Ρεσιτάλ εκκλησιαστικής μουσικής

  • Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, 2018 - 06:23

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Τζο Ακεψιμά θα παρουσιάσει η μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Ρηγούτσου, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου.

Το διήμερο ρεσιτάλ θρησκευτικής μουσικής, με τη συμμετοχή του συνθέτη Ζωζέφ Ακεψιμά διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.

Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος».

Διδασκαλία χορωδίας: κα Έλμα Ξανθάκη.

Τις χορωδίες πλαισιώνει πενταμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γλύκα Βούλα (πιάνο), Μαραγκό Ζαννή (κιθάρα), Ρούσσο Νίκο (synth, πιάνο), Σερέφογλου Σοφία (φλάουτο) και Χατζηγρηγορίου Λένα (βιολί – Φλάουτο dolce).

Ο Τζο ΑΚΕΨΙΜΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και στα 18 του χρόνια έφυγε για τη Γαλλία, όπου μένει μόνιμα. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία, μουσική και θεολογία της Λειτουργικής. Εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την εκκλησιαστική μουσική, το παιδικό τραγούδι και τις ενορχηστρώσεις. Οι ύμνοι του (πάνω από 1000), χρησιμοποιούνται σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες, αλλά έχουν μεταφραστεί επίσης στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά, στα νορβηγικά και στα ελληνικά.

Για την Ελλάδα έχει συνθέσει περίπου 70 ύμνους. Έχει εκδώσει περίπου 90 δίσκους. Επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα τα κείμενα των ύμνων που συνθέτει και συνεργάζεται με κορυφαίους ποιητές. Είναι συχνά καλεσμένος σε πανεπιστήμια και σεμινάρια για να κάνει διαλέξεις με θέμα την ιστορία και την θεολογία της εκκλησιαστικής μουσικής.