Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής

  • Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 - 16:23

Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα στη Σύρο», η Καθολική Επισκοπή Σύρου πραγματοποιεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:30, στο Θέατρο Απόλλων, το Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, ένα αφιέρωμα στον Τζο ΑΚΕΨΙΜΑ από την μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας, με τη συμμετοχή του συνθέτη, της παιδικής χορωδίας του Ιδιωτικού σχολείου "Άγιος Γεώργιος" (Φρέρ) και πενταμελούς ορχήστρας.

Η εκκλησιαστική μουσική είναι γραμμένη για την «εκκλησία», δηλαδή τον Λαό του Θεού. Οι Ύμνοι που ψέλνουν οι πιστοί εκφράζουν και συνάμα διαμορφώνουν την πίστη τους, χάρη στην ποίηση και την μουσική.

Λίγα λόγια για τον Τζο ΑΚΕΨΙΜΑ

Ο Τζο ΑΚΕΨΙΜΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και στα 18 του χρόνια έφυγε για τη Γαλλία, όπου μένει μόνιμα. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία, μουσική και θεολογία της Λειτουργικής. Εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την εκκλησιαστική μουσική, το παιδικό τραγούδι και τις ενορχηστρώσεις. Οι ύμνοι του (πάνω από 1000), χρησιμοποιούνται σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες, αλλά έχουν μεταφραστεί επίσης στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά, στα νορβηγικά και στα ελληνικά. Για την Ελλάδα έχει συνθέσει περίπου 70 ύμνους. Έχει εκδώσει περίπου 90 δίσκους. Επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα τα κείμενα των ύμνων που συνθέτει και συνεργάζεται με κορυφαίους ποιητές. Είναι συχνά καλεσμένος σε πανεπιστήμια και σεμινάρια για να κάνει διαλέξεις με θέμα την ιστορία και την θεολογία της εκκλησιαστικής μουσικής.