7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Η Θράκη και η Νότια Ιταλία θα συναντηθούν στο φετινό Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, που επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός», εντείνοντας τις προσπάθειές του για την ανάδειξη του ακορντεόν σε όλες τις μουσικές διαστάσεις του.

Η μεγάλη διοργάνωση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ούριος Άνεμος», η οποία υποστηρίζεται από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 20 έως και το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, αποτελώντας για μία ακόμη φορά τόπο συνάντησης ακορντεονιστών όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων.

Το 2017, στα σεμινάρια του Φεστιβάλ που είχαν ως θέμα την αστική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και τη Γαλλία, εγγράφηκαν και συμμετείχαν 41 άτομα, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία και την Ινδία, από 13 έως 65 ετών.

Στις συναυλίες και τις εκδηλώσεις συμμετείχαν 16 Έλληνες και Γάλλοι μουσικοί. Φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 80 άτομα (συνοδοί και εθελοντές) στις εγκαταστάσεις του κτιρίου του «Αγίου Παύλου» της Καθολικής Επισκοπής, στην Ποσειδωνία, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ξεπέρασε συνολικά τα 2.000 άτομα.

Απολογισμός Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου 2012-2017

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση της αποδοχής του από το κοινό της Σύρου και μια σταθερή αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της φήμης του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, βελτιώνεται κάθε χρόνο ο σχεδιασμός και η οργάνωσή του, διότι λαμβάνεται σημαντικά υπόψη η εμπειρία των προηγούμενων ετών, η οποία αξιολογείται και αξιοποιείται στις μελλοντικές διοργανώσεις.

Η επιλογή του Αυγούστου για τη διενέργεια του Φεστιβάλ είναι σημαντική, διότι επιτρέπει στους συμμετέχοντες των σεμιναρίων να συνδυάσουν τα μουσικά σεμινάρια με τις καλοκαιρινές διακοπές, για μια ολόκληρη εβδομάδα, και τη γνωριμία με τη Σύρο.

Οι εγγραφές και η συμμετοχή στα σεμινάρια παρουσιάζει μια αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο, με ακορντεονίστες που έχουν ξανάρθει σε προηγούμενες διοργανώσεις αλλά και με νέους, που έχουν μάθει για το Φεστιβάλ από φίλους τους ή από τη διαφήμιση.

Μία ιδιαίτερη συνάντηση

Για τη φετινή χρονιά, οι διοργανωτές επιφυλάσσουν στους φίλους του Φεστιβάλ ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις, μέσω των οποίων θα γνωρίσουν τα κοινά σημεία μεταξύ του Ζωναράδικου και της Tarantella, δύο, που προέρχονται από δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τη Θράκη και τη νότια Ιταλία.

Το 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου θα περιλαμβάνει καθημερινά σεμινάρια, από καταξιωμένους δασκάλους, έκθεση για το ακορντεόν και τον Κόσμο της Μουσικής, εργαστήριο επισκευής ακορντεόν, συριανής τσαμπούνας και άλλων οργάνων και μουσικές εκδηλώσεις στο κατασκηνωτικό κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, στη νέα πλατεία του Φοίνικα, στον μόλο του Κινίου, στα Χρούσσα και στον πεζόδρομο της Ερμούπολης.