Συνέντευξη του προέδρου του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννη Αργυρίου

«Η αγάπη για τη χορωδία είναι η δύναμή μου»

Συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τον Γιάννη Αργυρίου, κάθε φορά που αναφέρεται στον Μουσικό Όμιλο Σύρου, έναν πολιτιστικό φορέα με 35 χρόνια δράσης, στα οποία «καθρεφτίζεται» η κουλτούρα, το υψηλό επίπεδο και η καλλιτεχνική παιδεία των κατοίκων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Με αφορμή την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου για τρίτη συνεχόμενη διετία, ο κ. Αργυρίου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη συμβολή του Ομίλου στη διαμόρφωση του πολιτιστικού χάρτη της Σύρου, στους μελλοντικούς στόχους του, αλλά και στην προσθήκη καινούριων μελών στη Μικτή Χορωδία του, που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα χνάρια των παλαιότερων και έμπειρων στελεχών της.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό σας τόσο τα μέλη του Ομίλου, όσο και το κοινό του αποτελεί την «πυξίδα» που χρειάζεστε για να συνεχίσετε αυτό το ταξίδι με τον ίδιο ενθουσιασμό;

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πολλά πράγματα και χαίρομαι που οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται. Παρόλο που μεγαλώνω, αποφάσισα να μείνω για δύο χρόνια ακόμη και να δώσω όσα περισσότερα μπορώ. Αντλώ δύναμη από την αγάπη μου για τη μουσική και φυσικά, για τη χορωδία. Είναι σημαντικό να προσφέρεις πολιτισμό τόσο στο κοινό της Σύρου, όσο και στους επισκέπτες της. Σε πλουτίζει πνευματικά και συναισθηματικά. Τα σχόλια που ακούμε τόσο από τους Συριανούς, όσο και από τους επισκέπτες είναι ιδιαιτέρως κολακευτικά. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι το κοινό του νησιού γνωρίζει από μουσική και μπορεί να καταλάβει ή να αισθανθεί αν αυτό που ακούει είναι καλής ποιότητας ή όχι. Και πιστεύω ότι στο θέμα «ποιότητα» ανεβαίνουμε όλο και περισσότερο».

Τι έχει καταφέρει ο Μουσικός Όμιλος Σύρου στα 35 χρόνια δράσης και προσφοράς του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου;

«Βασικός σκοπός του Ομίλου είναι η διάδοση της καλής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε παγιώσει κάποιες εκδηλώσεις που έχουν γίνει θεσμός στη Σύρο, όπως το Χορωδιακό Φεστιβάλ, που συμπλήρωσε πέρυσι δέκα χρόνια ζωής και φέτος εισέρχεται στον ενδέκατο. Στην επετειακή διοργάνωση του περασμένου καλοκαιριού, συμμετείχαν 400 χορωδοί από όλη την Ελλάδα. Μας χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι έχουμε χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα που επιθυμούν να μετέχουν στο χορωδιακό φεστιβάλ. Πέρυσι είχαν έρθει χορωδιακά σύνολα από τα τέσσερα σημεία της χώρας. Άλλωστε, το Θέατρο Απόλλων είναι πόλος έλξης. Όλοι θέλουν να τραγουδήσουν σε αυτό. Έτσι, η δουλειά μας διαδίδεται στον κύκλο των χορωδιών και φέτος, μας έχουν καλέσει στη Σκάλα Λακωνίας για να μας τιμήσουν στο χορωδιακό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί εκεί, τον προσεχή Ιούνιο. Μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει πολλά και σημαντικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φέτος, θα βραβεύσουν τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό και το Μουσικό Όμιλο Σύρου για τις δραστηριότητές του. Κι αυτό μας είναι πολύ ευχάριστο, ότι αναγνωρίζεται και μαθαίνεται το έργο που κάνουμε πανελλήνια».

Ισχυρό θεσμό αποτελούν πλέον και τα χορωδιακά αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, για τα οποία έχετε λάβει διθυραμβικά σχόλια και από τους ίδιους τους δημιουργούς.

«Ξεκινήσαμε με Χατζιδάκι – Θεοδωράκη, περάσαμε στον Ηλία Ανδριόπουλο, έπειτα τιμήσαμε το Σταύρο Ξαρχάκο και πέρυσι τον Γιάννη Σπανό. Στα αφιερώματα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Η παρουσία των δημιουργιών στις παραστάσεις μας και η σύμπραξή τους με τη χορωδία μας τιμά ιδιαίτερα. Νομίζω ότι, όλοι οι συνθέτες που έχουν έρθει στη Σύρο έμειναν ενθουσιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάσαμε τα τραγούδια τους σε χορωδιακό στυλ. Σε αυτό έχουν συμπράξει πολύ γνωστοί και άξιοι ερμηνευτές: ο Μανώλης Μητσιάς, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στο αφιέρωμα στον Ανδριόπουλο, η Ηρώ Σαΐα στο αφιέρωμα στον σύζυγό της, Σταύρο Ξαρχάκο και η Πένυ Ξενάκη, πλαισιωμένη από καταξιωμένους μουσικούς, στο περσινό αφιέρωμα στον Σπανό».

Έχετε καταλήξει στο πρόσωπο που θα τιμήσετε φέτος το καλοκαίρι;

 «Έχουμε κάνει κάποιες πρώτες επαφές, αλλά ακόμα εξετάζουμε ιδέες. Θέλουμε να κάνουμε μεγάλες παραγωγές με καλούς μουσικούς και γνωστούς συνθέτες, αλλά λόγω του υψηλού κόστους τους, προσέχουμε τα βήματά μας, έτσι ώστε τα έξοδα να καλύπτονται και από τις δύο συναυλίες. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά σε λίγο καιρό θα ξέρουμε».

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σας, επισημάνατε ότι στη Χορωδία έχουν ενταχθεί και πολλά νέα μέλη. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την εξέλιξή της;

 «Ήδη έχουν έρθει αρκετά νέα μέλη στη χορωδία μας, χάρη στη φροντίδα και το συνεχές ενδιαφέρον της μαέστρου μας, Alice Labarche, η οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει πολύ νέο κόσμο. Σαφώς και χρειάζονται πολλή δουλειά, αλλά είναι νέοι που τραγουδούν σωστά και σιγά-σιγά θα μάθουν και το χορωδιακό τρόπο απόδοσης ενός τραγουδιού ή λυρικών κομματιών, τα οποία περιλαμβάνονται επίσης στο ρεπερτόριό μας».

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με την Alice Labarche;

«Με την Alice συνεργαζόμαστε τρία χρόνια. Είναι μία άξια διδασκάλισσα γιατί γνωρίζει άριστα μουσική. Δουλεύει πάρα πολύ και στο σπίτι της για να είναι άρτια προετοιμασμένη και έχει την υπομονή να διδάξει. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να το κάνει, εντάσσοντας μάλιστα αρμονικά τα καινούρια μέλη που δε διαθέτουν χορωδιακή εμπειρία. Όμως η Alice μπορεί να το κάνει, γιατί έχει υπομονή, αλλά και τον τρόπο να μεταδώσει γνώσεις».

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος για τα δύο επόμενα χρόνια;

«Πέρα από την καλλιτεχνική δράση μας, υπάρχουν κι άλλοι στόχοι, διοικητικής φύσεως, που θέλουμε να υλοποιήσουμε όπως η συντήρηση ενός κτιρίου που μας ανήκει και δυστυχώς δεν έχουμε τα χρήματα να το ολοκληρώσουμε και ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού μας. Επιθυμία μου είναι να ρυθμίσω αυτά τα θέματα, ώστε να τα βρει έτοιμα ο επόμενος που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση».