Με κωμωδία “απαντούν” στην κρίση οι ερασιτεχνικοί θεατρικοί θίασοι της Σύρου

Κοινό συστατικό... το γέλιο

Κλασικά έργα, αλλά και διασκευές μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών θα παρουσιαστούν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων

Έναν “μαραθώνιο” ερασιτεχνικού θεάτρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους επόμενους δύο μήνες το συριανό κοινό, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό υπόβαθρό του μέσα από την παρουσίαση τεσσάρων έργων, με συνδετικό κρίκο τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να αντιμετωπίσει με χιούμορ τις δυσκολίες της ζωής. Τέσσερις διαφορετικές κωμωδίες που διαπραγματεύονται αριστοτεχνικά τη σχέση του με το χρήμα, τον χρόνο, την εκάστοτε εργασιακή πραγματικότητα, αλλά και τον θάνατο φιλοδοξούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών, αποδεικνύοντας ότι το καλύτερο “φάρμακο”, απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας είναι το γέλιο. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Χρουσσών και Γαλησσά, η Θεατρική Ομάδα “Μπαστιάς” και ο Θεατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σύρου “Ο Απόλλων”, υπόσχονται και φέτος να κάνουν τη διαφορά, με παραστάσεις υψηλής αισθητικής και όπλα, το αστείρευτο μεράκι και τις οξυδερκείς ερμηνείες των ηθοποιών.

Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών: “Δουλειές με φούντες”

Στην κινηματογραφική επιτυχία των Αλέκου Σακκελάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου “Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης”, με πρωταγωνιστή τον μεγάλο κωμικό Θανάση Βέγγο, βασίζεται το καινούριο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών, που φέρει τον τίτλο “Δουλειές με φούντες”.

Στη σύγχρονη αυτή διασκευή, δύο αδέρφια εγκαταλείπουν το νησί τους και πηγαίνουν στην Αθήνα, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, αλλά δεν καταφέρνουν να στεριώσουν σε καμία δουλειά.

Όπως υπογραμμίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βαγγέλης Τομαής, η επιλογή του έργου έγινε με γνώμονα την ανάγκη του κόσμου να επισκεφτεί το θέατρο και να διασκεδάσει με την ψυχή του. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο χαρακτήρας του παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρος, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν και να φύγουν από την πατρίδα τους, κάνοντας μία καινούρια αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν στο κείμενο έναν πιο προσωπικό τόνο, οι συντελεστές όρισαν τη Σύρο ως τόπο καταγωγής των ηρώων, προσθέτοντας τοπωνυμίες του νησιού. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με τους χαρακτήρες να μιλούν για “βολεμένους βουλευτές που προσπαθούν να ικανοποιούν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων τους, προκειμένου να βρίσκονται στην εξουσία”.

Τα δύο αδέρφια θα υποδυθούν ο Χάρης Καραντώνης και ο Βαγγέλης Τομαής, έχοντας μαζί τους μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών που θα κρατούν διπλή και τριπλή συμμετοχή. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 17 Απριλίου στο Θέατρο Απόλλων, ενώ να σημειωθεί πως τη τελευταία ημέρα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τα ΚΑΠΗ και όλες τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του νησιού. Κλείνοντας, ο κ. Τομαής εξέφρασε ιδιαίτερος ευχαριστίες προς το σκηνοθέτη Γιώργο Πάχο ο οποίος για μία ακόμη φορά καθοδηγεί την ομάδα και προσθέτει τις δικές του πινελιές με στόχο, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θ.Π.Ο.Σ. “Ο Απόλλων”: “Αρσενικό και παλιά δαντέλα”

Τη σκυτάλη θα πάρει ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Ο Απόλλων” ο οποίος από την Τρίτη 23 Απριλίου, έως και την Κυριακή 28 Απριλίου θα παρουσιάσει την κωμωδία του Τζόζεφ Κέσσελρινγκ “Αρσενικό και παλιά δαντέλα”. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Πάχος σημειώνει, πως “μέσα στο ζόφος της εποχής που διανύουμε, το να διαλέξει ένα ερασιτεχνικό σχήμα κωμωδία αποτελεί πλέον μονόδρομο. Εκτός από το κοινό που όπως εκτιμούμε έχει ιδιαίτερη ανάγκη να διασκεδάσει και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έχουν ανάγκη από κάτι δροσερό κι ευχάριστο για να καταπιαστούν στο χρόνο που αφιερώνουν για την προετοιμασία της παράστασης”. Ειδικότερα, πρόκειται για μία απολαυστική μαύρη κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της φάσης, γνωστή σε πολλούς από τη μυθική κινηματογραφική εκδοχή της από τον Φρανκ Κάπρα, με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκραντ.

Με επίκεντρο μια οικογένεια του Μπρούκλιν, της οποίας τα μέλη πάσχουν από κληρονομική τρέλα, η ιστορία διηγείται τις προσπάθειες του υιοθετημένου ανιψιού Μόρτιμερ Μπρούστερ να προστατέψει και να βάλει σε κάποιο ίδρυμα τις δυο γλυκύτατες θείες του, οι οποίες καλοπροαίρετα και από φιλευσπλαχνία, δηλητηριάζουν μοναχικούς κι άστεγους γέρους, τους οποίους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τις βοηθά ένας συγγενής ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο Θεόδωρος Ρούσβελτ κι ότι ενταφιάζει θύματα κίτρινου πυρετού στη διώρυγα του Παναμά. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ με την άφιξη ενός άλλου ανιψιού, του Τζόναθαν, ενός μανιακού δολοφόνου που το έχει σκάσει από τη φυλακή, ο οποίος όταν ανακαλύπτει ότι οι θείες του έχουν δηλητηριάσει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους, προσπαθεί ζηλόφθονα να τις ξεπεράσει, προσθέτοντας τον Μόρτιμερ στον κατάλογο των προσωπικών του θυμάτων.

Το εμπνευσμένο σκηνικό μέσα στο οποίο οι νεκροί θα αρχίσουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλον ανήκει στην Πηνελόπη Ασλάνογλου. Τους ρόλους κρατούν οι Ματίνα Ψάλτη, Εύη Αριστείδου, Ιωάννης Τούμπας, Γιώργος Ρούσσος, Θάνος Φώσκολος, Γιάννης Ξαγοράρης, Αντώνης Γκύζης, Δημήτρης Βαμβακούσης, Δημήτρης Μπάιλας, Μάνος Εμμανουήλ. Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Κατσάρας και Γιάννης Πρίντεζης. Την παράσταση όμως, αναμένεται να κλέψει ο Μάνος Εμμανουήλ, δημιουργικός όσο ποτέ σε ένα ρόλο έκπληξη.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά: “Αλίμονο στους νέους”

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα με το κλασικό έργο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου, “Αλίμονο στους νέους”. Η υπόθεση βασίζεται στο μύθο του Φάουστ.

Ο Ανδρέας και ο Αγησίλαος είναι δύο εύποροι ηλικιωμένοι φίλοι που περνάνε την ώρα τους κουβεντιάζοντας για την υγεία τους και χαζεύοντας την όμορφη και φτωχή Ρίτα. Και ενώ οι δυο τους κάνουν όνειρα να κατακτήσουν την νεαρή Ρίτα, ο Ανδρέας θα βρεθεί γρήγορα κοντά της, όταν ο διάβολος - σε ένα όνειρό του - θα του δώσει πίσω τα χαμένα νιάτα του, κάνοντας τον έναν όμορφο αλλά φτωχό τριαντάρη.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας θα βρίσκεται ο Γιάννης Δεσύπρης, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία είχαν ο Δημήτρης Χορν και η Μάρω Κοντού, θα κρατούν ο Γιώργος Σιγάλας και η Καλλιόπη Ραβιόλου, Σύμφωνα με τον κ. Δεσύπρη, το έργο διαπραγματεύεται την αντιπαλότητα μεταξύ του χρήματος και της νεότητας, παραμένοντας μέχρι και σήμερα επίκαιρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θεατρικό κείμενο είναι διαφορετικό από την κινηματογραφική εκδοχή του, καθώς εμβαθύνει περισσότερο στην ιστορία. “Εμείς διαφοροποιούμαστε από αυτό που ξέρει ο κόσμος μέσα από την ταινία, ενώ παράλληλα επιφυλάσσουμε και μια έκπληξη στη μέση του έργου” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η παράσταση θα διαθέτει και πολλά σκηνογραφικά ευρήματα, δια χειρός Γιάννη Βέλλη τα οποία θα προσδίδουν μία άλλη διάσταση στην ιστορία, προβάλλοντας τη διαχρονικότητα της. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από 7-10 Μαΐου.

Θεατρική Ομάδα “Μπαστιάς”: “Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους”

Τον κύκλο των ερασιτεχνικών παραστάσεων θα κλείσει για φέτος, η θεατρική ομάδα του Μπαστιά με το έργο του Ρομπέρ Τομά “Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους” η οποία αν και επρόκειτο να ξεκινήσει πρώτη με διαφορετικό κείμενο, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών λόγω αποχώρησης κάποιων ηθοποιών. “Φέτος είχαμε την κακή συγκυρία να υπάρχουν συντελεστές οι οποίοι δεν εκτίμησαν τη σοβαρότητα του θεάτρου και την ευθύνη που είχαν αναλάβει και αποχώρησαν για προσωπικούς και αλλότριους σκοπούς δείχνοντας αφερεγγυότητα. Πιστεύω ότι η γενικότερη κρίση οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας, είτε νεότερων είτε μεγαλύτερων” τόνισε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Τζίνης. Το “Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους” είναι μια σπαρταριστή ανατρεπτική κωμωδία χαρακτήρων που προκαλεί το αβίαστο γέλιο και το ενδιαφέρον του κοινού, θίγοντας τις αντιφατικές αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι σε ακραίες, δραματικές ή κωμικές και άλλοτε καθημερινές καταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, αλλά και τις λιγοστές θεατρικές επιλογές στο νησί, ο κ. Τζίνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να στηρίζει με την παρουσία του την προσπάθεια των ερασιτεχνικών θιάσων. “Είναι κρίμα, να χάνουν τέτοιες παραστάσεις που δεν πρόκειται να δουν ποτέ από επαγγελματίες και ειδικά στη Σύρα. Διότι κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά. Εξάλλου δεν υπολείπεται η δική μας ποιότητα από αυτή των επαγγελματικών παραστάσεων” τόνισε, εκτιμώντας πως “οι συριανοί πρέπει να υποστηρίζουν πρώτα τις δικές μας παραγωγές γιατί μέσω αυτών, μπορούμε να μεγαλώνουμε και τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται”.