25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Θεατρικό πάρτι

Με ένα νοσταλγικό δρώμενο γύρω από τη μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία της Σύρου, βασισμένο σε κείμενα της αρχαιολόγου Μαρίας Ρώτα σήκωσε αυλαία από τη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” η 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Το δρώμενο εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Δεσύπρης, με τη συμμετοχή των συριανών ομάδων, οι οποίες σήμαναν την έναρξη της διοργάνωσης, καλωσορίζοντας μετά μουσικής και χορών τους φιλοξενούμενους θιάσους.

Θερμή προσέλευση του κοινού

Εξίσου δυναμικά άνοιξε και ο κύκλος των είκοσι οχτώ παραστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του θεσμού, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική δράση των νησιών της Περιφέρειας. Τόσο το κοινό της Σύρου, όσο και οι φίλοι της Συνάντησης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου με οδηγό τη δημιουργική έκφραση και και την απαράμιλλη αγάπη του ερασιτεχνικού δυναμικού για την τέχνη του θεάτρου. Η προσέλευση του κόσμου είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, με αποτέλεσμα πολλές από τις εκδηλώσεις να συνοδεύονται και από τις ανάλογες δόσεις “γκρίνιας” εκείνων, που δεν καταφέρνουν τελικά να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση της προτίμησής τους, λόγω έλλειψης κενών θέσεων.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Μαρία Βενέτη αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό θεσμό, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1988 στη Μυτιλήνη, επί Υπουργίας Πέτρου Βάλβη, ενώ στη Σύρο διοργανώνεται για τέταρτη φορά.

Διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών

“Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου τόσα πράγματα στη ζωή μας έχουν ανατραπεί, η στήριξη του θεσμού της συνάντησης τόσο από τη Γενική Γραμματεία που σταθερά τη χρηματοδοτεί, όσο και από το Δήμο Σύρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτελεί τεκμήριο της προσφοράς του ερασιτεχνικού θεάτρου στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των νησιών μας” δήλωσε η κ. Βενέτη. Πρόσθεσε δε ότι ο πολιτισμός και ειδικότερα το θέατρο δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία, αλλά βοηθά επίσης και στην καλύτερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. “Οι καλλιτέχνες, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες είναι ευαίσθητοι δέκτες των κοινωνικών ζητημάτων και με τις παραστάσεις τους εκφράζουν τις αγωνίες και τον προβληματισμό της εποχής τους” σημείωσε.

“Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή”

Όπως τόνισε, ανάμεσα στις δράσεις της Ομοσπονδίας είναι και το πρόγραμμα με τον τίτλο “Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή¨, που ξεκίνησε το 2007 με παραστάσεις κάθε άνοιξη στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως Ψαρά, Λειψοί, Αστυπάλαια, Αμοργός, Αντίπαρος, Φολέγανδρος και Σίκινος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω έλλειψης πίστωσης, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το φετινό Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή 11 θεατρικών ομάδων.

Για τέταρτη φορά υποδέχτηκε το θεσμό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια στις προσπάθειες των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και στους Συριανούς εθελοντές – ερασιτέχνες ηθοποιούς που εργάστηκαν από την αρχή του έτους για την επιτυχή διοργάνωση της Συνάντησης. “Η χαρά και η συγκίνηση είναι ξεχωριστή, γιατί είχα την τύχη να υποδεχτώ την 4η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων και πρώτη συνάντηση που έγινε στη Σύρο το έτος 1991, όταν το θέατρο “Απόλλων” ήταν κυριολεκτικά ένα γιαπί”, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατέληξε πως “παρόλο που πραγματοποιήθηκε κάτω από άθλιες συνθήκες, η συνάντηση εκείνη έδωσε το έναυσμα και στους συριανούς την αφορμή να ονειρευτούν ακόμη περισσότερο και να πιστέψουν ότι αυτό το θέατρο μπορεί να αποκατασταθεί και να γίνει ένα κόσμημα”.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν μεταξύ, άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Δημήτρης Γρυπάρης, ο οποίος απηύθυνε ένα θερμό καλωσόρισμα, ο τέως Νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας και ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αντώνης Μαρκουλής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την επόμενη ημέρα, οι θίασοι συμμετείχαν σε μία εντυπωσιακή παρέλαση στο κέντρο της πόλης, προσκαλώντας το κοινό στις παραστάσεις του προγράμματος. Τέλος, οι φίλοι της Συνάντησης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση ζωγραφικής “Περί Πορείας” της Μαρίας Ξαγοράρη που φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”, καθώς και μοναδικές συνθέσεις του εικαστικού Δημήτρη Ταλαγάνη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.