Φαντασία, όρεξη και δημιουργία στο 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου στη Σύρο

Καλλιτεχνική απογείωση

Τον φοιτητικό θεατρόκοσμο της Ελλάδας κατάφερε να ενώσει για μία ακόμη χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, το οποίο έσβησε φέτος τα 11 κεράκια του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τη συμμετοχή 15 ομάδων από κάθε γωνιά της χώρας.

Με “σκηνοθέτη” την τέχνη, τη φαντασία και την όρεξη για δημιουργικές στιγμές, τα μέλη των ομάδων μοιράστηκαν το πάθος τους για το θέατρο, χαρίζοντας στο κοινό μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής απογείωσης και ερμηνευτικής έξαρσης.

Το Φεστιβάλ φιλοξένησαν στη Σύρο, από 7 έως 17 Μαΐου, η Θεατρική Ομάδα “Υποκριτές” του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, υποσχόμενοι 11 ημέρες θεάτρου και ψυχαγωγίας.

“Δύσκολο να χωρέσεις όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σε μερικές μόνο παραγράφους” περιγράφει στην “Κοινή Γνώμη” η Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μέλος των “Υποκριτών” και μία από τις “ψυχές” της φετινής διοργάνωσης. “Αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι το απολαύσαμε, και με το παραπάνω. Χθες το βράδυ έφυγε και η τελευταία ομάδα και ξαφνικά το νησί μοιάζει άδειο” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση του κοινού, σημειώνει ότι “τις παραστάσεις παρακολούθησαν περίπου 1000 άτομα και σε αυτά προστίθενται τα 550 άτομα που παρακολούθησαν μέσω livestriming, κάτι που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ”. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα απόλαυσαν όχι μόνο οι φοιτητές της Σύρου και οι φιλοξενούμενες φοιτητικές ομάδες, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. “Αυτό δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από ικανοποίηση”, επισημαίνει.

Εμπλουτισμός της θεατρικής εμπειρίας

Παράλληλα, εξηγεί ότι για τους “Υποκριτές”, η συνολική εμπειρία έδωσε ενέργεια, έμπνευση και αναγνώριση στον τοπικό και φοιτητικό θεατρόκοσμο, στοιχεία που γεμίζουν τα μέλη τους μεράκι και όρεξη για την χρονιά που έρχεται. Όπως τονίζει, “βασικοί στόχοι μας είναι ο εμπλουτισμός της συνολικής θεατρικής εμπειρίας που προσφέρει η ομάδα και η εύρεση ενός μόνιμου χώρου για τις συναντήσεις μας”. Προσθέτει δε ότι “για το ίδιο το Φεστιβάλ θέλουμε να πιστεύουμε πως έγινε πιο δημοφιλές από τις προηγούμενες χρονιές, πως απέκτησε την αναγνώριση που αρμόζει σε μία πρωτοβουλία του είδους της, ελπίζοντας πως αυτό θα επηρεάσει ευεργετικά την ερχόμενη διοργάνωση, σε έναν περίπου χρόνο”,

Τι εμπειρίες αποκομίσατε από το φετινό φεστιβάλ;

“Άπειρες και ποικίλες. Οι εμπειρίες ξεκινούν από την πολύ αρχή του Φεστιβάλ, καθώς κανείς μας δεν είχε διοργανώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, οπότε η συγκέντρωση όλων των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν ώστε να είσαι σε θέση να υποδεχτείς 450 άτομα, η επιβίωση μέσα από την γραφειοκρατεία, η εύρεση οικονομικής υποστήριξης και των επιπλέον στοιχείων που θα κάνουν τη διοργάνωση να αναδειχτεί, είναι αναμφίβολα πράγματα που κερδίσαμε. Επίσης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ η παρακολούθηση τόσων και τόσο διαφορετικών παραστάσεων αποδείχτηκε μια ενδεκαήμερη σπουδή. Σε αυτά προστίθενται τα εκατοντάδες άτομα που γνώρισε ο καθένας μας. Ειδικά για τους Υποκριτές οι οποίοι είναι μια μικρή, σε ηλικία, ομάδα, το να ανακαλύπτεις πώς δρουν, πώς οργανώνονται και πώς δένονται τα άτομα μεταξύ τους στις υπόλοιπες ομάδες, θεωρώ πως μάλλον είναι η σημαντικότερη εμπειρία. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού σε ένα χρόνο σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, όπου θα θυμηθούμε, θα ζήσουμε, και θα ελπίσουμε για ακόμα πιο συγκινητικές στιγμές”.

Πώς κρίνετε το επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν;

“Εντυπωσιακά καλό, χωρίς να εννοώ ότι δεν το περίμενα. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι όλες οι ομάδες αποτελούνταν από ερασιτέχνες ηθοποιούς. Όταν παρακολουθείς μια παράσταση που σε κάνει να κλάψεις τη στιγμή που πρέπει να κλάψεις, να είσαι μουδιασμένος κατά τη μισή διάρκεια του έργου, ή να επαναλαμβάνει από μέσα σου ατάκες του κειμένου ακόμα και τώρα, νομίζω είναι τα απλά στοιχεία που δείχνουν πως οι παραστάσεις ήταν το λιγότερο εντυπωσιακές”.

Πνευματική διέξοδο μέσα από την τέχνη

Ποιος ο κοινωνικός ρόλος του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα σε μία εποχή δύσκολη όπως η σημερινή;

“Θεωρώ πως η τέχνη ανέκαθεν προσέφερε πνευματική διέξοδο, είτε αυτή η εποχή θεωρούταν δύσκολη είτε ευκολότερη. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργεί και να φαντάζεται”.

Θα μπορούσε το νησί της Σύρου να καθιερώσει το δικό του φεστιβάλ θεάτρου;

“Γιατί όχι. Η Σύρος αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό της έχει αρκετούς θεατρικούς θιάσους. Επίσης έχει δύο πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά, έχει καταφέρει να είναι γνωστή για την κοσμοπολίτικη πλευρά της και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Το πρώτο διευκολύνει την ένταξη ενός θεατρικού φεστιβάλ στο γεωγραφικό χώρο του νησιού, και το δεύτερο μπορεί να το κάνει ευκολότερα δημοφιλές. Το νησί καλό είναι να επενδύσει στα δυνατά του σημεία”.

Η δουλειά που παρουσιάζουν οι φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια της επαρχίας διαφέρουν από αντίστοιχες παραστάσεις σχολών των αστικών κέντρων οι οποίες έχουν περισσότερες δυνατότητες καθοδήγησης από επαγγελματίες και ανθρώπους του χώρου;

“Προσωπικά, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, παρακολούθησα παραστάσεις από ερασιτέχνες ηθοποιούς και ερασιτέχνες σκηνοθέτες, που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις παραστάσεις ομάδων με πιο έμπειρους καθοδηγητές. Το βασικά στοιχεία για μένα είναι το δέσιμο των ατόμων της ομάδας, η αγάπη για αυτό που προετοιμάζεις έναν ολόκληρο χρόνο, η ανεκτικότητα σε νέες ιδέες και η θέληση για δουλειά”.

Καταλήγοντας, η κ. Αλεξανδρίδου δεν παραλείπει να απευθύνει ευχαριστίες εκ μέρους των “Υποκριτών” προς τον Δήμο Ερμούπολης, τη Διεύθυνση των Λυκείων Ερμούπολης και τον Ο.Π.Α.Σ. για την παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, της Πινακοθήκης Κυκλάδων, και της Αίθουσας Πολ/πλών Χρήσεων Κων/νου Τουλούπη, καθώς και την Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. Σύρου για την εκτέλεση ειδικών δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των παραστάσεων. Ευχαριστεί ακόμα την Blue Star Ferries για την παροχή ειδικών εκπτώσεων σε εισιτήρια, όπως και τις τοπικές επιχειρήσεις σίτισης και διαμονής για τις προσφορές που παρείχαν, καθώς επίσης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων για την οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν στην ομάδα.

Ετικέτες: