Έκλεισε ο επιτυχημένος κύκλος της “Μεγάλης Χίμαιρας” στη Σύρο

Η Μεγάλη Αποθέωση

Ένα ακόμη “διαμάντι” προστέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη συλλογή εκείνων που ήδη κοσμούν τη λαμπρή ιστορία του Θεάτρου “Απόλλων”, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα.

“Η Μεγάλη Χίμαιρα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου άγγιξε, μάγεψε και συγκίνησε το συριανό κοινό, που αποθέωσε τη μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Πορεία, κατά την τετραήμερη παρουσίασή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κομμένες ανάσες, λυγμοί και θερμά χειροκροτήματα συνόδευσαν τον “άθλο” των ηθοποιών, οι οποίοι αφηγήθηκαν με τον πιο γλαφυρό και σπαρακτικό τρόπο την επική ερωτική ιστορία δια χειρός Μ. Καραγάτση, με φόντο το Πισκοπιό της Σύρου τη δεκαετία του '30.

Η διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος από τον Στρατή Πασχάλη, ο οποίος διατήρησε τη λυρικότητα του γραπτού λόγου του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, αλλά και οι κινηματογραφικές “πινελιές”, που έσμιξαν αριστουργηματικά με την τέχνη του θεάτρου, συμβάλλοντας στη δραματική κορύφωση της ιστορίας, συνέθεσαν ένα ανεκτίμητο θεατρικό “ποίημα”, το οποίο αποκτά διαρκώς καινούριους θαυμαστές.

Τέσσερις sold out παραστάσεις

H sold out παράσταση της Αθήνας ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο της από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, όπου για τέσσερις συνεχείς ημέρες “έδεσαν” τη Χίμαιρα τους ο Κασιώτης καπετάνιος Γιάννης Ρεΐζης και η οικογένειά του με το άδοξο φινάλε.

Η παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου κατάφερε όχι μόνο να συνεχίσει την θριαμβευτική πορεία της στον τόπο δράσης της κεντρικής ιστορίας, αλλά να ξεχωρίσει και ως μία από τις ελάχιστες παραστάσεις, για τις οποίες επί είκοσι ολόκληρες ημέρες δινόταν πραγματικός “πόλεμος” στο ταμείο του Θεάτρου για μία μόνο θέση.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι έμειναν παραπονεμένοι, εξαιτίας της αστραπιαίας εξάντλησης των εισιτηρίων από τις πρώτες κιόλας ημέρες της προπώλησης, η “Μεγάλη Χίμαιρα” άγγιξε τα όρια του μύθου και στο νησί της Σύρου, που είχε τη χαρά να τη φιλοξενήσει, χάρη στην ευγενική χορηγία του ιδρύματος Αντώνη Ε. Κομνηνού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από επιθυμία του χορηγού, όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια των παραστάσεων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα της Σύρου.

Καθηλωτικές ερμηνείες

Ο Νίκος Ψαρράς (Γιάννης), ο Όμηρος Πουλάκης (Μηνάς), η Σοφία Σεϊρλή (Ρεϊζαινα), η Ηλιάνα Μαυρομάτη (Λιλή) και η Αλίκη Αλεξανδράκη (Αννεζιώ) αποχαιρέτισαν χθες το βράδυ το θεατρικό κοινό, καθώς ανοίγουν “πανιά” για νέα “ταξίδια” στο θεατρικό σανίδι. Συνταξιδιώτισσα στο πλευρό του καπετάνιου Δημήτρη Τάρλοου, παραμένει η εντυπωσιακή Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η οποία έδωσε “σάρκα και οστά” στη Γαλλίδα Μαρίνα Μπαρέ, καταφέρνοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή να αφήσει το στίγμα της σε έναν ρόλο, που θα τον ζήλευαν πολλές.

Εκτός από την κ. Αϊδίνη, στο νέο θίασο της “Μεγάλης Χίμαιρας”, η οποία θα επαναληφθεί από τον προσεχή Οκτώβρη στο Θέατρο Πορεία, θα βρίσκονται οι: Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ειρήνη Φαναριώτη, η Καίτη Μανωλιδάκη, ο Δημήτρης Τάρλοου, η Μανιώ Τάρλοου και η Βασιλική Παναγιώτογλου.

Στην πρεμιέρα της παράστασης στη Σύρο βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, αλλά και η “αφρόκρεμα” του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης του εφοπλιστή κ. Αντώνη Κομνηνού.

Ο ερμηνευτικός θρίαμβος της Αλεξάνδρας Αϊδίνη, η λογοτεχνική υπόσταση της του θεατρικού κειμένου, η ζωντανή σκηνοθεσία, οι κινηματογραφικές πινελιές του Χρήστου Δήμα και οι αναφορές στη Σύρο, όπου εκτυλίσσεται το επικό ερωτικό μελόδραμα δια χειρός Μ. Καραγάτση ενθουσίασαν το θεατρόφιλο κοινό, το οποίο “διψά” για ποιοτικές δουλειές αντιπροσωπευτικές της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.