«Οι 12 ένορκοι» του Reginald Rose στο Θέατρο Απόλλων

  • Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Σε δικαστικό μέγαρο μετατρέπεται το Θέατρο Απόλλων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου με τους θεατές του επιτυχημένου θεατρικού έργου «12 ένορκοι» να τίθενται στη θέση των ενόρκων σε μία από τις πιο διχαστικές και επιδραστικές υποθέσεις όλων των εποχών.

Η πολυσυζητημένη παράσταση της περασμένης χρονιάς, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και 2 βραβεία κοινού, έπειτα από 6 μήνες sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, ξεκινάει την δεύτερη θεατρική της σεζόν στη Σύρο.

Το έργο επικεντρώνεται στην υπόθεση ενός δεκαεξάχρονου αλλοδαπού αγοριού στη Νέα Υόρκη του 1957, το οποίο κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις - δυστυχώς διαχρονικές - προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας. «12 θυμωμένοι άντρες» κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση.

Ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων ξεκινά στη Σύρο

Η παράσταση αποτελεί θεατρική διασκευή της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Henry Fonda, η οποία απέσπασε Χρυσή Άρκτο, πολλά βραβεία και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μία εκ των οποίων και καλύτερου σεναρίου.

Στη θεατρική του μεταφορά, η σκηνοθέτης του έργου Κωνσταντίνα Νικολαΐδη κράτησε την εποχή που γράφτηκε το έργο, δεδομένου ότι βρίσκει πολύ ελκυστικό όταν το θέατρο, μας παίρνει από το τώρα και το εδώ και μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη και χρόνους.

Η ίδια εκφράζει την αμέριστη χαρά της για το γεγονός ότι η παράσταση ξεκινά το νέο κύκλο της στη Σύρο, λίγο πριν μεταφερθεί στην Αθήνα. «Η Σύρος είναι η γενέτειρα της γιαγιάς μου και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έτσι θέλησα να κάνουμε το ντεμπούτο της δεύτερής μας χρονιάς, στο πανέμορφο νησί της Σύρου και στο διαμάντι του ελληνικού θεατρικού γίγνεσθαι, το θέατρο Απόλλων», καταλήγει.

Οι ηθοποιοί της παράστασης

Οι 12 ένορκοι είναι οι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος. Συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Οι «12 Ένορκοι» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 20.00 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 18.30 και 21.00.