Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών "κι όμΩς κινείται" έδωσε νέα διάσταση στο Θέατρο Απόλλων

Χορός, μουσική και ακροβασία

Μία εντυπωσιακή παράσταση χορού, μουσικής και ακροβατικών για τη μοναδικότητα του ανθρώπου και το σύμπαν, φιλοξενήθηκε για δύο βραδιές στο Θέατρο Απόλλων με την υποστήριξη του Κέντρου Χορού “Ακροποδητί”.

Μετά τις sold out παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και στο Θέατρο Αλκμήνη, το επιτυχημένο performance της ομάδας Ελλήνων Ακροβατών “κι όμΩς κινείται” έδωσε νέες διαστάσεις στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, προσφέροντας στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου ένα θέαμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Πεθαίνουμε πολλές φορές και είμαστε αθάνατοι

Η παράσταση μας μετέφερε σ' ένα αμήχανο παρόν αύξουσας συμπίεσης, εκεί όπου οι άνθρωποι αναμένουν την έκρηξη του αστέρα Μπετελγκέζ ως σούπερ νόβα. Ένας δεύτερος ήλιος θ’ ανατείλει στον ουρανό της Γης, καθώς η λαμπρότητα της έκρηξης θα είναι τόσο έντονη, ώστε θα φαίνεται στον ουρανό για περίπου 15 ημέρες. Μια έκρηξη, που μπορεί να έχει ήδη συμβεί και να μην το έχουμε ακόμα καταλάβει, να συμβαίνει τώρα και να το μάθουμε πολύ μετά ή να συμβεί μετά από εκατομμύρια χρόνια (πολύ κοντά στο δικό μας ποτέ).

Παρότι η έκρηξη μπορεί να μην έρθει στο δικό μας παρόν, η μέθοδος του κατασκευασμένου μέλλοντος έχει κλονιστεί ανεπιστρεπτί. Εκτός από απελπισία, η αδυναμία πρόβλεψης σ’ ένα χαοτικό σύστημα, δίνει χώρο σε μια κρίσιμη ερώτηση: Ποια είναι η προσδοκία της ανθρώπινης ζωής;

Μέσα στην ένταση του δυισμού, που ορίζει την ανθρώπινη ζωή από δώρο μέχρι κατάρα, μέσα στο βουβό στραγγαλισμό της βίας, που χωράει το λυρισμό της νέας ζωής, μέσα στη θλίψη της δύσης του ονείρου της αφθονίας και του μεγαλείου της ανθρώπινης κατασκευής, μέσα στον τρόμο του τέλους του ανθρώπινου χρόνου, υπάρχει η γαλήνη του μακρινού βλέμματος.

Μέσα από το έργο το κοινό συνειδητοποιεί ότι είμαστε τόσο πολύτιμοι μέσα στην ευτέλεια των αντιτύπων, τόσο σπάνιοι μέσα στην αφθονία των δυνατοτήτων, τόσο εύθραυστοι μέσα στη σιγουριά των προβλέψεων και πως παρόλο που είμαστε αθάνατοι, πεθαίνουμε πολλές φορές, ξανά και ξανά.

Η σκηνοθεσία και η χορογραφία ανήκουν στην ομάδα “κι όμΩς κινείται” και η μουσική σύνθεση στον Κλέονα Αντωνίου. Τις κατασκευές επιμελήθηκε ο Δημήτρης Λαζούλος, το βίντεο η Μαρία Αθανασοπούλου και τα κοστούμια η Αγγελική Μάνεση και η Φανή Μουζάκη. Στην παράσταση συμμετείχαν οι: Χριστόφορος Μακατσώρης, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η Χριστίνα Σουγιουλτζή.

Γνωριμία με την τέχνη της ακροβασίας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο τω παραστάσεων της ομάδας στη Σύρο, η Χριστίνα Σουγιουλτζή πραγματοποίησε στο Κέντρο Χορού “ακροποδητί” σεμινάριο για τον σύγχρονο χορό με ακροβατικά στοιχεία. Το σεμινάριο αποτελούταν από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορούσε σε μεμονωμένες κινήσεις/στηρίξεις στο πάτωμα, προετοιμασία του σώματος να βρεθεί σε περιοχές υψηλής τάσης και να εμπιστευτεί μη «κανονικούς» τρόπους λειτουργίας, εξομάλυνση της γραμμικότητας της άσκησης σε οργανικές φόρμες, προσεγγίσιμες από το σώμα, στις διάφορες φάσεις της δυνατότητας του, συνεννόηση και συμπόρευση κινούμενων σωμάτων, σε ροή ακροβατικών διαδρομών και κινησιολογικό συνδυασμό και τέλος χορευτική μετάφραση, ως προς τη σχέση κίνησης-μουσικής των δομικών υλικών του μαθήματος. Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνική εναερίων οργάνων και τις βασικές θέσεις (πανιά & trapeze).

«Οι Νικητές» - Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 21:00

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Χορού «Ακροποδητί» προσκαλεί το κοινό της Σύρου σε μία ακόμη θεατρική παράσταση τους «Νικητές» από το Θέατρο της Σητείας, η οποία θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο δικό της χώρο.

Ηρωίδα του έργου, η Συμβολαιογράφος Μαρία Ιωακείμ, η οποία στο πολλά υποσχόμενο πρόσφατο παρελθόν, κλείνει τα 38 της χρόνια. «Με μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια στο χρόνο παρατηρούμε μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του συγγραφέα μια χούφτα ανθρώπων να προσπαθούν να κατακτήσουν το μερίδιο της ευτυχίας που φαντάζονται πως τους αναλογεί. Την εποχή που τόσο η Ελληνική όσο και η παγκόσμια αστική τάξη ένιωθε ανίκητη, όλα προοιωνίζονταν την επερχόμενη πτώση. Αρκούσε μόνο να δούμε. Δεν το κάναμε. Ούτε τότε. Ούτε τώρα».

Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Νάσος Ζαγκότης. Παίζουν οι: Μαρία Αχλαδιανάκη, Γιώργος Βιτσεντζάκης, Ασπασία Καζαναράκη, Μάνος Καστρίτης, Αρετή Κάτσικα, Μάνος Κατσούλης και Εύη Τσικαλάκη.