«Η ψυχή του βιολιού»: Ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης και συνειδητοποίησης

Άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των Συριανών

Η αγάπη, η κατανόηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία στην έκφραση και επικοινωνία, καθώς και η αναζήτηση της «ψυχής» μέσα από ένα ταξίδι ωριμότητας, αλλά και γνωριμίας με τον ίδιο μας τον εαυτό φώτισαν τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, αλλά και τις καρδιές των μικρών θεατών της Σύρου.

Η λυρική παραμυθογραμμένη ιστορία «η Ψυχή του Βιολιού» της βραβευμένης συγγραφέα Εύης Γεροκώστα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» από την Εταιρεία Παραγωγής «Action Εστί».

Συνδυάζοντας διάφορες μορφές τέχνης, όπως το σωματικό θέατρο, το θέατρο σκιών και η μουσική, ο σκηνοθέτης του έργου, που ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας συνηθισμένης παιδικής παράστασης, ο σκηνοθέτης Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα ανέδειξε με πρωτοποριακό τρόπο ένα θέμα, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Μέσα από μαγικούς κόσμους με αραβικά στοιχεία, σκιές και χρώματα, μικροί και μεγάλοι  απόλαυσαν ένα ατμοσφαιρικό θέαμα, που εντυπωσιάζει και επικοινωνεί με τους θεατές σε ένα βαθύτερο επίπεδο, στο επίπεδο του υποσυνείδητου και της μνήμης, με την πρώτη γλώσσα του ανθρώπου, τη γλώσσα του σώματος.

Ένα έργο για μικρούς και μεγάλους

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που γεννιέται μέσα στην ανεξάντλητη αγάπη που μοιράζονται οι γονείς του και μέσα στα τραγούδια που ακούει από τη μητέρα και τον πατέρα του. Οι πρώτοι ήχοι που βγάζει είναι ήχοι βιολιού και όταν αρχίζει να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του το κάνει μέσω της μουσικής καθώς δεν χρησιμοποιεί λέξεις αλλά ήχους. Οι γονείς αποδέχονται τις επιλογές του και τον εμπιστεύονται να φύγει από το σπίτι και να βρει το δικό του τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης και συνειδητοποίησης, το αγόρι γνώρισε τον εαυτό του και αγάπησε τον ήχο της ψυχής του.

Στην παράσταση εμφανίστηκαν ο Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα, η  Ίρις Κανδρή, ο Απόστολος Μαλεμπιτζής, ο Ιάσονας Παπαματθαίου και η Αντιγόνη Σαρρή, ενώ μουσική έπαιξαν ζωντανά στη σκηνή ο Γιάννης Αντωνόπουλος (βιολί) και ο Άγγελος Ηλιόπουλος (κιθάρα). Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στην Μάτα Κούρτη.

Το «ταξίδι» της παράστασης ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και μέχρι σήμερα η «ψυχή του βιολιού» έχει αγγίξει πολλές ευαίσθητες χορδές σε Κύπρο, Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο σε αυτό το καταπληκτικό θέατρο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η παραγωγός της παράστασης Σήλια Μαυρομμάτη. «Ήταν μία από τις πιο όμορφες παραστάσεις που έχουμε δώσει με ένα κοινό αφοσιωμένο και μαγεμένο τόσο από τη μουσική όσο και από τη δύναμη της ιστορίας».

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Αναφερόμενος στα βαθύτερα νοήματα της παράστασης, ο δημιουργός της «Ψυχής» Μαξιμιλιανός Γκοντρόζα εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί «σχολείο» τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. «Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους και παρακολουθούν μαζί τους έχουν τη δυνατότητα και την ωριμότητα να διακρίνουν κάποια πράγματα και στη συνέχεια να τα συζητήσουν. Εμείς στοχεύουμε στη μέση παιδεία που κάποια πράγματα μπορεί να τα καταλάβουν πιο άμεσα και να τα προσεγγίσουν με τα παιδιά τους. Δε βασιζόμαστε απόλυτα στην κριτική του παιδιού αλλά και στην αντίληψη του μεγάλου που θα συζητήσει μαζί του. Το τι βλέπει το παιδί το μεταφράζει ο μεγαλύτερος που ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι μέσα από τη παράσταση, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν βιωματικά το βιολί και την κιθάρα και να έρθουν πιο κοντά με τη μουσική. «Εκτός από διασκέδαση, το θέατρο σε εκπαιδεύει και σου αφήνει κάτι για να το συζητήσεις μετά» τόνισε η κ. Μαυρομμάτη, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο το έργο χτυπάει με επιδεξιότητα στο κέντρο του προβλήματος της σύγχρονης εποχής, παρουσιάζοντας ένα καίρια ζητήματα όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός προς έναν άνθρωπο που επιλέγει να εκφράζεται διαφορετικά. «Είναι σημαντικό στην εποχή που ζούμε να σεβόμαστε τις επιλογές του άλλου, όποιες είναι κι αυτές, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με αυτές».

Ένας κόσμος γεμάτος καλοσύνη, που όλοι ονειρευόμαστε

Με τη σειρά του, ο κ. Γκοντορόζα επεσήμανε πως η «Ψυχή του Βιολιού» δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο καλοσύνη και κατανόηση, τον οποίο θα θέλαμε να βιώνουμε κι εμείς σήμερα. «Στον κόσμο αυτό, ο ήρωας ταξιδεύει, κάνει την προσωπική του έρευνα, ψάχνει την ψυχή του για να εκφραστεί και να σχηματίσει το δικό του εγώ, αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες από ανθρώπους που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του κι έχουν κάτι να του δώσουν» εξήγησε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως στην ιστορία δεν υπάρχει κανένας αρνητικός χαρακτήρας.

Για το σημαντικό ρόλο της μουσικής στην παράσταση, μίλησαν τόσο ο Γιάννης Αντωνόπουλος όσο και ο Άγγελος Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μέσα από την οποία οι σκέψεις και τα συναισθήματα βρίσκουν διέξοδο από το μυαλό και την καρδιά των ηρώων, χωρίς να γίνονται φλύαρα.

Τέλος, η χορεύτρια Αντιγόνη Σαρρή αναφέρθηκε στη «πάντρεμα» όλων των τεχνών, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται μέσα στην παράσταση. «Ο χορός, η μουσική και η πρόζα συνυπάρχουν αρμονικά, προσφέροντας μάλιστα πολλά ερεθίσματα στα παιδιά για να ασχοληθούν με αυτά και να τους γίνουν βίωμα».