Κέντρο Χορού, Σύγχρονης Έκφρασης & Δημιουργίας «Ακροποδητί»

Η ενοχή και η αλήθεια… τιμωρούνται

Τη θεατρική παράσταση «Τιμωρία», βασισμένη στα έργα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα και «Η Επιτροπή» του Σοναλλάχ Ιμπραχίμ παρουσιάζει το Κέντρο Χορού, Σύγχρονης Έκφρασης και Δημιουργίας «Ακροποδητί» στη Σύρο.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Σιγούρου, καταπιάνεται με τα θέματα της «ενοχής» και της «αλήθειας» ως εγκλήματα που τιμωρούνται και παρουσιάζεται στο χώρο των Ακροποδητί το Σάββατο και την Κυριακή 21,22, 28, 29 Ιανουαρίου και 4, 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Κ. στα τριάντα του, συλλαμβάνεται χωρίς να μαθαίνει ποτέ τον λόγο της σύλληψής του και οδηγείται σε Δίκη. Ο Χ. στα σαράντα του, παρουσιάζεται μπροστά σε μια Επιτροπή που θα κρίνει αν μπορεί ή όχι να συνεχίσει τη ζωή του. Ο Κ. και ο Χ. είναι πολίτες μόνο προσωρινά ελεύθεροι, ένοχοι και άξιοι Τιμωρίας.

Συντελεστές

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Κόλλιας, Αγγελική Αγγελετάκη, Αφεντία Κανελλοπούλου, Σόνια Καραγιαννίδου, Ρενάτα Κοσμά, Ξένη Κοττάκη, Μαίρη Μαυρή, Λουκία Μπατσή, Μαριάννα Σταθάκη και Αριάδνη Ψυχογιοπούλου. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Ελεάννα Κοτσίκου.

Για την υλοποίηση της παράστασης χρησιμοποιήθηκε η μετάφραση της «Δίκης» του Φραντς Κάφκα από τη Γιώτα Λαγουδάκου (Εκδόσεις Μίνωας, 2015), ενώ την «Επιτροπή» του Σοναλλάχ Ιμπραχίμ μετέφρασε από τη γαλλική γλώσσα η Σόνια Καραγιαννίδου. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα της μετάφρασης του συγκεκριμένου έργου από τα αραβικά, των Ελένη Καπετανάκη και Αγγελική Σιγούρου.

Τα κείμενα επεξεργάστηκαν και διασκεύασαν όλα τα μέλη της ομάδας. Η παράσταση πλαισιώνεται με μουσικές των John Surman, Fairuz, Maryam Saleh, Aphrodite’s child και Μάνου Χατζιδάκι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση στα τηλέφωνα: 22810-80609 και 6944-771449. Η παράσταση δεν προτείνεται σε θεατές κάτω των 16 ετών.

Θεατρικό Κείμενο – Σκηνική Παρουσία

Σημειώνεται ότι η «Τιμωρία» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «θεατρικό κείμενο – σκηνική παρουσία», που αποτελεί μια πολύπλευρη προσέγγιση του θεατρικού κειμένου, με στόχο την προσωπική διαδρομή και έρευνα του λόγου, από τη βουβή εσωτερική φωνή ως τον αρθρωμένο λόγο και τη σκηνική παρουσία. Το μάθημα περιλαμβάνει προετοιμασία σώματος και φωνής και εργασία πάνω σε κείμενα από το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο. Απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στο θεατρικό λόγο.

Ετικέτες: