«Η Γαλάτεια και τα Μυρμήγκια» από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Σουρής»

Για την ειρήνη, ρε… παιδιά

Μαύρα και κόκκινα μυρμήγκια ξεχύθηκαν για πέντες ημέρες στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων», προσπαθώντας να επαναφέρουν την ειρήνη ανάμεσα στα βασίλειά τους και να ταυτόχρονα να βάλουν τέλος στα σατανικά σχέδια των αραχνών του κήπου που απείλησαν την αρμονική συνύπαρξή τους.

Στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος, η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής», που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής παρουσίασε το παιδικό έργο του Αντώνη Κρύσιλα «Η Γαλάτεια και τα Μυρμήγκια», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα.

Δώρο για όλα τα παιδιά

«Πάντα ήθελα να γράψω ένα παραμύθι με συμβολισμούς» δηλώνει ο συγγραφέας, ο οποίος ξεκίνησε τη συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας το 2008, για να το δωρίσει στην κόρη του, Γαλάτεια, που τότε ήταν δύο ετών. «Πέρασε καιρός μέχρι να ολοκληρωθεί και ακόμη περισσότερος μέχρι να το εικονογραφήσω. Ήθελα το δώρο μου να είναι ολοκληρωμένο. Έτσι, μας πρόλαβε η κρίση και οι εκδότες περιόρισαν την παραγωγή τους στα βασικά. Τότε μου ήρθε η ιδέα να το «γυρίσω» σε θεατρικό. Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του «Σουρή». Από την πρώτη κιόλας στιγμή με συγκίνησε η αγάπη με την οποία καταπιάστηκαν μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο Γιώργος Σιγάλας που ανέλαβε τη σκηνοθεσία, μετέδωσε και στον ίδιο τον ενθουσιασμό του, παρ’ όλο που για εκείνος η ιστορία ήταν πια παλιά. «Έτσι, με το δικό του μαγικό άγγιγμα, το δώρο για την κόρη μου Γαλάτεια περνά σε όλους εσάς. Ελπίζω να το αγαπήσετε όσο και εμείς. Με τις καλύτερες ευχές μου για έναν κόσμο δίχως πολέμους και με περισσότερες ηθικές αξίες.

Συντελεστές

Τη σκηνική σύνθεση της παράστασης ανέλαβαν ο Γιάννης Παλαιολόγος και ο Γιάννης Δεσύπρης. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Βουτσίνου και το μακιγιάζ η Ρένα Στεφάνου, πλαισιωμένη από τα κορίτσια του τμήματος αισθητικής του ΔΙΕΚ Σύρου. Τα βίντεο χειρίστηκε ο Γιώργος Εμμανουηλίδης.

Στην παράσταση πρωταγωνίστησαν η Χριστίνα Στεφάνου, η οποία ερμήνευσε τον ρόλο της Γαλάτειας, ο έμπειρος ηθοποιός του «Σουρή» Γιάννης Παλαιολόγος (Σουσάμης), η Κατερίνα Κατσαβή (Μουρτζούφλος), η Βασιλική Σιότροπου (Πασχαλίτσα), η Ελεάννα Ρούσσου (Ψυχουλάκης) και μια πλειάδα μικρών και μεγάλων ερασιτεχνικών ηθοποιών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.