Το Συριανό Καρναβάλι πήγε Θέατρο

Τα διαχρονικά μηνύματα της σάτιρας

Στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» συναντήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τέσσερις θεατρικές ομάδες της Σύρου, χαρίζοντας στο κοινό του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής».

Ο «Απόλλων», ο «Σουρής», ο «Μπαστιάς» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά παρουσίασαν μία σπονδυλωτή σατιρική παράσταση με αποσπάσματα κλασικών και σύγχρονων έργων από το ελληνικό ρεπερτόριο. Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας Τήνου «Θεατροποιείο», η οποία άνοιξε την παράσταση με τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Μάκη από το έργο του Γιώργου Γαλίτη «Τα ραδίκια ανάποδα». Ερμήνευσαν οι Παναγιώτης και Γιάννης Τουφεκλής.

Οι συμμετοχές της Σύρου

Το μονόπρακτο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η τσάντα και το τσαντάκι» παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά με τον Γιάννη Βουτσίνο στο ρόλο του δικαστή, τον Ιωάννη Χαλκιά στο ρόλο του νευρικού κυρίου και της Ιωάννας Ρούσσου στο ρόλο της κυρίας που άνοιξε την τσάντα, έβγαλε το μικρό τσαντάκι, έκλεισε τη μεγάλη τσάντα και άνοιξε το μικρό τσαντάκι.

Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε ένα απόσπασμα από το έργο «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης. Στο ρόλο του Τζουάννε ο Δημήτρης Καπέλλας και στο ρόλο της αγαπημένης του Σπεράντζας, η Ζωή Γεωργίου. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Πάχο.

Αφιερωμένα στη μνήμη του Συριανού ηθοποιού Χρόνη Εξαρχάκου ήταν δύο αποσπάσματα από την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μια κυρία στα μπουζούκια» που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιά». Ο Αντρέας Τζίνης ως «Βανζέλ Παπαντό όπως Βαν Γκονγκ» και η παρέα του θύμισαν στο κοινό μερικές από τις καλύτερες ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με τις οποίες καυτηριάζεται ο κόσμος της μόδας, οι αμόρφωτες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, η τάση για δημοσιότητα, η προσπάθεια για δημιουργία εικονικής πραγματικής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η ιδιοτέλεια, αρνητικές καταστάσεις τόσο επίκαιρες.

Η σπονδυλωτή παράσταση έκλεισε με την ομάδα του «Σουρή» και το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ανάσταση», το οποίο περιγράφει μοναδικά την αγάπη του λαού μας στο «κουτσομπολεύειν» ακόμα και τις πιο «ιερές» στιγμές.

Τα αποσπάσματα ένωσαν τετράστιχα του σπουδαίου Συριανού σατιρικού ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη Γεωργίου Σουρή, που ενσάρκωσε μοναδικά ο ηθοποιός Γεώργιος Μιχαλάκης.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γιώργος Ρούσσος και η Μαριάννα Βακονδίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.