Βράβευση του ΘΕ.Π.Ο.Σ «Απόλλων» από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την πολυετή προσφορά του στην τέχνη και εν γένει στον πολιτισμό του τόπου

40 χρόνια επιτυχίες

Τη μεγάλη επέτειο των 40 ετών από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» με τη «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα, την παράσταση, που κατάφερε από το πρώτο κιόλας ανέβασμά της να συγκινήσει τους Συριανούς θεατές και όχι μόνο.

Τιμώντας τα 191 χρόνια από τη «βάφτιση» της Ερμούπολης, (24 Ιουνίου 1826, στο προαύλιο του τότε νεόδμητου Ναού της Μεταμορφώσεως), ο Όμιλος πραγματοποίησε ένα τριήμερο παραστάσεων που αναφέρονταν τόσο στο ιστορικό εποικισμού και «ονοματοθεσίας» της πόλης μας όσο και στη μετέπειτα ιστορική διαδρομή της δημιουργίας της.

Το έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο το 1961 με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Βασίλη Μαυρομάτη και Γιάννη Κωστή, σκηνοθέτησε ο βετεράνος σκηνοθέτης του «Απόλλωνα» Γιώργος Πάχος, ο οποίος μετέφερε μοναδικά την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και μία αριστοτεχνική μίξη λόγου και κίνησης.

Δημιουργικός και ποιοτικά αναλλοίωτος στο χρόνο

Στην έναρξη των παραστάσεων στο Θέατρο «Απόλλων», ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βράβευσε τον Όμιλο για τα 40 χρόνια διαρκούς πολιτιστικής δράσης, δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο μας.

«Ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» αποτελεί έναν όμιλο που απαρτίζεται από μια πολυπληθή ομάδα συνεργατών, των οποίων κάθε δημιουργία και κάθε δράση αίρει τη διάκριση ανάμεσα στον ερασιτεχνισμό και τον επαγγελματισμό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, προσθέτοντας πως «το πηγαίο ταλέντο, η αγάπη για το θέατρο, το αμείωτο κέφι και η ομοψυχία της ομάδας είναι τα στοιχεία που τη βοήθησαν να παραμείνει ενωμένη, δημιουργική και ποιοτικά αναλλοίωτη όλα αυτά τα χρόνια».

Μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές

Σημειώνεται ότι, ο «Απόλλων» ιδρύθηκε το 1977 και έκτοτε δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση θεατρικών έργων, την οργάνωση εικαστικών εκθέσεων, λογοτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων, την υποδοχή και αναγνώριση καλλιτεχνών και την οργάνωση μιας κινηματογραφικής λέσχης. Επιπλέον, διοργανώνει φιλολογικές βραδιές, ομιλίες, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της ένδοξης θεατρικής και πολιτισμικής παράδοσης του τόπου. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε και η καθοριστική συμβολή του στην αποκατάσταση και διατήρηση του εμβληματικού Θεάτρου Απόλλων, το οποίο όλοι οι Συριανοί καμαρώνουν με υπερηφάνεια.

Κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Μαραγκός παρέδωσε στον πρόεδρο του Ομίλου, Γιώργο Κανάκη, τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά των μελών του στην τέχνη και εν γένει, στον πολιτισμό του νησιού, με την ευχή «να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και μεράκι να μας προσφέρουν μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές».

Καθοριστική συμβολή στη διάσωση του Θεάτρου «Απόλλων»

Με τη σειρά του, ο κ. Κανάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων», που επί 40 ολόκληρα χρόνια εισπράττει το δυνατό και θερμό χειροκρότημα κατοίκων και επισκεπτών της Σύρου.

Το 1976 με την άδεια του τότε Δημάρχου Νικόλαου Φιλάρετου οι: Κώστας Βαρβέρης, ο Γιάννης/Βαπτιστής Ρούσσος, ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης Χάλαρης μπήκαν στο Θέατρο «Απόλλων» και άρχισαν να συγκεντρώνουν «μπάζα» και να καθαρίζουν τα σκουπίδια. Γρήγορα στην ομάδα μπήκαν ο Βασίλης Κουσουλάκος και ο Τάσος Κάρτας, που αγωνίστηκαν και οι ίδιοι για την αποκατάσταση του θεάτρου.

Η ομάδα συνεχώς μεγάλωνε και ζήτησε βοήθεια από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Γεώργιο Πλυτά, ο οποίος έδωσε την πρώτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του θεάτρου.

Η ομάδα μεγάλωσε ακόμα και την 28η Οκτωβρίου 1977, στο κατάστημα ου Βασίλη Κουσουλάκου, που έχει μετατραπεί σε Θεατρικό Εργαστήρι, αποφάσισε την ίδρυση Ομίλου με την ονομασία «Ερασιτεχνικός Θίασος Σύρου «Ο Απόλλων» με σκοπό την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής της Σύρου.

Πρώτος σύμβουλος και σκηνοθέτης ήταν ο Μιχάλης Δήμου, μελετητής της ιστορίας του Ελληνικού Θεάτρου και φιλόλογος Καθηγητής τότε του Γυμνασίου Σύρου, ο οποίος διασκεύασε και επιμελήθηκε δύο έργα του Εμμανουήλ Ροΐδη. Η εναρκτήρια παράσταση δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1977 με τον Συριανό κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά το θέατρο, που από τη μέρα εκείνη άρχισε να ζει ξανά.

Η «οικογένεια» του «Απόλλωνα» από το 1977 έως σήμερα

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές δράσεις όπως διαλέξεις, θεατρικές ομιλίες με υψηλούς καλεσμένους όπως η Άννα Καλουτά, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Γιώργος Μανιώτης και άλλους, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικών κοστουμιών και θεατρικής μάσκας. Ο Όμιλος έχει συμμετάσχει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις και σε Συναντήσεις Θεατρικών Ομάδων Αιγαίου. Πρόεδροι έχουν διατελέσει κατά σειρά, ο Δημήτρης Θραψιάδης, ο Παναγιώτης Χάλαρης, ο Στέλιος Λιγοψυχάκης, ο Χρήστος Χαρμπάτσης, ο Παναγιώτης Γούβαλης, ο Μάρος Φρέρης, η Ειρήνη Δράκου και από το 2010, στη θέση αυτή βρίσκεται ο Γιώργος Κανάκης.

Στα 40 αυτά χρόνια, ο Όμιλος έχει παρουσιάσει 61 θεατρικά έργα, τα οποία αγαπήθηκαν θερμά από το κοινό του νησιού, ξεχωρίζοντας για την αρτιότητα, αλλά και τον επαγγελματισμό των συντελεστών. Τα παλαιότερα στελέχη του «Απόλλωνα» που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους είναι η κ. Εύη Αριστείδου και ο Δημήτρης Βαμβακούσης.

Από τον Όμιλο έχουν περάσει πολλοί και άξιοι σκηνοθέτες τα έργα του Ομίλου όπως οι: Μιχάλης Δήμου, Αντώνης Πρέκας, Χρήστος Χαρμπάτσης, Θανάσης Προυτζόπουλος, Μιχάλης Μουτσέλης, Γρηγόρης Γαλαντής, Γιάννης Δεσύπρης, Μάρκος Φρέρης, Βασίλης Γραβάνης. Μπάμπης Κουλούρας. Από τον Οκτώβριο του 1991, σκηνοθέτης παραμένει ο κ. Γιώργος Πάχος. Εκτός από τον ίδιο, στον «Απόλλωνα» σκηνοθετούν σήμερα και σπουδαίοι ηθοποιοί του, ο Μιχάλης Ζουλουφός, η Βέτα Αποστολίδου και η Εύη Αριστείδου.

Καταλήγοντας, ο κ. Κανάκης σημείωσε πως χάρη στην προσπάθεια, την αφοσίωση και την αγάπη των σκηνοθετών, των σκηνογράφων, των ηθοποιών και όλης της «οικογένειάς» του, ο Όμιλος κατάφερε να γίνει γνωστός στους θεατρικούς κύκλους σε όλη την Ελλάδα.

«Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε πάντα να προσφέρουμε θέατρο, που με τόση παράδοση έχει το νησί μας και να φέρνουμε κοντά στη θεατρική τέχνη νέους και νέες που διαθέτουν όρεξη και ταλέντο και θα συνεχίσουν στο μέλλον», υπογράμμισε.