«Σχέσεις 2x3» της Κατερίνα Γιαμαλίδου-Schwyter με τον Συριανό ηθοποιό Νίκο Μαυράκη και μία πλειάδα ηθοποιών από Ελβετία και Ελλάδα

Μια θεατρική ομάδα με «Όραμα»

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου

Μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης θα στείλει από τη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» στην Ερμούπολη η θεατρική ομάδα της Κατερίνας Γιαμαλίδου – Schwyter «ΟΡΑΜΑ», η οποία διαθέτει τα έσοδα από τις παραστάσεις της σε εθελοντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα προστασίας και υποστήριξης παιδιών.

Το έργο της κ. Γιαμαλίδου με τίτλο «Σχέσεις 2 x 3», στο οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων και ο Συριανός ηθοποιός Νίκος Μαυράκης, γνωστός από τις τηλεοπτικές «Χωρίς εσένα» και «Εννέα μήνες» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου για την οικονομική ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Τα τελευταία επτά χρόνια, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έπληξε και πλήττει πολλά παιδιά και ιδίως εκείνα που ζουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή υποστηρίζονται από ανάλογες οργανώσεις.

Αγάπη για το θέατρο και τα παιδιά

Θέλοντας να βοηθήσει αυτά τα παιδιά, η Κατερίνα Γιαμαλίδου, εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στην Ελβετία, δημιούργησε πριν από δύο περίπου χρόνια την θεατρική ομάδα «ΟΡΑΜΑ». Στην ομάδα συμμετέχουν αφιλοκερδώς επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιοί, που αγαπούν το θέατρο και τους αρέσει να βλέπουν τα παιδιά να χαμογελούν.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η ομάδα, ενισχυόμενη από Ελβετούς φιλέλληνες έδωσε την πρώτη της παράσταση στη Βασιλεία της Ελβετίας με το έργο «Σχέσεις 2x3» Ακολούθησαν δύο επίσης επιτυχημένες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου, στην Αθήνα για την υποστήριξη των παιδιών των Παιδικών Χωριών SOS.

Η κωμωδία «Σχέσεις 2x3» επικεντρώνεται στις γυναίκες, όπως αυτές είναι σήμερα. Δυναμικές, ανεξάρτητες, διεκδικητικές. Παράλληλα παρατηρεί το μπέρδεμα των αντρών μ’ αυτές τις τόσο διαφορετικές γυναίκες και παρουσιάζει αστείες καταστάσεις που δημιουργούνται στις σχέσεις τους μαζί τους. Εκτός από την κ. Γιαμαλίδου και τον Νίκο Μαυράκη, στην παράσταση παίζουν επίσης η Κορίνα Τριανταφύλλου, ο Κώστας Βελέτζας, η Χρυσή Δημήκου, ο Θάνος Χαμπέρης, η Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η Ρεγγίνα Ιωαννίδου, ο Ηλίας Λαμπρινέας, η Κωνσταντίνα Μπούτσικα και ο Ivan Lopez.

«Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε σήμερα, ο τόπος μας χρειάζεται την βοήθεια μας. Έτσι και εγώ σαν Συριανός προσπαθώ να βοηθήσω τον τόπο μου, με όποιον τρόπο μπορώ» δηλώνει ο Νίκος Μαυράκης, προσκαλώντας το κοινό του νησιού στην παράσταση του «Οράματος» για να περάσει καλά, να γελάσει, και πάνω από όλα, να κάνει αρκετά παιδιά της Στέγης να χαμογελάσουν.

«Η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε από την κοινωνία»

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Γιαμαλίδου μίλησε για το «όραμα» και τους στόχους της θεατρικής ομάδας που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η ίδια, αλλά και για την αγάπη με την οποία έχει αγκαλιαστεί το έργο της από την κοινωνία.

«Πριν από δύο χρόνια επισκέφτηκα την Ελλάδα και άκουσα για διάφορες ομάδες παιδιών που χρήζουν υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάσουμε το έργο «Σχέσεις 2x3» για τα Παιδικά Χωριά SOS. Στη συνέχεια, αποφάσισα να μη μείνω μόνο σε αυτό, αλλά να βοηθήσω κι άλλες ομάδες παιδιών, γιατί ως μισή Ελληνίδα, η σκέψη μου βρίσκεται στη χώρα».

Η κ. Γιαμαλίδου είναι μόνιμος κάτοικος Ελβετίας και καθηγήτρια στο επάγγελμα. Κάποια στιγμή, πήρε την πρωτοβουλία να γράψει ένα θεατρικό έργο και να ιδρύσει μία ομάδα, στην οποία συμμετέχει και η ίδια ως ηθοποιός. «Αρχικά, κάναμε δύο παραστάσεις στην Ελβετία. Μετά πήγαμε στην Αθήνα, όπου παίξαμε στο Ίδρυμα Κακογιάννης και στο Παλαιό Φάληρο και τώρα, ερχόμαστε πλέον στη Σύρο για τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά ο Νίκος Μαυράκης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα και με βοήθησε από την πρώτη στιγμή που το πρότζεκτ ήρθε στην Ελλάδα».

Κίνηση ανθρωπιάς και αγάπης

Όπως τόνισε, πριν από τη δημιουργία της ομάδας, η ίδια δεν είχε καμία επαφή με το θέατρο. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, αλλά διάβασαν το συγκεκριμένο έργο άνθρωποι του χώρου, οι οποίοι έδωσαν την έγκρισή τους και το σκηνοθέτησαν. Έτσι, η προσπάθειά μας εξελίχθηκε. Αρχικά, συμμετείχαν περισσότεροι ερασιτέχνες και λιγότεροι επαγγελματίες, αλλά πλέον αποτελείται από περισσότερους επαγγελματίες, που το κάνουν όλοι αφιλοκερδώς και λίγους ερασιτέχνες. Βέβαια, το κοινό δεν αντιλαμβάνεται ότι, στην παράσταση παίζουν και άτομα που δεν είναι ηθοποιοί. Είμαστε 11 άτομα από Ελβετία και Ελλάδα, που καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Στην Ελλάδα, έχουμε μαζί μας και έναν Κουβανό, ο οποίος μας υποστηρίζει».

Το έργο «Σχέσεις 2x3» θα παρουσιαστεί προσεχώς και στη Θεσσαλονίκη, ενώ έτοιμο είναι και το δεύτερο κείμενο της κ. Γιαμαλίδου το οποίο θα αποτελέσει το μελλοντικό θεατρικό «χτύπημα» της ομάδας. «Προς το παρόν, θα συνεχίσουμε αυτή την παράσταση, που αγαπήθηκε από τον κόσμο και στην Ελβετία και στην Ελλάδα. Ήρθαν Συριανοί και μας είδαν στην Αθήνα και τους άρεσε πολύ και γι’ αυτό στο λίγο ερχόμαστε με μεγάλη χαρά και στο νησί σας».

Σύμφωνα με τη δημιουργό της, οι θεατές θα περάσουν όμορφα και θα ξεχαστούν από τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Στόχος μας ήταν ο κόσμος να το χαρεί και να υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε για τα παιδιά. Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει τα καλύτερα από δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς σταθμούς και επαγγελματίες ηθοποιούς. Το έργο που ανεβάζουμε είναι μια ανάλαφρη κωμωδία, η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Από την πλευρά μας, είναι μια κίνηση ανθρωπιάς, που γίνεται με αγάπη και αφιλοκερδώς».