Τα συναισθήματα «ζωντανεύουν» στην παιδική παράσταση του «Εργοστασίου Ονείρου» και του ΔΗ.Πε.Θε Ρούμελης

«Το Δέντρο της Γνώσης» θα καρποφορήσει στη Σύρο

Τον κόσμο των συναισθημάτων θα γνωρίσουν μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες οι μικροί και μεγάλοι θεατές της παιδικής παράστασης «Το Δέντρο της Γνώσης», το οποίο θα «καρποφορήσει» στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων», στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας και τη μεγάλη αποδοχή της από το κοινό, η συμπαραγωγή του «Εργοστασίου Ονείρου» και του ΔΗ.Πε.Θε Ρούμελης ταξιδεύει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για δύο παραστάσεις.

Η πρώτη γνωριμία του Συριανού κοινού με την ομάδα του «Εργοστασίου Ονείρου» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των περυσινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης» με το «Το βιβλίο των θρύλων», που στόχο είχε να καλλιεργήσει τη φαντασία των παιδιών μέσα από οπτικά ερεθίσματα, εμπνευσμένα απ’ το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

Αυτή τη φορά, επιστρέφει στο νησί με το «Δέντρο της Γνώσης», το οποίο ξεκίνησε τη χειμερινή πορεία του για τα σχολεία της Αθήνας στο ανακαινισμένο θέατρο Ριάλτο «Αλέκος Αλεξανδράκης».

Κάθε «καρπός» κι ένα συναίσθημα

Ένα παιδί, διαφορετικό από τα υπόλοιπα, προσπαθεί να κατανοήσει τους ανθρώπους γύρω του και να γνωρίσει τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά γίνονται ένα με τους ήρωες και συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση. Το παιχνίδι ξεκινά, το θέατρο αρχίζει και η αυλαία ανοίγει για να παρουσιασθούν τα συναισθήματα με την ευρηματική σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιέτρη.

Το νησί των Λωτοφάγων, η κουκουβάγια Μελπομένη, ο κεραυνός Λεοντίσιος, ο άνεμος Τσουράνεμος, τα εργατικά μυρμήγκια που φυλάνε τις ευχές όλων των παιδιών, το Κλαψοχώρι, το Γελιοχώρι και ένας ημίαιμος κούκος μαζί με τους υπόλοιπους 53 ήρωες αποτελούν τις ιστορίες που εμφανίζονται γύρω από το Δέντρο της Γνώσης. Κάθε «καρπός» του κρύβει κι από ένα συναίσθημα, που μόνο τα παιδιά μπορούν να ζωντανέψουν. Ζωντανεύουν όλα μαζί και όχι το καθένα ξεχωριστά, γιατί το ένα συναίσθημα στηρίζεται στο άλλο. Η παράσταση μαγεύει μικρούς και μεγάλους θεατές, προσεγγίζοντας μοναδικά τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες με ταυτόχρονες εναλλαγές 57 ευφάνταστων κοστουμιών και σκηνικών.

Οι κατασκευές για το Πτηνοβασίλειο έχουν γίνει στο χέρι με επιρροές από αγαπημένους Έλληνες ζωγράφους (Τσαρούχη και Μποκόρο) από τον εικαστικό Γιάννη Σπανόπουλο. Πρωτότυπες κέλτικες μουσικές γράφτηκαν για τις ανάγκες του έργου από το φολκλόρ μουσικό συγκρότημα Νοριάνα, κλασική μελωδία από τον Νίκο Σπηλιώτη και παραδοσιακή από την Ειρήνη Τριανταφυλλίδη.

Το «Δέντρο της Γνώσης» δεν παρουσιάζει απλά το κάθε συναίσθημα αλλά το ενεργοποιεί, αναγνωρίζοντας την αξία που έχει αυτή η ενεργοποίηση αργότερα, στην ενήλικη ζωή του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ίντρα Κέιν, Τζοάννα Βρακά, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Δημήτρης Πιέτρης. Συμμετέχουν φιλικά σε video προβολή η Έρρικα Πρεζεράκου και ο Δημήτρης Παπαδάτος. Στο ρόλο της αφηγήτριας η Βίκυ Τσιανίκα από το δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το «Δέντρο της Γνώσης» έχει παρουσιαστεί επίσης με μεγάλη επιτυχία στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Άνδρο, την Τήνο και την Πάρο.

Ονειρέψου κι εσύ… όσο μπορείς

Έναυσμα για την ίδρυση της εταιρείας παραγωγής «Εργοστάσιο Ονείρου» ήταν η ανάγκη των μελών της ομάδας για επικοινωνία και δημιουργία. Όπως εξηγούν οι ίδιοι «μέσα από τα μάτια των παιδιών δίνεται η αλήθεια, η ελπίδα και η καλοσύνη που σπανίζει στις μέρες μας. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, είναι εκείνα που μπορούν να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα. Αυτό που τα καθιστά ξεχωριστά είναι πως ακόμη ονειρεύονται, πιστεύουν στην ελπίδα, στην χαρά και στα παραμύθια. Οι δικοί μας κόσμοι συνάντησαν τον κόσμο των παιδιών και η δημιουργία για εκείνα έγινε η πρώτη μας ανάγκη. Η ανάγκη μας να γίνουμε πάλι παιδιά και να πιστέψουμε σε όλα αυτά τα όμορφα που πρεσβεύουν».

Το «Εργοστάσιο Ονείρου» δημιουργήθηκε το 2011 και από τότε πιστά και με σεβασμό δημιουργεί- παρουσιάζει, παραστάσεις για τα παιδιά με σκοπό να τα ψυχαγωγήσει, να τα διασκεδάσει και να μεταφέρει σημαντικές αξίες και έννοιες της ζωής, όπως η οικογένεια, η αγάπη, η φιλία, η μοναδικότητα, η ομόνοια και ο σεβασμός, καθώς και ότι τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και συνεργαστούμε μεταξύ μας.

«Το μυστικό της ζωής είναι να διατηρήσουμε μέσα μας το μικρό παιδί που όλοι κρύβουμε, να το αγκαλιάσουμε, να το αγαπήσουμε και να το αφήσουμε να μας ταξιδέψει στα όνειρα μας», καταλήγει η εταιρεία.