Εμπλουτισμός του χριστουγεννιάτικου προγράμματος της Σύρου με θεατρικές παραστάσεις ομίλων και συλλόγων του νησιού

Ερασιτεχνικά «διαμάντια»

Επιτυχημένες παραστάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό της Σύρου, αλλά και νέες θεατρικές δουλειές που ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων», θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα προσφέρουν τοπικοί ερασιτεχνικοί θίασοι προς τους μικρούς και μεγάλους θεατές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Γέλιο, συγκίνηση, έρωτας, μαγεία και «θεϊκές» παρεμβάσεις είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «μενού» των θεατρικών πολιτιστικών ομίλων του νησιού, στο πλαίσιο του φετινού εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Οι Μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα»

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός όμιλος: «Η σοφία της Παράδοσης» συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του νησιού με μια νέα παιδική, θεατρική και χορευτική παράσταση.

Μετά την παράσταση  «Ο Καραγκιόζης  Χορευτής και Καλαντοτραγουδιστής» και την παράσταση «Η Κάλλω και οι Καλικάντζαροι», σειρά έχουν : «Οι μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα».

Σε μια πόλη σκοτεινή και αγέλαστη, ένα ζευγάρι μάγων μαγεύει τα παιδιά για να μην μπορούν να τραγουδήσουν τα κάλαντα. Η λύση θα έρθει πάλι από τα παιδιά που θα καταφέρουν να αλλάξουν την ιστορία και να γεμίσουν και πάλι την πόλη από  χαρά και αγάπη.

Για πρώτη φορά θα συναντηθούν επί σκηνής τα παιδικά και εφηβικά, χορευτικά τμήματα, τα παιδιά του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου, και οι ενήλικες χορευτές του ομίλου σε μια παράσταση γεμάτη από παραμύθι, τραγούδι και φυσικά χορό. Μικροί και μεγάλοι θα ξετυλίξουν το κουβάρι του παραμυθιού, παίζοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας στην Χριστουγεννιάτικη θεατρική και χορευτική, παράσταση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στο θέατρο Απόλλων.

«Ήρθες και θα μείνεις»

Την ερωτική κωμωδία των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια «Ήρθες και θα μείνεις» θα παρουσιάσει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:30, στο Θέατρο «Απόλλων» η θεατρική ομάδα «Μπαστιάς».

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ, το 1981, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συγγραφείς του, οι οποίοι είναι ζευγάρι και στη ζωή και αποτύπωσαν στο έργο τους την πραγματική ιστορία της δικής τους πρώτης συνάντησης, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού. Από τότε, παίζεται με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Δύο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ όμοιοι άνθρωποι συναντιούνται με επεισοδιακό τρόπο,  ζωή τους γίνεται έργο που εκτυλίσσεται στη σκηνή και μας παρουσιάζεται μέσα από τη μαγική εκείνη διαδικασία όπου η ζωή δανείζει υλικό στην Τέχνη και η Τέχνη του θεάτρου το κάνει παράσταση. Η αιώνια «μάχη των δύο φύλων» επί σκηνής, μέσα από την κωμική πλευρά της, μας διασκεδάζει αλλά μας θυμίζει έντονα κάθε στιγμή τη συνεχή ανάγκη αλλά και το φόβο μας για αγάπη και έρωτα.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τη Σοφία Νομικού.

«Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα»

Ένα σύγχρονο πολιτικό παραμύθι με την υπογραφή του Χάρη Ρώμα θα παρουσιάσει από 2 έως 5 Ιανουαρίου 2017 ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής». Μέσα από καταστάσεις της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, οικίες στα παιδιά αλλά και τους γονείς, το έργο καυτηριάζει παθογένειες του νεοέλληνα με χιούμορ προσιτό και κατάλληλο για την παιδική ηλικία και ταυτόχρονα διατηρεί όλη τη μαγεία ενός αυθεντικού παραμυθιού, το στοιχείο του παράδοξου, του φανταστικού και της αλληγορίας. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος «ξαναχτυπά» παιδικά μετά τη «Γαλάτεια και τα μυρμήγκια», ενώ τη σκηνική σύνθεση θα αναλάβουν ο Γιάννης Δεσύπρης και ο Γιάννης Παλαιολόγος.

Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην

Συγκίνηση θα προκαλέσει για μία ακόμη φορά στο θεατρόφιλο κοινό η παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Θεατρικού Πολιτιστικού Όμιλου Σύρου Απόλλων, σε σκηνοθεσία Εύης Αριστείδου. Το διάσημο έργο του Τζεφ Μπάρον θα επαναληφθεί από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία με θέμα τη μοναξιά και τα σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γενιές ανθρώπων. Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο κωμωδία με δραματικές προεκτάσεις. Ένας απομονωμένος γέρος δέχεται κάθε Πέμπτη την επιβεβλημένη από το δικαστήριο ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος τον είχε χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητο. Μέσα από τις τακτικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι συγκρούσεις των δύο αντρών κι έτσι παρακολουθούμε αυτή την αμφίδρομη σχέση, μια σχέση δύσκολη που τους δένει κυρίως μέσα από τα προβλήματα που μοιράζονται. Οι δύο ήρωες χαρακτηρίζονται από κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες αποκαλύπτονται σταδιακά και αυτό έχει αποτέλεσμα κάθε Πέμπτη (ημέρα της επίσκεψης) να σηματοδοτείται από μία ανατροπή.

Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και από τότε έχει παρουσιαστεί σε σαράντα χώρες με παραπάνω από τετρακόσια θεατρικά ανεβάσματα κι έχει μεταφραστεί σε είκοσι δύο γλώσσες. Στο έργο έχει απονεμηθεί το βραβείο KulturPreis Europa, ενώ ο συγγραφέας και το έργο του έχουν διακριθεί με βραβεία στη Γερμανία, το Μεξικό, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει τα θεατρικά βραβεία έργου, παράστασης, σκηνοθεσίας, ερμηνειών, σκηνικού και φωτιστικού σχεδιασμού.

Τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει για μία ακόμη φορά το έργο του Γρηγόρη Γαλαντή «Δεν ήταν 12 οι Θεοί». Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας όπου όλα μπορούν να συμβούν. Από την σύγκρουση ενός αρχαιολόγου με ένα φανατικό χριστιανό μέχρι και τη μετάβαση στο Παλάτι των Ολύμπιων Θεών μετ’ επιστροφής. Μόνον που κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών, έρχονται μαζί τους και οι 12 Θεοί. Ή μήπως δεν είναι 12 τελικά;