Τα φετινά θεατρικά «δώρα» της Βέτας Αποστολίδου στο παιδικό κοινό της Σύρου

«Γελαστά» Χριστούγεννα

Μπορεί να μη δούμε φέτος την κλασική «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς, όπως μας είχε υποσχεθεί ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο η Βέτα Αποστολίδου δεν θα αφήσει τους μικρούς φίλους της χωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο.

Η σκηνοθέτης του Ομίλου και δραστήρια εκπαιδευτικός επιμελείται δύο παιδικές θεατρικές παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. 

Την ευκαιρία να γίνουν υποψήφιοι Άγιοι Βασίληδες είχαν τα παιδιά του νησιού μέσα από τη δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο Άη-Βασίλης παίρνει σύνταξη» της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ο Άη-Βασίλης και τα Καλικαντανάκια» στην παραλία του Φοίνικα.

Την εκδήλωση, με την επιμέλεια της παιδαγωγού Χριστίνας Πρίντεζη, συνδιοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, ο Ντάνος Bakery & Pastries, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογο «Ο Φοίνικας Σύρου» και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα.

Οι μικροί επισκέπτες ετοίμασαν μαζί με τα ΚαλικαΝτανάκια ένα χωριό γύρω από το καραβάκι του Φοίνικα που μύριζε μπισκότο και γλυκά, έλυσαν γρίφους, συμμετείχαν σε δοκιμασίες, απήλαυσαν αγαπημένα εορταστικά τραγούδια από παιδική χορωδία και καλλιτέχνες του νησιού και παρακολούθησαν την παράσταση της «Παρέας του Αϊ-Βασίλη» στην αίθουσα του «Παλιακού».

Τα παιδιά αντικαθιστούν τον Αη-Βασίλη

Η χαρούμενη αυτή παρέα αποτελείται από ηθοποιούς του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προετοιμασία του διαδραστικού παραμυθιού «Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη» σε θεατρική διασκευή της Βέτας Αποστολίδου και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Καπέλλα.

Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε μετά από επιθυμία τοπικής επιχείρησης του Φοίνικα για ένα θεατρικό δρώμενο, στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του χωριού. «Η αρχική πρόταση αφορούσε στην παρουσίαση της «Κωμοδύσσειας» της Μαρίας Κίτρα από τον «Απόλλωνα», αλλά λόγω υποχρεώσεων κάποιων συντελεστών, αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Αποστολίδου, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση μίας ανεξάρτητης δράσης, χωρίς την υπογραφή του Ομίλου, που έχει συνηθίσει τόσο το παιδικό, όσο και το ενήλικο κοινό του σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές. Μία εξ’ αυτών, θα ήταν και η μεταφορά της νουβέλας του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» η οποία, αν και είχε προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά, θα παρουσιαστεί την επόμενη εορταστική περίοδο.

Σημειώνεται ότι, ο Άγιος Βασίλης θα προσπαθήσει και δεύτερη φορά να «συνταξιοδοτηθεί», την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20.00 στο Θέατρο «Απόλλων», με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. «Πρόκειται για ένα γλυκό και τρυφερό παραμύθι, που έχει να δώσει πολλά μηνύματα για την τεχνολογία και για το πώς βλέπει ο Αι-Βασίλης τα παιδιά» σημείωσε η κ. Αποστολίδου, η οποία για τρίτη συνεχή χρονιά υπογράφει σκηνοθετικά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, όπου και υπηρετεί.

Μία πολιτεία ξαναβρίσκει το γέλιο της

Μετά την αναπαράσταση ιστοριών και εικόνων από παλαιά αναγνωστικά βιβλία, αλλά και τον επιτυχημένο «Καρυοθραύστη», η μαθητική και εκπαιδευτική οικογένεια του σχολείου παρουσιάζει το μουσικοχορευτικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι». Μία διαχρονική ιστορία με τους σκυθρωπούς και θυμωμένους κατοίκους της, που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους, αλλά έχουν μπει στη ρουτίνα και την καθημερινότητα, χωρίς να διασκεδάζουν και να χαίρονται τη ζωή. Οι καλικάντζαροι, όμως, θα δώσουν τα Χριστούγεννα το μαγικό βοτάνι στην Αγέλαστη Πολιτεία και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο Θέατρο Απόλλων. «Η «Αγέλαστη Πολιτεία» είναι ένα αγαπημένο παραμύθι των παιδιών, το οποίο θέλουν να ακούνε τόσο στο ολοήμερο όσο και στο διάλειμμα. Έχουν λατρέψει την ιστορία και τη μουσική των Αδελφών Κατσιμίχα και τρελαίνονται με την ιδέα ότι θα παίξουν τους καλικάντζαρους», εξήγησε η κ. Αποστολίδου.

Στην παράσταση, η οποία περιλαμβάνει αφήγηση και δραματοποίηση, συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου (περίπου 150 παιδιά). Τα τραγούδια της θα παρουσιαστούν ζωντανά από την χορωδία του 1ου Δημοτικού, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Γιάννη Ρηγούτσου. Σε κάποια κομμάτια λαμβάνει μέρος ο εκπαιδευτικός Γιάννης Γαραντζιώτης.

«Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή και δεν μπορώ να φανταστώ να μην κάνω κάτι αυτή την περίοδο», υπογράμμισε η «ψυχή» των δύο παραστάσεων. «Μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και πάντοτε θέλω να παρουσιάζω δουλειές που να προσελκύουν και να γοητεύουν τα παιδιά. Φέτος, θα παρουσιάζαμε με τον «Απόλλωνα» τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», αλλά λόγω της πληθώρας παραγωγών, δεν προλαβαίναμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Πρώτα, ο Θεός, θα το κάνουμε του χρόνου», κατέληξε η κ. Αποστολίδου.