Διεξαγωγή του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου στη Σύρο

Η Ερμούπολη θα υποδεχθεί 1.000 φοιτητές

Το πάθος τους για τη δημιουργία και την παραγωγή δράσεων «υψηλού πολιτιστικού επιπέδου», με κοινό χαρακτηριστικό τους την αγάπη για το θέατρο και την τέχνη, θα μεταδώσουν, για δέκα περίπου ημέρες, στο κοινό της Σύρου φοιτητικές θεατρικές ομάδες Πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα.

Το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 11 έως 21 Μαΐου 2018. Το φεστιβάλ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, η Θεατρική Ομάδα «Υποκριτές» του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και μπορεί να συμμετέχει σε αυτό κάθε φοιτητική θεατρική ομάδα, που είναι εγγεγραμμένη στο Σύλλογο. Το Φεστιβάλ διαρκεί συνήθως 10 μέρες, εντός του Μαίου και κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετικό μέρος της χώρας, από συγκεκριμένη φοιτητική θεατρική ομάδα.  Κάθε ομάδα αναλαμβάνει, ως επί το πλείστον, τα έξοδα μεταφοράς της καθώς και την ευθύνη για δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών . Όλη η προσπάθεια βασίζεται στον εθελοντισμό και ο κανόνας είναι πως τη χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι φοιτητές, επενδύοντας κατά μείζονα λόγο την προσωπική τους δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι, το 2014 είχε διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία στη Σύρο το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου από τη Θεατρική ομάδα “Υποκριτές” του ΤΜΣΠΣ, η οποία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει και τη φετινή, 15η διοργάνωση.

Ενίσχυση της τοπική οικονομίας

Η Ερμούπολη θα υποδεχθεί περίπου 1.000 συμμετέχοντες από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας καθώς επίσης και αντίστοιχο κοινό που θα παρακολουθήσει τα δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (παραστάσεις στο Θέατρο «Απόλλων», στο θέατρο Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέττα, στο Πνευματικό Κέντρο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων κ.α., workshop και σεμινάρια θεάτρου).

Το αίτημα συνδιοργάνωσης και παραχώρησης δημοτικών χώρων για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ στη Σύρο θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.

Στην πρόταση της θεατρικής ομάδας του ΤΜΣΠΣ επισημαίνεται η μεγάλη πολιτιστική σημασία των εκδηλώσεων, οι οποίες σε συνολικό επίπεδο εκτός της θετικής προβολής της Σύρου πανελλαδικά, θα στηρίξουν επίσης οικονομικά επί μέρους τάξεις εστίασης, φιλοξενίας, κ.λ.π, με τον μεγάλο αριθμό προσέλευσης κοινού.

“Υποκριτές”

Η θεατρική Ομάδα του Φοιτητικού Συλλόγου Τ.Μ.Σ.Π.Σ (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου)  ιδρύθηκε το 2006 και δρα από τότε με συνεχή παρουσία και συμμετοχή όχι μόνο τοπικά αλλά και σαν μέρος ετήσιων θεατρικών φεστιβάλ με επιτυχία που την ορίζει η διαρκής και υπεύθυνη απασχόληση των μελών της.

Η πρώτη παράσταση που ανέβασε ήταν το “Κεκλεισμένων των θυρών” του Ζαν Πωλ Σαρτρ (2008), με το οποίο συμμετείχε στην πολιτιστική εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίο. Την επόμενη χρονιά έλαβε μέρος στο REACT FESTIVAL με μία performance μικρής διάρκειας.

Το όνομα "Υποκριτές" αποκτήθηκε μόλις το 2010. Το 2011 ήρθε η συμμετοχή στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου που διοργανώθηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στη Μυτιλήνη, με τρία Μονόπρακτα του Άντον Τσέχοφ: “Η πρόταση Γάμου”, “Η Επέτειος”, “Η Αρκούδα”.

Το 2012 ακολούθησε η παρουσίαση του θεατρικού έργου του Σέρτζι Μπελμπέλ “Μια Στιγμή Πριν” στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Το 2013 το έργο "Ο Άϊ Βασίλης είναι σκέτη λέρα" έκανε την πρεμιέρα του στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ πανεπιστημιακού Θεάτρου που διοργανώθηκε στα Χανιά και συνεχίστηκε με δύο παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων. Το 2015 παρουσίασε το έργο "Ρινόκερος" του Ευγένειου Ιονέσκο, με τρεις επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο "Ευανθία Καϊρη".

Το 2016 ανέβασε το θεατρικό έργο της συγγραφέως Κατερίνας Λουκίδου «Στον αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο» στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων αλλά και στο 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων στη Πάτρα.

Το 2017 παρουσίασε το έργο "Όνειρο Θερινής Νυκτός" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο θέατρο Απόλλων αλλά και στο 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιείται και θεατρικό εργαστήρι, με ασκήσεις εμπιστοσύνης, αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, ύφους και ό,τι άλλο αφορά το θέατρο και την γενικότερη εμπειρία γύρω από αυτό, όπως σκηνικά, μουσική φώτα κλπ., δίνοντας έτσι την δυνατότητα επιπλέον άσκησης και γνώσης σε περαιτέρω συναφή με το θέατρο αντικείμενα.

Υπογραμμίζεται ότι η σκηνοθεσία, η παραγωγή, η διαχείριση των φώτων όπως και η   κατασκευή κοστουμιών αλλά και σκηνικών γίνεται εξολοκλήρου από τους ίδιους τους φοιτητές της ομάδας από δικούς τους αποκλειστικά πόρους.

Πρεμιέρα με την ιστορία ενός «αιώνιου παιδιού»

Η αυλαία του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου στη Σύρο θα ανοίξει στις 11 Μαίου 2018, στο Θέατρο Απόλλων, με τη νέα παράσταση των «Υποκριτών», την ιστορία του αιώνιου παιδιού, του Πίτερ Παν, η οποία θα πλαισιώνεται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι βασικοί στόχοι της Ένωσης Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου είναι:

• Η προαγωγή της ανταλλαγής αντιλήψεων και γνώσεων επί της θεατρικής πράξης, καθώς και του διαλόγου μεταξύ θεατρικών φοιτητικών ομάδων σε ό,τι αφορά τη δραματουργία.

• Προαγωγή του πανεπιστημιακού ερασιτεχνικού θεάτρου ως μέσου ποιοτικής συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργικής επικοινωνίας.

• Η δημιουργία ερεθισμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές ώστε να έρθουν σε επαφή με τα θεατρικά δρώμενα και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους.

• Η ενδυνάμωση της πολιτιστικής ανάπτυξης τόσο στις επαρχιακές πόλεις όσο και στα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

• Η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών του συλλόγου. Η προώθηση της τέχνης, η διαφύλαξη και ζωογόνηση των πολιτιστικών λαϊκών παραδόσεων.

• Η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών αναγκών των μελών του συλλόγου με την ενεργή συμμετοχή τους. Η προσπάθεια για την δημιουργία απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής γι’ αυτό το σκοπό.

• Η ανάπτυξη των δεσμών, η διάδοση του πνεύματος και της αλληλεγγύης και η καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας κι επικοινωνίας 1) μεταξύ των μελών του συλλόγου, και 2) μεταξύ των πολιτιστικών μορφωτικών πνευματικών και επιστημονικών συλλόγων της χώρας καθώς και κάθε άλλο φορέα ή σύλλογο που επιδιώκει τους ίδιους σκοπούς.