Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στη Σύρο με ξεναγήσεις μαθητών και δωρεάν παράσταση για το κοινό

«Το Θέατρο Απόλλων είναι το κόσμημά μας»

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού

Τις πόρτες του στη μαθητική κοινότητα της Σύρου άνοιξε χθες το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Η -αφιερωμένη στον πολιτισμό και την τέχνη της συγγραφής και της ηθοποιίας- ημέρα καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το οποίο κάθε χρόνο επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος του, για να γράψει ένα μήνυμα.

Το φετινό μήνυμα ανέλαβε να γράψει ο Simon McBurney από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité οποίος τόνισε πως, σε μια εποχή διχασμού και κατακερματισμού, όπως η σημερινή, όπου οι άνθρωποι μετακινούνται και πολύ συχνά τρέπονται σε φυγή, το θέατρο δεν πρόκειται να φύγει, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για όσους συναθροίζονται εκεί, σχηματίζοντας αμέσως κοινότητες.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Κάθε βράδυ θα είμαστε πάλι στη σκηνή. Κάθε βράδυ ηθοποιοί και κοινό θα είναι ξανά όλοι μαζί και το ίδιο έργο θα ξαναπαίζεται. Όσο υπάρχουν καλλιτέχνες και ακροατήρια, όλο και θα λέγονται ιστορίες επάνω στη σκηνή, που πουθενά αλλού δεν θα μπορούν να ειπωθούν. Σε αυτή την αναπαράσταση θα είμαστε πάντοτε δεμένοι, συλλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων είναι υποχρέωσή μας»

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές των σχολείων του νησιού να ξεναγηθούν το πρωί στο Θέατρο Απόλλων, από την κ. Καλυψώ Φαροπούλου. Τμήματα Δημοτικών Σχολείων και του Επαγγελματικού Λυκείου της Σύρου επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι της Σύρου, που θεωρείται μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και άντλησαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, το θεατρόφιλο κοινό του νησιού είχε τη χαρά να παρακολουθήσει δωρεάν τον επιτυχημένο μονόλογο «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαναστασόπουλου, μια παράσταση-πορτραίτο της μητέρας του μεγάλου εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού.

«Η διοργάνωση εκδηλώσεων, ανοιχτών στο κοινό, όπως έχει καθιερωθεί σε όλα τα θέατρα του κόσμου, αποτελεί υποχρέωσή μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, καθιστώντας γνωστή την επιθυμία του Δήμου να προσφέρει κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μία δωρεάν παράσταση στους πολίτες. «Δυστυχώς, οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να αγοράζουμε παραστάσεις. Ωστόσο έχουμε διοργανώσει δωρεάν παραστάσεις σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και θέλουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, μια τέτοια ημέρα, όπως η χθεσινή», πρόσθεσε.

«Πράσινο φως» για τον καλλωπισμό του εξωτερικού χώρου

Η κ. Μενδρινού υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της τακτικής συντήρησης του Θεάτρου Απόλλων, προκειμένου να αναδεικνύεται συνεχώς η απαράμιλλη ομορφιά του και η ξεχωριστή αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία του. «Το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες στο κτίριο. Πριν από λίγους μήνες λάβαμε και την πιστοποίηση της πυρασφάλειας, ενώ πραγματοποιήθηκαν κι άλλες πολλές εργασίες, οι οποίες θα αναφερθούν αναλυτικά στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής».

Ανακοίνωσε δε πως, έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες, ο Δήμος θα προβεί στην υλοποίηση ενός μεγάλου στόχου του, τον καλλωπισμό του εξωτερικού χώρου.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα, έπειτα από την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, θα προχωρήσουμε στον εξωτερικό ελαιοχρωματισμό του θεάτρου και αυτό οφείλεται στην αποδοχή του αιτήματός μας από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης, για την οικονομική κάλυψη των εργασιών. Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον κ. Μαρτίνο, ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας και μας υποστηρίζει, όσο και τον κ. Αναστάσιο Κίσσα από την εταιρεία «ΒΕΡΝΙΛΑΚ», που θα μας χορηγήσει όλα τα απαραίτητα υλικά και το χρωματοπωλείο «Ζαννίκος» για τη βοήθειά του», σημείωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει και να διατηρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σημαντικό αυτό μνημείο, που αποτελεί «κόσμημα» τόσο για τη Σύρο, όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Η θετική απάντηση του κ. Μαρτίνου θα αποσταλεί προς την Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να προγραμματιστεί η άμεση έναρξη των εργασιών.

Επόμενος στόχος του Τμήματος Πολιτισμού είναι η ενίσχυση του εξωτερικού φωτισμού του Θεάτρου Απόλλων, ο οποίος θα υπερτονίσει την αίγλη του ιστορικού κτιρίου. «Στα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνεται η εκπόνηση μιας σχετικής μελέτης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους περνούν το βράδυ έξω από το θέατρο, να αντιληφθούν το μεγαλείο του».

Η κ. Μενδρινού διευκρίνισε ότι, η πραγματοποίηση των εργασιών στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου δεν θα εμποδίσουν σε καμία περίπτωση τη λειτουργία του θεάτρου το οποίο, πέρα από επιλεγμένες παραστάσεις και εκδηλώσεις, ετοιμάζεται και φέτος να υποδεχτεί μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις, καταξιωμένες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Τέλος, ευχαρίστησε όλο του προσωπικού του Θεάτρου, για το ζήλο, την εργατικότητα, αλλά και την πολύτιμη προσφορά του.