Πλούσιο το «μενού» του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου στη Σύρο

Δέκα ημέρες γεμάτες θέατρο

Φοιτητικές θεατρικές ομάδες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Καρπενήσι, την Κρήτη, τη Λάρισα, τη Ρόδο και την Πάτρα δίνουν «ραντεβού» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να χαρίσουν στο κοινό της δέκα ημέρες πολιτιστικής πανδαισίας με παραστάσεις, εργαστήρια στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, εκδηλώσεις, δράσεις και πάρτι.

Φέτος, για δεύτερη φορά, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων ταξιδεύει στη Σύρο με διοργανωτή τη θεατρική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου “Υποκριτές” και μαζί φέρνει 22 ομάδες από Πανεπιστήμια όλης της χώρας. Η όλη προσπάθεια βασίζεται στον εθελοντισμό και ο κανόνας είναι πως τη χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι φοιτητές, επενδύοντας κατά μείζονα λόγο την προσωπική τους δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με διαφορετική έδρα κάθε έτος. Η 11η διοργάνωση (2014) είχε διεξαχθεί ξανά στην Σύρο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (11-20 Μαΐου) θα υπάρχουν καθημερινά παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων, στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στα Λύκεια στο Μάννα, αλλά και στο θεατράκι της Πινακοθήκης Κυκλάδων.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Πρώτη θα καλωσορίσει το κοινό η Θεατρική Ομάδα ««Προσοχή…Έργα!» του Παντείου Πανεπιστημίου με τα «Παιχνίδια σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκου, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 (Λύκεια Σύρου στις 18:00). Η ομάδα ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2009 και μέσω της διεξαγωγής εργαστηρίων στοχεύει στην πρακτική εκπαίδευση σε βασικές θεατρικές έννοιες και τεχνικές, με απώτερο σκοπό το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ομάδα συνεργάζεται με επαγγελματία ηθοποιό ή σκηνοθέτη, ο οποίος αναλαμβάνει και το ρόλο του εμψυχωτή της ομάδας.

Τη μουσικοχορευτική παράσταση «Δεν μεγάλωσες ποτέ» θα παρουσιάσει από 9 έως 11 Μαΐου στο Θέατρο Απόλλων η θεατρική ομάδα του ΤΜΣΠΣ «Υποκριτές» με τη συμβολή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου. Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία του J. M. Barrie, ενός συγγραφέα της Αγγλίας στην δεκαετία του 1900, ο οποίος μέσα από τα καθημερινά του βιώματα και τη δίκη του προσωπική ζωή κατάφερε να γράψει την ιστορία του Πιτερ Παν και να εμπνεύσει ολόκληρο τον περίγυρο του με αυτήν.

Το Σάββατο 12 Μαΐου, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς θα αφηγηθεί «Φανταστικές Ιστορίες» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και ώρα 18:00. Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της το 1994 και το 2005 η ομάδα απέκτησε νέα σύσταση. Σε μια εποχή, όπου κυριαρχεί το αίσθημα της μοναξιάς, της ανίας, της συμβατικότητας και της αποξένωσης, το θέατρο αποτελεί «ανάσα» για τα μέλη της ομάδας, τα οποία δίνουν όλη τους την αγάπη και το μεράκι για την κρατούν ζωντανή.

Αμέσως μετά, στο σχολικό συγκρότημα στο Μάννα οι «Κομπάρσοι» του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζουν τους «Παιγνιομανείς». Η φοιτητική θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το 2004 και αρχικά αποτελούταν μόνο από φοιτητές της Κοινωνικής εργασίας. Σήμερα μετά από 14 χρόνια αποτελείται από φοιτητές όλων των σχολών του ΤΕΙ και μη.

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαΐου, το κοινό του Φεστιβάλ υποδέχεται στα Λύκεια τη θεατρική ομάδα της Νομικής του ΑΠΘ «Κουίντα» με το έργο «Μετανάαααστες».

Νέοι με καλλιτεχνικές ανησυχίες

Το πρόγραμμα της νέας εβδομάδας εγκαινιάζεται με το «Πράσινο μίλι» της Θεατρικής Ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Λύκεια στις 19:30). Η ομάδα ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 1992. Εντάσσεται από κοινού με άλλες πολιτιστικές ομάδες (χορού, μουσικής κ.ά.) στη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου απ’ όπου και χρηματοδοτείται. Βασικές αρχές λειτουργίας της είναι η αυτονομία και η αυτοοργάνωσή της. Η Ομάδα προσφέρει εργαστήρια και παραστάσεις. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια περιλαμβάνουν διάφορες ασκήσεις (γνωριμίας, εμπιστοσύνης, ορθοφωνίας, κίνησης και χαλάρωσης) θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Οι παραστάσεις της Δευτέρας ολοκληρώνονται με το έργο «Δεν θα με τρελάνεις εσύ εμένα» από τη θεατρική ομάδα του Τμήματος Δασοπονίας και ΔΦΠ Καρπενησίου «Πράξις» στο Θέατρο Απόλλων (21:00).

Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, η  Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει στα Λύκεια (18:00) το «Balmin in Gilead» του Λάνφορντ Ουίλσον. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1994 από φοιτητές της Ιατρικής που αναζήτησαν την καλλιτεχνική έκφραση στο χώρο της Σχολής. Από τις αρχές του χειμώνα μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους τα μέλη της ομάδας πειραματίζονται, αυτοσχεδιάζουν, και με τη βοήθεια του σκηνοθέτη δένουν τις δυνατότητές τους σε ένα άρτιο σύνολο. Οι πρόβες απαιτούν κατάθεση χρόνου και πολλή προσωπική και συλλογική δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Παραστάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους σε επαγγελματικά θέατρα της Αθήνας.

Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Θέατρο Απόλλων, στις 21:00 την παράσταση «Soligrad» από τη φοιτητική θεατρική ομάδα «Θεατροδίνη» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μέλη της ανανεώνονται κάθε χρόνο με μόνη αναγκαία προϋπόθεση  την αγάπη για  το θέατρο.  Η ομάδα κινείται κάτω από την εποπτεία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και του ευρύτερου Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), ο οποίος ασχολείται και με άλλες μορφές τέχνης, όπως κινηματογράφο, φωτογραφία, χορό. 

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, η Θεατρική Ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (21:00) το «Φαινόμενο της Πεταλούδας».

Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαΐου, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ανεβαίνουν στη σκηνή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» με τα «Αρειανά Χρονικά». Με έναν συνδυασμό αυτοσχεδιασμών, θεατρικών παιχνιδιών και ασκήσεων κινησιολογίας η ομάδα ενεργοποιεί τη φαντασία ανακαλύπτει τα όρια της και ανοίγει νέους ορίζοντες. Τέλος, η Θεατρική Ομάδα ΑΠΟΣΑΕ (Ρόδου) παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων και ώρα 21:00 «Τα μάτια της πεταλούδας».

Δύο παραστάσεις περιλαμβάνονται στο μενού της Παρασκευής: ο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο από τη θεατρική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Τσίρκο» (Λύκεια, 18:00) και το «Κουκλόσπιτο» από τη Θεατρική Ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Θέατρο Απόλλων, 21:00). Σκοπός της ομάδας του ΕΜΠ είναι η γνωριμία των μελών της με το θέατρο μέσα από σεμινάρια και θεατρικές ασκήσεις και η συμμετοχή τους στις θεατρικές παραστάσεις της. Τόσο το υποκριτικό κομμάτι όσο και το δημιουργικό κομμάτι (σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία χορογραφία, μουσική επένδυση, μετάφραση θεατρικών κειμένων) των παραστάσεων, αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας, με μοναδικό άξονα την γνήσια ερασιτεχνική τους διάθεση.

Μεγάλο φινάλε

Μία ημέρα πριν πέσει η αυλαία του 15ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις παραστάσεις: «Χαμάμ και Κορίος» από τη θεατρική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών “Οι Επισκέπτες” (Θέατρο Απόλλων στις 17:00), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» από τη φοιτητική ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Γεωλογικής σχολής Θεσσαλονίκης «Μωβαμόκ» (Λύκεια στις 20:00) και «Κατά φαντασίαν ασθενής» από τη ΘΟΕΜΠ (Θέατρο Απόλλων 21:00).

Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 με το έργο «Οι πίθηκοι» από τη Θεατρική Ομάδα Φυσικού Α.Π.Θ., στο Θέατρο Απόλλων (21:00).