Οι «ΣΥΡactιΣτές» παρουσίασαν… Πιραντέλλο

Στο είδος του σατιρικού ρεαλισμού κινήθηκε φέτος η θεατρική ομάδα «ΣΥΡactιΣτές», που αποτελείται από δεκαοχτώ μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σύρου.

Η -ταλαντούχα και έμπειρη πια- ομάδα που εντυπωσίασε πέρυσι το κοινό με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, παρουσίασε φέτος τρία μονόπρακτα του Ιταλού δραματουργού, μυθιστοριογράφου, ποιητή και δοκιμιογράφου Λουίτζι Πριραντέλλο.

Η παράσταση «απόψε… Πιραντέλλο» με τη σκηνοθετική υπογραφή της εκπαιδευτικού και υπεύθυνης του θεατρικού εργαστηρίου, Σόνιας Καραγιαννίδου πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Μαΐου 2018 στο υπαίθριο θεατράκι του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

Ο Πιραντέλλο γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα, μία από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Πολλά από τα μονόπρακτα θεατρικά έργα του είναι οι ιστορίες που ο ίδιος έγραψε στα διηγήματά του.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στην ιταλική και ελληνική επαρχία

Την παράσταση της ομάδας άνοιξε «Το πιθάρι» (1917), έξοχο δείγμα του σατιρικού ρεαλισμού του Πιραντέλλο. Το έργο επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση δύο εκκεντρικών και εξίσου αδιάλλακτων τύπων, που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Η περηφάνεια του λαϊκού μάστορα συγκρούεται με την απληστία του δικομανούς κτηματίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε «Ο Μπελλαβίτα» (1926), έργο που γράφτηκε ως μονόπρακτο από τον ίδιο τον Πιραντέλλο, βασισμένο στη νουβέλα «η σκιά της τύχης του» (1914). Ο Μπελλαβίτα είναι ένας δυστυχής άντρας που ανέχτηκε για πολλά χρόνια τη σχέση της όμορφης γυναίκας του με τον συμβολαιογράφο Ντενόρα. Μετά το θάνατό της, για να σώσει τον εαυτό του από τη γελοιοποίηση, επινοεί έναν μοναδικό τρόπο για να εκδικηθεί τον πλούσιο συμβολαιογράφο.

Τέλος, το κοινό παρακολούθησε την «Πατέντα», η οποία γράφτηκε ως νουβέλα το 1911 αλλά ανέβηκε ως παράσταση στη Σικελία το 1918. Πρόκειται για ένα έργο διασκεδαστικό και συγχρόνως θλιβερό που θίγει την αδικία και τη συκοφαντία. Ο Κιαρκάρο, ένας ταλαίπωρος πατέρας τριών παιδιών δε βρίσκει πουθενά δουλειά γιατί όλος ο κόσμος τον θεωρεί γρουσούζη. Έτσι αποφασίζει να κάνει όπλο την «κακοτυχία» του και να πάει στο δικαστήριο όσους τον συκοφαντούν.

Σ. Καραγιαννίδου: «Είμαι υπερήφανη γι’ αυτά τα παιδιά»

Σημειώνεται ότι, στην έναρξη της παράστασης, τα παιδιά μετέφεραν με το δικό τους τρόπο τη συγκίνηση που ένιωσαν, όταν η ομάδα τους επισκέφτηκε στην Αθήνα μία έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες. Η παρουσίασή τους σκηνοθετήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, προκαλώντας την έκπληξη και τον θαυμασμό της κ. Καραγιαννίδου, η οποία δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό. «Είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτά τα παιδιά, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται μαζί μου στο εργαστήρι 4-6 χρόνια. Είναι πλέον ψημένα και έμπειρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε δε γνωστό πως, το «απόψε… Πιραντέλλο» ήταν η τελευταία δουλειά των «ΣΥΡactιΣτών» με τη δική της υπογραφή, καθώς η ίδια φέτος συνταξιοδοτείται.