Οχτώ θεατρικές παραστάσεις στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018»

Αυλαία και πάμε…

Επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και νέες δουλειές ερασιτεχνικών θιάσων φιλοδοξούν να αφήσουν και φέτος άριστες εντυπώσεις στο φιλοθεάμον κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Σπουδαίοι μονόλογοι, αλλά και πολυπληθείς παραγωγές θα παρουσιαστούν από τα μέσα Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα

 «Ποδαρικό» στις θεατρικές παραστάσεις του «Σύρος – Πολιτισμός 2018» θα κάνει στις 11 & 12 Ιουνίου η «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη με τον Κώστα Βασαρδάνη.

«Ο Συριανός Σύζυγος ερωτεύεται κεραυνοβόλα για πρώτη φορά στη ζωή του την όμορφη Χριστίνα, την οποία λίγο καιρό μετά από το γάμο τους αρχίζει να ζηλεύει παράφορα. Υποπτεύεται ότι τον απατά. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο αφού η Χριστίνα δεν είναι ερωτικά άστατη αλλά άμετρα φιλάρεσκη. Αρχίζει δε να συνειδητοποιεί ότι η αγωνία και τα βασανιστικά συναισθήματα που του γεννά ο χαρακτήρας της γυναίκας του αντί να κάμψουν την ερωτική του διάθεση προς αυτήν, την αναζωπυρώνουν».

Πρόκειται για ένα ανάλαφρο αλλά συνάμα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άντρα. Οι πιθανοί συμβιβασμοί που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, μοιάζει να μας λέει ο Ροΐδης, δε βγαίνουν απαραίτητα σε κακό...

Ο Σοφοκλής «επιστρέφει» στον Απόλλωνα μετά από 107 χρόνια

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή θα παρουσιάσει από 7 έως 9 Αυγούστου ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου και σκηνογραφία Πηνελόπης Ασλάνογλου.

Μια τίμια επικοινωνία με τον αρχαίο Δραματικό θησαυρό μας, το αιώνιο έργο, που εκτιμάται και θαυμάζεται από την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος θρηνώντας τον πατέρα της Αγαμέμνονα και κατηγορώντας ανοιχτά τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον άντρα της Αίγισθο για τη δολοφονία του, περιμένει να επιστρέψει ο αδελφός της ο Ορέστης για να εκδικηθεί... Κορυφαία θεωρείται η σκηνή με τον Ορέστη που η Ηλέκτρα θρηνεί με έναν μονόλογο μοναδικό και αξεπέραστο στην ιστορία της παγκόσμιας δραματουργίας. Είναι ο μονόλογος που η Μαρίκα Κοτοπούλη όταν τον εκφωνούσε σκεφτόταν τον Ίωνα Δραγούμη, ενώ ο αρχαίος ηθοποιός Πώλος, όταν έπαιζε αυτή τη σκηνή, κρατούσε την υδρία με τη στάχτη του δικού του παιδιού.

Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει η Εύη Αριστείδου.

Ανάμεσα στο θρίλερ και την κωμωδία

Με το «Φονικό Σενάριο» του Ira Levin επιστρέφει στο Θέατρο Απόλλων ο Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής”, μετά την επανάληψη του επιτυχημένου «Γκρουπ Θέαρπι» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

«Αλήθεια, θα σκότωνες για να εξασφαλίσεις μία επιτυχία;» Με αυτό το ερώτημα ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στο θεατή προσφέροντάς του ένα έργο με συνεχείς ανατροπές, με φλεγματικό χιούμορ και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που το καθιέρωσαν σαν μία από τις διαχρονικότερες παγκόσμιες θεατρικές επιτυχίες. Η ισορροπία ανάμεσα στο θρίλερ και την κωμωδία, οι εμπνευσμένοι διάλογοι, η ανάγκη για χρήμα και δόξα, τα ανθρώπινα ταμπού και ο ανταγωνισμός οδηγούν τους ήρωες να ζήσουν την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας.

Το έργο θα παρουσιαστεί από 20 έως 23 Αυγούστου 2018. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Δεσύπρης.

Μια ολόκληρη ζωή φυλαγμένη σ’ ένα συρτάρι

Ο Γιώργος Μιχαλάκης και η Άννα Κλεούδη θα ανταλλάξουν «Ερωτικά Γράμματα» στην ομώνυμη παράσταση της Πατμιακής Σκηνής (25 και 26 Αυγούστου). Ένα συρτάρι που είναι μονίμως κλειδωμένο, έρχεται η στιγμή ν’ ανοίξει. Και τότε... φανερώνονται δεκάδες γράμματα που αντάλλαξαν ένας άνδρας και μια γυναίκα στο διάστημα μιας 50ετίας. Μέσα από αυτά ο θεατής παρακολουθεί να ζωντανεύει όλη η ζωή τους, από τα παιδικά τους χρόνια, την εφηβεία και τα πρώτα ερωτικά τους σκιρτήματα, μέχρι την ενηλικίωση την καριέρα, τη σταδιοδρομία και το ερωτικό πάθος που βίωσαν κάποια στιγμή έστω και καθυστερημένα. Επιστολές, σημειώματα, κάρτες, τηλεγραφήματα και ζωγραφιές που ξεδιπλώνουν αριστουργηματικά ολόκληρη τη ζωή τους. Ένα εξαιρετικά τρυφερό και ανθρώπινο έργο με την υπογραφή του A.R. Gurney.

Επαναλήψεις

Τη φαρσοκωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «2½ φόνοι και ένα μπουλντόγκ» θα επαναλάβει η θεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων από 28 έως 30 Αυγούστου.

Τον «Άμλετ», το διασημότερο σαιξπηρικό έργο θα παρουσιάσει ξανά η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Τζίνη. 13 ηθοποιοί ενσαρκώνουν 31 ρόλους, με κοστούμια και σκηνικά εποχής. (4-6 Σεπτεμβρίου).

Mind Game

Το ψυχολογικό έργο μυστηρίου «Wilson & Wilson» του Edgar Allan Poe, που διαπραγματεύεται το θέμα του σωσία, το διχασμό προσωπικότητας, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις ενοχές θα παρακολουθήσει το κοινό της Σύρου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι του μυαλού όπου η αλήθεια και η πραγματικότητα φιλτράρονται και αποκωδικοποιούνται μέσα από τη διαταραγμένη προσωπικότητα του ήρωα. Σχεδιασμός Παράστασης, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε γεννήθηκε στην Βοστώνη το 1809. Το λογοτεχνικό του έργο, σκοτεινό, διεισδυτικό και ασυνήθιστο, διαπραγματεύεται αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου, τρόμου και περιπέτειας. Συγγραφέας του αλλόκοτου που φλερτάρε με την κατάθλιψη και την τρέλα.

«Ο καιρός των Χρυσανθέμων»

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Συριανού λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου θα μεταφερθεί στη σκηνή του Απόλλωνα, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή.

Το χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη που βαδίζει προς την δύση της ένδοξης ιστορίας της, καταφθάνει ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου για μια παράσταση στο Θέατρο Απόλλων. Το τελευταίο βράδυ της περιοδείας, ο θίασος θα δειπνήσει στο μέγαρο των Πινά, μιας οικογένειας που έχει χάσει την παλιά της αίγλη και τα πλούτη της. Ένα σκηνικό θαυμάτων αποκαλύπτεται σ’ αυτό το αποχαιρετιστήριο δείπνο, καθώς μυστικά βγαίνουν στο φως, θεατρικοί μονόλογοι αυτοσχεδιάζονται, άριες ακούγονται για πρώτη φορά από το γραμμόφωνο και η αγάπη θριαμβεύει, μεταφέροντας μας στην εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην ηθοποιό Αλίνα Κοτσοβούλου. Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν καταξιωμένοι ηθοποιοί, οι οποίοι είτε κατάγονται από τη Σύρο, είτε συνδέονται με το νησί.