Αντιφασιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου στην Μήλο

Ο φασισμός μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μήλου εγκαινιάζει το ξεκίνημα της λειτουργίας του σαν σύλλογος, υπηρετώντας νέες μορφές τέχνης εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στον κινηματογράφο, «που από την ίδια του την φύση, δηλαδή την εικόνα, έχει μια μεγάλη απήχηση στον κόσμο» όπως σημειώνει ο κ. Μάλλης.

Με αφορμή τις μέρες της εθνικής γιορτής για την απόκρουση των Ιταλών φασιστών, το θεατρικό εργαστήρι της Μήλου επιδιώκει να μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες να προβάλλει την σημασία του φασισμού. «Αναγκαία αυτή η θύμηση αφού και στις μέρες μας, και στον τόπο μας, η πραγματικότητα του φασισμού σε διάφορα επίπεδα είναι όχι στην πόρτα μας αλλά μέσα στο ίδιο το “σπίτι” μας» δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ παράλληλα τονίζουν την εξαίρετη και μοναδική προσπάθεια για την δημιουργία των ντοκιμαντέρ, προτρέποντας όλους να απολαύσουν το ιδιαίτερο αποτέλεσμα τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των προβολών, το φεστιβάλ θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα περιλαμβάνει τα εξής:

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 8 μμ-10 μμ

Θα προβληθεί, «Η φωνή που σώπασε» (2011) μια ταινία που διηγείται τη ζωή γυναικών που ηττήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας. Ως φυλακισμένες υπέμειναν τις ωμότητες του φασιστικού καθεστώτος και υποχρεώθηκαν να σωπάσουν. Η απαγορευμένη φωνή τους μιλάει ξανά μέσα από την ταινία που βασίζεται στις αφηγήσεις γυναικών που επέζησαν.

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 7 μμ-8 μμ

Το πρόγραμμα ξεκινά με την «Μνήμη στρατοπέδων» (1945) ένα ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Ενώ στις 8 μμ-10 μμ ακολουθεί το «Μια ξεχωριστή ημέρα» (1973) του Έτορε Σκόλα, με την Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Βαθιά ανθρώπινη ιστορία δύο καταπιεσμένων ανθρώπων, απόβλητων του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 7 μμ-8 μμ

Προβάλλεται η «Νύχτα και Καταχνιά» (1955) ένα ντοκιμαντέρ του Αλέν Ρενέ, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έπειτα, στις 8 μμ-10 μμ ακολουθεί το «Αμήν» (1973) του Κώστα Γαβρά,με τον Ματιέ Κασοβίτς. Η ταινία μιλάει για τις θηριωδίες των ναζί μέσα από την πραγματική ιστορία ενός Γερμανού αξιωματικού που αντιλαμβάνεται ότι μια ανακάλυψή του χρησιμοποιείται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των Εβραίων.