Ο εορτασμός της “Καθαράς Δευτέρας” στις γειτονιές της Σύρου

Βροχερά Κούλουμα, ζεστές καρδιές

Τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της σαρανταήμερης νηστείας μέχρι το Πάσχα γιόρτασε χθες ολόκληρη η Σύρος με εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε Ερμούπολη και χωριά, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικές κοινότητες έδωσαν “χρώμα” σε άλλη μία μουντή και άγευστη ημέρα, που κατάφερε να γίνει φωτεινότερη και πιο νόστιμη, χάρη στα νηστίσιμα εδέσματα και το άφθονο κρασί που περίμενε τους επισκέπτες.

Ανάσταση, Λαζαρέττα, Μάννα, Βάρη, Γαλησσάς και Ποσειδωνία άνοιξαν τις “πόρτες” τους και υποδέχτηκαν το κοινό του νησιού για να γιορτάσουν μαζί τα Κούλουμα και να αποχαιρετίσουν τις απόκριες με το παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου.

Σαρακοστιανά εδέσματα και “μουσικές” εκπλήξεις

Λαγάνα, ταραμάς, ντολμαδάκια, ελιές και πολλά ακόμη νηστίσιμα ήταν το βασικό μενού της Καθαράς Δευτέρας, ο εορτασμός της οποίας αποτελεί θεσμό για το νησί της Σύρου. Κάτοικοι και φίλοι των κοινοτήτων ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στο κάλεσμα των διοργανωτών, οι οποίοι είτε με κρύο, είτε με βροχή δεν αναβάλλουν ποτέ το ετήσιο ραντεβού τους με τον κόσμο.

Εκτός από τα σαρακοστιανά, οι επισκέπτες του Γαλησσά και του Μάννα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και ζωντανή μουσική από φίλους των συλλόγων, οι οποίοι στηρίζουν θερμά τις εκδηλώσεις τους, δίνοντας ξεχωριστό τόνο.

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δε στάθηκε σύμμαχος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, ακολουθώντας το παράδειγμα των καρναβαλιστών, αψήφησαν τη βροχή και επισκέφτηκαν τα χωριά, για να γιορτάσουν μαζί με τους τοπικούς φορείς τα Κούλουμα.

Κούλουμα στις εξοχές του νησιού

Στην Ποσειδωνία, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Ποσειδών” Μάρκος Ρούσσος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτρης Νταλαχάνης υποδέχτηκαν τους φίλους τους στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Αγίου Παύλου μαζί με λαγάνες, άφθονο κρασί και πολλά σπιτικές σαρακοστιανές νοστιμιές από τα χέρια των γυναικών της περιοχές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά από το εργαστήρι χορού “η σοφία της παράδοσης”, τα οποία έδωσαν το παράδειγμα και σε πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι δεν άργησαν να δείξουν τις χορευτικές ικανότητές τους.

“Ελάτε να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε” πρότειναν στους φίλους τους οι φορείς του Γαλησσά και όπως φάνηκε από την αθρόα προσέλευση του κόσμου, κανείς δεν ρους χάλασε χατίρι. Οι επισκέπτες έβαλαν το κέφι, οι διοργανωτές την παραδοσιακή φασολάδα, τα σαρακοστιανά εδέσματα, το κρασί και τη μουσική, τα οποία ήταν αρκετά για να εκτοξευτεί το κέφι στα ύψη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Dolphin Bay” με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Άγιος Στέφανος”, του Ναυτικού Ομίλου Γαλησσά και του Συλλόγου Επιχειρηματιών Γαλησσά. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά και ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα με παραδοσιακά όργανα και το χορευτικό του.

Αστείρευτο ήταν το κέφι και στη Βάρη, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης “Η Πανάχραντος”, ο Αλιευτικός Όμιλος Βάρης “Η Φάμπρικα” και η Δημοτική Κοινότητα Βάρης είχαν στήσει από νωρίς τρικούβερτο γλέντι.

Αμείωτο κέφι και στην Ερμούπολη

Το ίδιο ευχάριστο ήταν το κλίμα και στην Ερμούπολη, όπου ο καιρός μπορεί να μην επέτρεψε σε γονείς και παιδιά να ξεχυθούν στις γειτονιές και να υψώσουν τον χαρταετό τους, αλλά έδωσε την ευκαιρία για μαζικές συγκεντρώσεις και γλέντια μεταξύ “φίλων”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναστάσεως, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέττων ευχήθηκαν σε όλους “Καλή Σαρακοστή” και άνοιξαν τις αίθουσες τους για να γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο τα Κούλουμα.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, σύμφωνα με την παράδοση, οι Αθηναίοι πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου. Αμέσως μετά, οι Ρουμελιώτες γαλατάδες που ζούσαν στην Αθήνα έστηναν χορό -κυρίως τσάμικο- στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις "κουλώνες", όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.

Ετικέτες: