Η μυθιστορηματική ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη στη "Μηχανή του χρόνου"

Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ ταξίδεψε στη Σύρο για το αφιέρωμα στον πατριάρχη της ρεμπέτικης μουσικής
  • Κυριακή, 19 Απριλίου, 2015 - 12:07
  • /   Eνημέρωση: 19 Απρ. 2015 - 17:55
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη παρουσίασε στη χθεσινή εκπομπή της η “Μηχανή του Χρόνου” με το Χρίστο Βασιλόπουλο, φωτίζοντας μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ άγνωστες πτυχές του “πατριάρχη του ρεμπέτικου”.

Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του τραγουδιού όπως ο Γιώργος Νταλάρης, η Ελένη Ροδά και ο στιχουργός – ποιητής Μάνος Ελευθερίου μίλησαν για τη συνεργασία τους μίλησαν για τον μεγάλο Συριανό ρεμπέτη, ενώ στο έργο του αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Βαρθαλίτης και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν οι μαρτυρίες του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου και του ξακουστού “Λιλή” Λεονάρδου Ρούσσου.

Η εκπομπή ταξίδεψε στη Σύρο και φώτισε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια όταν εγκατέλειψε το σχολείο και βγήκε στο μεροκάματο για να βοηθήσει την οικογένεια του. Τα μουσικά ερεθίσματα στη νησί και η αγάπη του για το μπουζούκι δεν άργησαν να φανούν και σύντομα με τα τραγούδια του θα άλλαζε την πορεία του ρεμπέτικου.

Η “Μηχανή του Χρόνου” αποκάλυψε άγνωστες πλευρές της προσωπικής ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έκανε δυο γάμους και ήρθε σε σύγκρουση με την καθολική εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος γράφει στην βιογραφία του ότι τον αφόρισαν και του απαγόρευσαν να μετέχει στο μυστήριο της θείας κοινωνίας.

Τη δεκαετία του 50 ο Βαμβακάρης πέρασε στα «αζήτητα», καθώς αρρώστησε από παραμορφωτική αρθρίτιδα στα χέρια και τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν ήταν της μόδας. Τότε αναγκάστηκε να βγάλει πιατάκι για να ζήσει την οικογένεια του. Τραυματική εμπειρία ήταν όταν τον έδιωξαν από ένα μαγαζί γιατί προτίμησαν να ακούσουν μουσική από το τζουκ-μπόξ.
Συγγενικά του πρόσωπα, ερευνητές και μουσικοί, αφηγούνται ιστορίες από την περίοδο της λογοκρισίας του Μεταξά, την Κατοχή, ενώ αναφέρονται στην δεύτερη καριέρα του Μάρκου Βαμβακάρη τη δεκαετία του 60, όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμήνευσε τα τραγούδια του σε νέα εκτέλεση.

Αναλυτικά στην εκπομπή εμφανίστηκαν οι:Στέλιος Βαμβακάρης(γιος), Δημήτρης Βαρθαλίτης (ερευνητής), Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Παναγιώτης Κουνάδης (μελετητής), Μανώλης Δημητριανάκης (μουσικός), Ελένη Ροδά, Μάνος Τσιλιμίδης(συγγραφέας-στιχουργός), Αχιλλέας Δημητρόπουλος (υπεύθυνος μικρών μουσείων Σύρου), Αργύρης Δαλέζιος (ανιψιός), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης).

Για να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη πατήστε εδώ