Βροχή και αστραπές αψήφησαν οι καρναβαλιστές της Σύρου στην τελετή λήξης του «ταλαιπωρημένου» Συριανού Καρναβαλιού 2016

Υπερίσχυσε το Συριανό πείσμα

«Μούσκεμα» τα έκανε, έστω και την τελευταία στιγμή, η δυνατή καταιγίδα που ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, οδηγώντας στην αποδυνάμωση και ανορθόδοξη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Σύρο σε μια -«πλημμυρισμένη» από παραταγμένες ομπρέλες και συμμετέχοντες, βρεγμένους απ’ την κορφή έως τα νύχια - πλατεία Μιαούλη.

Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην κορύφωση του Συριανού Καρναβαλιού με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Ερμούπολης, έβαλε «τρικλοποδιά» στη φετινή διοργάνωση, εγείροντας παράλληλα προβληματισμούς σε πολλά πηγαδάκια, για το αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η «ψυχρολουσία» καρναβαλιστών και θεατών, δεδομένου ότι η επιδείνωση του καιρού είχε ανακοινωθεί κάποιες ημέρες πριν.

Αστοχίες και αβλεψίες

Η πρόγνωση των έκτακτων καιρικών φαινομένων στάθηκε αφορμή και για την αναβολή της πολυαναμενόμενης συναυλίας των Onirama, καθώς η καταρρακτώδης βροχή, πέρα από επικίνδυνη για την υγεία του κοινού, θα ήταν εξίσου καταστροφική για τον μουσικό και τεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες του προγράμματος. Κατά συνέπεια, επικράτησε η άποψη πως, θα έπρεπε να είχε επίσης προβλεφθεί η διοργάνωση της παρέλασης μερικές ώρες νωρίτερα, προκειμένου αυτή να μην επισκιαστεί από την επερχόμενη μπόρα.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στην πλειοψηφία του παρευρισκόμενου κόσμου, που άρχισε σταδιακά να οπισθοχωρεί, κουνώντας μαντήλι σε ομάδες και παρουσιαστές – πιστοί «στρατιώτες» του Καρναβαλιού μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, δεν επηρέασε το χαμόγελο, το κέφι και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουν στην πηγή και να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Δεν έχασαν το κέφι τους

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ξεπέρασαν κατά πολύ τη δυνατή βροχή που σκέπασε και πέρυσι την τελετή λήξης του Καρναβαλιού στην πλατεία Μιαούλη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταθεί πραγματικό εμπόδιο μπροστά στο Συριανό πείσμα, αποτέλεσαν το μοναδικό μελανό σημείο της φετινής διοργάνωσης, η οποία αδιαμφισβήτητα πέρασε από σαράντα κύματα.

Παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν τόσο με την επανέγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και με την καταιγίδα που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της τελικής παρέλασης, το Συριανό Καρναβάλι απέδειξε πως η δίψα του κόσμου για διασκέδαση και αναψυχή δεν μπορεί να σβήσει ούτε με μία καταρρακτώδη βροχή.

Πριν όμως τσαλαβουτήσουν στα νερά της βροχής, κάνοντας κυριολεκτικά πατινάζ στην αλευρωμένη, αλλά και κιτρινοκόκκινη – λόγω των καρναβαλικών χορευτικών – πλατεία Μιαούλη, οι ομάδες ξεκίνησαν την καθιερωμένη τους παρέλαση λίγο μετά τις 16:30 με τον Γεώργιο Σουρή και τη «Λουκουμόσκονη», τη νικήτρια ομάδα του 2ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού να προηγούνται.

Σημειώνεται ότι τον Γεώργιο Σουρή υποδύθηκε φέτος ο Ανδρέας Τζίνης, τον οποίο μετέφερε στην πλατεία Μιαούλη φορτηγάκι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκαλώντας, όμως πολλά -μη κολακευτικά- σχόλια.

Τα εντυπωσιακά άρματα, τα πρωτότυπα κοστούμια, αλλά και οι εκπλήξεις που επιφύλαξαν στον κοινό οι φετινές ομάδες, κέρδισαν τα βλέμματα και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε την παραλία της Ερμούπολης, αλλά και την πλατεία Μιαούλη, συμμετέχοντας στη λήξη του φετινού Καρναβαλιού.

Ωστόσο, «μελανό» σημείο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, ότι για μία ακόμη φορά δεν έλλειψαν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου, που θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί, προκειμένου να «ανασάνει» ο χώρος. Καθίσταται δε γνωστό ότι, για την εύκολη διέλευση της παρέλασης, έσπασε υποχρεωτικά η «πιάτσα» των ταξί περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη, με αποτέλεσμα ο κόσμος που ήθελε να προφυλαχθεί από τη βροχή να μην έχει τρόπο να φύγει.

Γ. Ρούσσος και Μ. Βακονδίου έσωσαν την κατάσταση

Από την πλευρά τους, ο Γιώργος Ρούσσος και η Μαριάννα Βακονδίου κατάφεραν για μία ακόμη φορά να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνοι τους, χωρίς τη σύμπραξη οποιασδήποτε εφήμερης και αναλώσιμης lifestyle προσωπικότητας, η οποία επιστρατεύεται μετ’ αμοιβής, αποκλειστικά για διαφημιστικούς λόγους. Παρόλα αυτά οι δύο παρουσιαστές ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη guest της φετινής διοργάνωσης Κατερίνα Ζαρίφη, η οποία προσπάθησε με το χιούμορ και το ταπεραμέντο της να ενσωματωθεί στο αγαπημένο παρεάκι του Συριανού Καρναβαλιού, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις χωρίς κανένα σκονάκι.

Πάρτι σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη

Το φετινό πάρτι ξεκίνησε μία ημέρα νωρίτερα με την καθιερωμένη παρέλαση των καρναβαλιστών στην Άνω Σύρο. Σαρταριστά καλαμαράκια, πολύχρωμες καραμελίτσες, αλυσοδεμένα φαντάσματα, γενναίοι Σκωτσέζοι, Γερμανοί μ-πυρομανείς , Βραζιλιάνες χορεύτριες, λαγοί, κουκουβάγιες, αρκούδες, περπατημένοι φουρνάρηδες, γιατροί, δύτες, πριμαντόνες και χορευτές μπαλέτου κατέκλυσαν τα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού, προκαλώντας αναταραχή στο πέρασμά τους.

Κόκκινο άγγιξε και φέτος η διασκέδαση στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου, που πλημμύρισαν τόσο από τις πολυπληθείς ομάδες του Καρναβαλιού, όσο και από τον κόσμο που έσπευσε στην ιστορική έδρα του νησιού για να παρακολουθήσει τόσο την παρέλαση, όσο και την αναβίωση του εθίμου των Ζεϊμπεκιών από το «Άρωμα Παράδοσης».

Μικροί και μεγάλοι έβαλαν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν το κοινό που βρέθηκε στην Άνω Σύρο για να πάρει μία πρώτη, αλλά χορταστική γεύση από τη φαντασμαγορική γιορτή που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες στους δρόμους της Ερμούπολης, για να προσκρούσει τελικά στο σκόπελο των καιρικών συνθηκών.

Την παρέλαση άνοιξαν οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, οι οποίες συμμετείχαν στη μουσικοχορευτική εκδήλωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Θέατρο «Απόλλων». Από τη φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και γνωστές φυσιογνωμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ο Φραγκίσκος Βακόνδιος και ο Νικόλας Καίλης στην ομάδα «Το ‘χουμε κάψει τελείως» και η Χρηστιάννα Πάπιτση, ο Μάριος Βακόνδιος και ο Ιωάννης Βουτσίνος από την Τοπική Κοινότητα Γαλησσά στην ομάδα των «Παρά Candy τρελών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των Ζεϊμπεκιών στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, την οποία παρακολούθησε και φέτος πλήθος κόσμου. Για πρώτη φορά τα Ζεϊμπέκια εμφανίστηκαν και στην Ερμούπολη, προκειμένου να τα γνωρίσουν, αλλά και να τα χειροκροτήσουν ακόμη περισσότεροι.

Οι φετινοί νικητές

Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Μιαούλη το απόγευμα της Κυριακής, η παρέλαση των καρναβαλιστών συνεχίστηκε μέχρι τέλους, κατόπιν επιθυμίας των ίδιων των ομάδων που έφτασαν μέχρι εκεί. Με σύντομες διαδικασίες, η μυστική Κριτική Επιτροπή έδωσε τις βαθμολογίες της και στη συνέχεια, ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Καρναβαλιού, που φέτος μοιράστηκαν τέσσερις ομάδες. Το βραβείο καλύτερης καρναβαλικής ομάδας απονεμήθηκε στις «ζαβές» Βραζιλιάνες με θέμα "Νέο Ρίο Σύρου". Το βραβείο της πιο κεφάτης ομάδας απέσπασαν οι «ωραίοι που έχουν χρέη» με το "Μπαλέτο ΚΩΛ-ΣΟΪ σε όπερα Πουτσίνι". Το βραβείο παρουσίασης πήρε η ευφάνταστη ομάδα του Syros by night "Παρά Candy τρελοί", ενώ το βραβείο καλύτερης στολής δόθηκε στο "Καλαμαράκι Day" της ομάδας «παραΣΥΡΟμαι», η οποία παρέσυρε στο… τηγάνι ολόκληρη την Ερμούπολη.

Η επίσημη βράβευση των νικητριών ομάδων θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και θα ανακοινωθεί με νέο δελτίο τύπου ο χώρος και η ακριβής ημέρα και ώρα.