Το 6ο Συριανό Panorama έρχεται να δροσίσει το καλοκαίρι μας

Μακριά απ’ την τρικυμία

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τη βελούδινη φωνή, που ξυπνάει την καρδιά από το λήθαργο και κάνει τα όνειρα πραγματικότητα, φιλοξενείται στο καλοκαιρινό Συριανό Panorama.

Το 6ο τεύχος του free press περιοδικού με την υπογραφή του Βαγγέλη Περρή, κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα σημεία διανομής, επιφυλάσσοντας στους αναγνώστες του πολλές εκπλήξεις από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα.

Άνθρωποι με ιδιαίτερο λόγο και ισχυρή παρουσία, απλοί θνητοί που ένιωσαν το «θεϊκό άγγιγμα» όταν πέτυχαν τους στόχους τους, προσωπικότητες που ανεβάζουν συνεχώς υψηλά τον πήχη της δημιουργίας και της αισθητικής απόλαυσης, μα πάνω από όλα, λάτρεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του νέου τεύχους.

Ελ. Αρβανιτάκη: «Δέθηκα με το Συριανό φως»

Κεντρικό πρόσωπο της καλοκαιρινής έκδοσης για το 2016 η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που πρόσφατα απέδειξε για μία ακόμη φορά την αγάπη της για τη Σύρο, όταν την επέλεξε για τα γυρίσματα του νέου βιντεοκλίπ της. Το τραγούδι «Μακριά απ’ την τρικυμία» οπτικοποιήθηκε στην παραλία «Αστέρια» στην Ερμούπολη με σκηνοθέτη τον μόνιμο συνεργάτη της ερμηνεύτριας τα τελευταία χρόνια, Κωνσταντίνο Ρήγο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Βαγγέλη Περρή, η Ελευθερία Αρβανιτάκη αναφέρθηκε στην έμπνευση και τη γαλήνη που της προσφέρει η Σύρος, κάθε φορά που την επισκέπτεται, όχι μόνο ως τραγουδίστρια, αλλά και ως κάτοικος.

Στ. Νιώτης: «Η Σύρος είναι όραμα»

Ο καρδιακός φίλο της Σύρου και ένας από τους τελευταίους μεγάλους τραπεζίτες της ναυτιλίας Στέλιο Νιώτη, εξομολογείται τους λόγους για τους οποίους η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί την προσωπική του «Ιθάκη». Όπως τονίζει, «Σύρος για τον ίδιο δεν είναι παρά ένα όραμα, μια θεϊκή εμφάνιση σε ορατή μορφή και αντικείμενο ανάμνησης και σκέψης. Κάπου περιπλέκονται οι συνειδητές με τις ασυνείδητες αναμνήσεις, η ηθελημένη με την ακούσια μνήμη αλλά πάλι καταφέρνει κανείς να τα εντάξει όλα συνειδητά στην προσωπική του ιστορία. Είναι το θαύμα της αναλογίας που επιτρέπει να δραπετεύσουμε από το παρόν και να ξαναβρούμε τις παλιές ημέρες, τον χαμένο χρόνο, αυτή είναι η Σύρα».

Θ. Μενδρινού: Στα βαθιά νερά του πολιτισμού

Για τον απαιτητικό στίβο της πολιτικής, η οποία την έριξε κατευθείαν στα βαθιά, παραδίδοντάς της τα σκήπτρα του πολιτισμού αυτού του νησιού, μιλάει η Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού. Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδρινού αναφέρεται στις παιδικές αναμνήσεις της από τη γειτονιά της, την Άνω Σύρο αλλά και στις καλοκαιρινές αποδράσεις της σε φανερές και μη «κρυψώνες» του νησιού.  «Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οικογένειες – ηλικιωμένοι και παιδιά- να κάθονται στις αυλές των σπιτιών, στα γραφικά σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου, να καλωσορίζουν επισκέπτες και να τους καθοδηγούν προς την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη». Για την ίδια δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μία επίσκεψη στις βόρειες περιοχές της Σύρου, εκεί όπου η άγρια ομορφιά του παρθένου τοπίου, το μεγαλείο της φύσης και της ιστορίας σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο θρυλικός Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Οι αναγνώστες έχουν επίσης την ευκαιρία να διαβάσουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον θρυλικό Ναυτικό Όμιλο Σύρου, η ιστορία του οποίου ξεκίνησε το 1893 όταν αποτέλεσε το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους. Ο Όμιλος Ερετών, πρωτοπόρος στο θαλάσσιο αθλητισμό, ιδρύει στη Σύρα με πρωτοβουλία 43 Συριανών Ανδρων τον Όμιλο Ερετών Ερμούπολης. Τον Ιούνιο του 1894 ο Όμιλος Ερετών Ερμούπολης συμμετέχει στους πρώτους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας υπέρ του Γηροκομείου Πειραιώς με άλλα συμμετέχοντα σωματεία τον Όμιλο Ερετών Πειραιώς και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Με πρωτοβουλία της Οικογένειας Ρεθύμνη και με πρόεδρο τον Καπετάν Μηνά Ρεθύμνη έντεκα άνθρωποι ίδρυσαν τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου με τη σημερινη του μορφή.

Χρήστος Πανοηλίας

Hip Hop σε συσκευασία λουκουμιού, κερνάει ο ερμηνευτής της Νέας Τάξης Πραγμάτων και διοργανωτής εκδηλώσεων, Χρήστος «Λάγνης» Πανοηλίας. Ο Χρήστος μιλάει για την Εταιρεία Παραγωγής του «Action Εστί» η οποία έχει παρουσιάσει στη Σύρο σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Μπάμπης Στόκας, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Στάθης Δρογώσης, αλλά και για την ιστορία του γκρουπ που ίδρυσαν μαζί με τον ομοϊδεάτη Ιωσήφ Πρίντεζη, στην ηλικία των 16.

Αλίκη Χατζαντώνη

Στην απόφασή της να ασχοληθεί πριν από πέντε χρόνια επαγγελματικά με τη δημιουργία κοσμημάτων από φερμουάρ, αναφέρεται στη συνέντευξή της η πάντα «γλυκύτατη» και σεμνή Αλίκη Χατζαντώνη, η οποία εκτιμά πως η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να βοηθήσει τα νέα παιδιά στην κρίση. Η ίδια χαρακτηρίζει τη Σύρο «νησί κόσμημα» και σημειώνει πως «είναι ευλογία να ζεις σε έναν τέτοιο τόπο που σου προσφέρει ό,τι ζητήσει, θάλασσα, βουνό, ηρεμία, ένταση και να εργάζεσαι σε αυτόν».

Στο 6ο τεύχος του Συριανού Πανοράματος φιλοξενούνται ακόμα συνεντεύξεις των: Ελένης Ψυχούλη, Χριστίνας Σαρίογλου / Rojer Zalazar, Βασίλη Καραμητσάνη, Απόστολου Δεκάριστου και Ρούλας Πανούσου.