Ζωή Μαρίνου: Η μοναδική γυναίκα Καραγκιοζοπαίχτρια στην Ελλάδα και την Τουρκία μιλάει για την 10χρονη ενασχόλησή της με το Θέατρο Σκιών και μας προσκαλεί στην εποχή των δεινοσαύρων με οδηγό… τον Καραγκιόζη

«Η πιο αγνή αγάπη έρχεται από τα παιδιά»

Σε νέες ξεκαρδιστικές περιπέτειες θα μπλεχτεί απόψε, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, στην Ερμούπολη, ο πασίγνωστος λαϊκός ήρωας του ελληνικού θεάτρου σκιών, Καραγκιόζης.

Ο αγαπημένος χαρακτήρας μικρών και μεγάλων - σύμβολο της ελληνικής ψυχής, αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης- μας προσκαλεί να γνωρίσουμε μαζί του τον μαγικό κόσμο των δεινοσαύρων, μέσα από μία πρωτότυπη ιστορία της Ζωής Μαρίνου, της μοναδικής γυναίκας καραγκιοζοπαίχτριας στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η γνωριμία της καλλιτέχνιδος με το Θέατρο σκιών έγινε εντελώς ξαφνικά και σύμφωνα με την ίδια, καθυστερημένα. «Όλα ξεκίνησαν, όταν ανέλαβα χρέη βοηθού σε μια παράσταση του τότε εργοδότη μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ήξερα μόνο τον Σπαθάρη, τον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη, αλλά δεν είχε τύχει να παρακολουθήσω ποτέ σαν παιδί θέατρο σκιών και τυχαία, επειδή εργαζόμουν στον Θίασο, στο τμήμα διαφήμισης και κάποια στιγμή ξέμειναν από βοηθό, αναγκαστικά μπήκα εγώ πίσω από τη σκηνή». Η συγκίνηση και η συναισθηματική πληρότητα που ένιωσε εκείνη τη στιγμή, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της να βάλει στη ζωή της τον Καραγκιόζη, με τον οποίο ασχολείται εδώ και 10 χρόνια.

Φωνή που «μεταμορφώνεται»

Η Ζωή Μαρίνου έχει πλέον τον δικό της Θίασο με το όνομα «Σκιές και Γέλια» και μετά την απώλεια της Σοφίας Καλογερά-Θεοδωροπούλου, αποτελεί την μοναδική γυναίκα Καραγκιοζοπαίχτρια, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων, όσο και των Τούρκων. «Για τους περισσότερους, είναι περίεργο που μπορώ να μιλάω ως Καραγκιόζης. Μπορώ και αλλάζω τη φωνή μου και την κάνω τελείως αντρική, όπως αυτή που είχαν οι παλιοί καραγκιοζοπαίχτες», τονίζει. Οι παραστάσεις της έχουν διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς η ίδια διατηρεί μία διαρκή επικοινωνία με τα παιδιά.

Γνωρίζοντας ότι εισέρχεται σ’ ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα, έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. «Αυτό που έχω αποκομίσει μέχρι και σήμερα είναι πως, όλοι όσοι έρχονται στις παραστάσεις, μένουν ευχαριστημένοι. Ακούω τα καλύτερα σχόλια. Έχω ανθρώπους που με ακολουθούν πια. Με ρωτάνε πού παίζω. Κάποιοι μάλιστα έχουν δει την ίδια παράσταση τέσσερις φορές. Γιατί κάθε φορά προσπαθώ και την αλλάζω. Κρατώ τον βασικό κορμό και προσαρμόζω κάποιες ατάκες σε μένα ή στον κόσμο που έχω από κάτω».

Με σεβασμό στην παράδοση

Εκτός από τις διαχρονικές ιστορίες του Καραγκιόζη, η Ζωή Μαρίνου γράφει και δικά της έργα, όπως «Ο Καραγκιόζης και ο μαγεμένος δράκος» αλλά και ο «Καραγκιόζης και οι δεινόσαυροι», που παρουσιάζεται απόψε στη Σύρο. «Παίζω φυσικά και τις παραδοσιακές ιστορίες, ωστόσο διατηρώ την παράδοση και στα δικά μου έργα, τα οποία απευθύνονται περισσότερο στο παιδικό κοινό», επισημαίνει.

Η δουλειά της έχει κεντρίσει την προσοχή τηλεοπτικών δικτύων τόσο από τη χώρα μας (ΕΡΤ3), όσο και από την Τουρκία. «Άνθρωποι από το TRT επισκέφτηκαν μία παράσταση και ήρθαν πίσω από τη σκηνή για να δουν αν έχω μαγνητόφωνο. Δεν πίστευαν ότι αυτή η φωνή βγαίνει από μένα».

«Το γέλιο των παιδιών, δεν το αλλάζω με τίποτα»

Το Θέατρο Σκιών αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της. «Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Δεν το περίμενα. Παλαιότερα, εργαζόμουν ως φυσικοθεραπεύτρια. Πέταξα ποδιές, τα παράτησα όλα, έδωσα το πελατολόγιό μου και αφιερώθηκα σε αυτό. Και νομίζω ότι, δεν θα σταματήσω ποτέ» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, «το γέλιο, την ενέργεια και την αγάπη που εισπράττεις από τα παιδιά, δεν τα αλλάζεις με τίποτα». Όπως εξηγεί, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με κάτι άλλο, καθώς με τις παραστάσεις της γυρίζει όλη την Ελλάδα.

Συχνές είναι οι ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τη δυσκολία του αντικειμένου. «Πολλά κοριτσάκια με ρωτούν πώς αλλάζω τη φωνή μου και αν θα μπορούσαν να το κάνουν και τα ίδια, όταν μεγαλώσουν. Ουσιαστικά είναι δύσκολο, γιατί αλλοιώνεται κατά πολύ η φωνή. Η δική μου, που είναι βραχνή από τη φύση της, βράχνιασε ακόμα περισσότερο όταν ξεκίνησα τις παραστάσεις. Γι’ αυτό έχει κάνει εντύπωση. Μετά το τέλος μιας παράστασης, βγήκαμε έξω μαζί με το βοηθό μου και του φώναζαν όλοι «συγχαρητήρια» και «μπράβο, είσαι μεγάλος». Εκείνος τους απαντούσε «δεν ήμουν εγώ, η κοπέλα μιλούσε» και δεν το πίστευαν όταν τους έλεγα ότι, εγώ έκανα τις φωνές. Πολλές φορές έχω αφήσει να έρθουν πίσω από τη σκηνή για να καταλάβουν ότι αυτό το κάνω εγώ», σημειώνει Στις συνεντεύξεις μάλιστα της ζητείται να αλλάξει on camera διάφορες φωνές, προκειμένου να δείξει ότι μπορεί να το κάνει.

Γυναικεία οικογενειακή υπόθεση

Τέλος, η κ. Μαρίνου υπογραμμίζει ότι, στην αποψινή παράστασή της (20:00 στο θερινό κινηματογράφο Παλλάς) θα έχει ως βοηθούς, τις δύο ανιψιές της, στις οποίες έχει ιδιαίτερη αδυναμία. «Η μία τελείωσε τώρα το δημοτικό. Την έχω μάθει και παίζει όπως έπαιζα εγώ στην αρχή. Βλέπω την αγάπη τους. Η μία είναι πολύ καλή στη διαφήμιση και η άλλη πολύ καλή στο παίξιμο. Συμπληρώνουν, δηλαδή, η μία την άλλη. Οπότε, «Ο Καραγκιόζης και οι Δεινόσαυροι» είναι γυναικεία οικογενειακή υπόθεση».