Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη στο κέντρο της Ερμούπολης

Η παράδοση έσυρε το χορό

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018 - 21:53

Τα «βήματα» της παράδοσης έδειξαν στο κοινό της Σύρου οι χορευτικές ομάδες οχτώ τοπικών συλλόγων, οι οποίες «τσίκνισαν» με το δικό τους τρόπο στην πλατεία Μιαούλη,  τηρώντας ένα από τα πιο αγαπημένα και ενωτικά έθιμα του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής».

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κύκλος των οποίων άνοιξε το περασμένο Σάββατο με την παρουσίαση στολών των φετινών καρναβαλικών ομάδων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ο Λαογραφικός – Χορευτικός όμιλος η «σοφία της Παράδοσης», ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη», ο Σύλλογος Κρητών Σύρου, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» και ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου». Τους χορούς προλόγιζε ο χοροδιδάσκαλος κ. Νίκος Σολάρης.

Με το κέφι, τη ζωντάνια και την αγάπη τους για το χορό και την παράδοση, τα μέλη των Συλλόγων ξεσήκωσαν το κοινό, ενισχύοντας το εορταστικό κλίμα της ημέρας στο κέντρο της Ερμούπολης, το οποίο από νωρίς το απόγευμα πλημμύρισε με κόσμο.

Μικροί καρναβαλιστές, περιφερόμενοι με τις αποκριάτικες στολές τους και εκτοξεύοντας αφρούς, κομφετί, και σερπαντίνες ο ένας στον άλλον διασκέδασαν με την ψυχή τους, ενώ τα κεράσματα επιχειρηματιών έκαναν πιο ευχάριστη τη βόλτα σε πεζόδρομο και αγορά του νησιού, όπου μαθητές της Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» έστησαν το δικό τους γλέντι.

Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Μιαούλη είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και την ομαδική έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» με θέμα το «Συριανό Καρναβάλι», το οποίο κορυφώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τις δύο καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη.