Εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου...

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει! Όχι δεν είναι ιδέα μου, ούτε μιλάει η άσβεστη επιθυμία μου να πάρει επιτέλους ζωή η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σε ετούτο τον τόπο για τον οποίο έχουν γράψει σημαντικές προσωπικότητες εξαίροντας την ακμή του, υπενθυμίζοντας την πρόοδό του αλλά και καταγράφοντας την παρακμή που γνώρισε ακολούθως, νομίζω πως τελικά ναι! Κάτι φαίνεται να αλλάζει!

Το ανωτέρω συμπέρασμα φαίνεται να επιβεβαιώνεται αν κάποιος ακολουθήσει τα μυστικά βήματα της παρατήρησης. Εκείνης της “κυρίας” που παντού τρυπώνει. Στην πόλη, στα χωριά, στον οικισμό της Άνω Σύρου, σε μικρές αλλά και μεγάλες οδούς.

Όμως πρώτος σταθμός της, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό εκτός από τους ίδιους τους ανθρώπους. Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και η κ. παρατήρηση ακολουθεί τα νέα κυρίως πρόσωπα που προχώρησαν σε μία επιχειρηματική κίνηση επιλέγοντας να λειτουργήσουν το κατάστημά τους στο νησί. Σε πολλές περιοχές ακόμη και στον μεσαιωνικό οικισμό με το πλήθος των δυσκολιών που μπορεί να συναντά κάποιος σε επίπεδο τροφοδοσίας, μετακίνησης αλλά και προσέλκυσης επισκεψιμότητας, αντικρίζει κανείς καταστήματα εστίασης, μικρά παραδοσιακά καφέ, ακόμη και μπαρ. Όλα τους πλασμένα με ένα ιδιαίτερο μεράκι αλλά και την προσωπική δουλειά των ιδιοκτητών τους.

Με την ίδια ζέση βλέπει κάποιος όμως και τους επί χρόνια στην πιάτσα επιχειρηματίες να αλλάζουν νοοτροπία, να βελτιώνονται, να ανακαινίζουν τις επιχειρήσεις τους και να στοχεύουν στην κατάκτηση ενός υψηλότερου στόχου, δηλαδή στην καλύτερη προσφορά προς τους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη έκπληξη δε, που αξίζει συγχαρητηρίων είναι η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες – μάλιστα και τις Κυριακές - με αποτέλεσμα να “χρωματίζεται” ευχάριστα η πόλη, ακόμη κι αν η κρίση είναι εμφανής και έχει τσακίσει τους περισσότερους επιχειρηματίες εξ αυτών.

Εκτός από το πεδίο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, άκρως θετικό είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο προβάλλεται ο Πολιτισμός και η κουλτούρα της Σύρου. Κυρίως δε, εκτός τοπικών συνόρων και μάλιστα τηλεοπτικά αλλά και μέσω του έντυπου Τύπου. Από το γλυκύτατο λουκουμάκι ενόψει του 2ου Loukoumi Festival έως και τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης της υποψηφιότητας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.

Ελπιδοφόρο φαίνεται να είναι και το γεγονός πως ο κόσμος αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις με πιο παραδοσιακό ύφος όπως ρεμπέτικες βραδιές στην Άνω Σύρο, όπου η καταλληλότερη θέση απόλαυσης των καλλιτεχνών είναι τα σκαλοπάτια στα σοκάκια ή ακόμη και οι ταράτσες μικρών παραδοσιακών κατοικιών.

Η πορεία της κ. παρατήρησης όμως δε θα μπορούσε να μην εστιάσει και στις εικαστικές εκθέσεις που κοσμούν ιστορικά κτίρια του τόπου με πίνακες που μαγεύουν ακόμη και τον πιο ασυγκίνητο επισκέπτη αλλά και στις εκθέσεις των μουσείων, όπως εκείνη για το ένδοξο Enfield E8000.

Θα μπορούσε η άτιμη παρατήρηση να οδηγήσει κάποιον να μιλά ώρες, ημέρες, μήνες γι αυτόν τον πανέμορφο τόπο! Αλλά το μελάνι που θα έπρεπε να χυθεί δε θα μπορούσε να περιορισθεί επ΄ουδενί στα στενά όρια μίας στήλης. Μία επιπλέον αναφορά που φαίνεται να αξίζει να γίνει για τη Σύρο όμως, είναι και τα φειδωλά βήματα στην κρουαζιέρα, τόσο λόγω του σπερματικού ακόμη ενδιαφέροντος εταιρειών, όσο όμως και των προσπαθειών των τουριστικών πρακτόρων.

Η πορεία της Σύρου πρέπει να έχει μία συνέχεια και οι ημέρες της ιστορίας της, μία συνοχή. Όταν ως τόπος φροντίσεις να φθάσεις σε ένα καλό επίπεδο και έχεις ως πρώτη ύλη σου να προσφέρεις Πολιτισμό κι επιλογές στους εν δυνάμει επισκέπτες, τότε μόνον εκείνοι θα σε επιλέξουν.

Και ο δρόμος της ανάπτυξης του Τουρισμού φαίνεται να είναι μακρύς και κατάλληλοι άνθρωποι να μιλήσουν γι αυτόν, ευτυχώς μόνον οι γνωρίζοντες. Ο ρόλος των υπολοίπων ας περιορισθεί αρχικά στο να κατανοήσουμε τί ζητάμε και τί θα μας ωφελήσει και ας δηλώσουμε πρόθυμα τη συμμετοχή μας στον επιβεβλημένο κοινό αγώνα!

Σε πρώτο επίπεδο όμως, στην αυγή του Αυγούστου, ας πάρουμε κουράγιο για το υπόλοιπο καλοκαίρι και ας μεριμνήσουμε, τις μπαταρίες της προσπάθειας και της αντοχής μας, να τις φορτίσουμε από τις αισιόδοξες νότες που παρατηρούμε ήδη στον τόπο μας. Γιατί μπορεί μείζονος σημασίας θέματα, να παραμένουν επιτακτικά στο προσκήνιο και να χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αλλαγές για τη λύση τους (βλ. Κυκλοφοριακό στο λεξικό των άλυτων θεμάτων της Σύρου), ωστόσο η αρχή έχει γίνει! Και αυτή δηλώνεται απερίφραστα από την πρόθεση των πρώτων και ίσως πιο τολμηρών, που θα κινητοποιήσουν και τους δεύτερους!

Καλή μας αρχή!

Ετικέτες: