Ντύσου πρόχειρα και βγάλε τη Grillon σου

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Αυτό πια δεν ήταν έκθεση, αλλά ο Φλας Γκόρντον. Ταξίδεψε από τη Grillon στη Σύρο και ξανά πίσω εν ριπή οφθαλμού. Εδώ Καμίνια-Νεάπολη κάνεις και όταν σου πιάνουν την κουβέντα από τα παράθυρα, φτάνεις αύριο. Και πρόλαβαν οι άνθρωποι να έρθουν από την Προβηγκία, να παρουσιάσουν τα έργα τους στο Κίνι, να γιορτάσουν την επέτειο της αδερφοποίησής τους με τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου και να ψωνίσουν κι από τα duty free του αεροδρομίου;

Παναγιά μαζί τους. Θα μπορούσαν να μοιραστούν την υπεράνθρωπη δύναμη τους με την επίσης πολυάσχολη Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία εμφανίστηκε στη Σύρο και δεν είχε ούτε δέκα λεπτά να διαθέσει για μία συνέντευξη. Δεν νομίζω βέβαια πως η αντιπροσωπεία της Grillon άρχισε να τρέχει σαν το “μπιπ-μπιπ”, επηρεασμένη από κάποια φοβερή έκρηξη, απλά όταν τα χρονικά περιθώρια είναι πιο στενά και από τα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού, μοιραία γίνεσαι Παπατρέχας.

Θα μου πεις, σήμερα έχουμε αποχαιρετισμούς, συγκινήσεις, νέες αφίξεις και ορκωμοσίες... με μία εικαστική έκθεση θα ασχολούμαστε; Ναι, αλλά όταν ένα πολιτιστικό δρώμενο συνδέεται με διπλωματικές σχέσεις και πολιτικές κουμπαριές, τότε φροντίζεις να του δώσεις την αρμόζουσα αξία και όχι να το αντιμετωπίζεις σαν μία έκθεση του σωρού, την οποία μάλιστα εξόρισες τέρμα Θεού για να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει χώρος ανεκμετάλλευτος.

Γιατί να συγκλονιστώ με την αξιοποίηση του Ενυδρείου, από τη στιγμή που κανείς δεν έχει φροντίσει για τη σωστή οργάνωσή του, με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα λειτουργία του, να οφείλεται κυρίως στο φιλότιμο των αρμόδιων υπαλλήλων, οι οποίοι προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα;

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 21 Αυγούστου στις 8 το βράδυ. Έξι ώρες νωρίτερα, τα έργα των εικαστικών από τη Grillon δεν είχαν καν φτάσει στο χώρο, για να αρχίσει το στήσιμο. Η αίθουσα, η οποία φιλοξένησε τους πίνακες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την -προ εικοσαετίας- εκδήλωση της αδελφοποίησης διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι τοίχοι της φρεσκαρίστηκαν μετά από πρωτοβουλία του συντηρητή του Ενυδρείου, ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο ευπρεπισμό τους.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του “Σύρος Πολιτισμός 2014” οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πραγματοποίησή της ήταν μια ευχάριστη “έκπληξη” την οποία όμως δεν προλάβαμε να χαρούμε. Η έκθεση διήρκησε 21-25 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 10:00-14:00 και 16:00-20:00. Αν σκεφτούμε ότι η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα εγκαίνια, αυτομάτως πέφτουμε στις τέσσερις ημέρες.

Ωραία μέχρι εδώ; Όχι... διότι το περασμένο Σάββατο, ημέρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην παραλία του Κινίου το Ενυδρείο παρέμεινε κλειστό. Όσοι θεώρησαν ιδανική τη συγκυρία για να συνδυάσουν το μπάνιο τους με μία επίσκεψη στο χώρο, βίωσαν την αντίφαση ανάμεσα στην ανακοίνωση των ωρών λειτουργίας της έκθεσης και την κλειδαμπαρωμένη πόρτα.

Η απάντηση του αρμόδιου δημοτικού συμβούλου ήταν ότι από λάθος συνεννόηση δεν ορίστηκε αντικαταστάτης της υπεύθυνης υπαλλήλου, που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της στο Φεστιβάλ Λουκουμιού, με αποτέλεσμα το Ενυδρείο να μη λειτουργήσει εκείνο το απόγευμα.

Όλοι αυτοί που ήθελαν να επισκεφτούν την έκθεση και δεν είχαν άλλο ελεύθερο χρόνο για να επιστρέψουν στο Κίνι, τι πρέπει να κάνουν τώρα για να απολαύσουν τα έργα των Γάλλων εικαστικών; Να βάλουν την ταυτότητα στο στόμα και να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο για τη Δυτική Ευρώπη; “Εις τη Grillon θα πάω με καλλιτέχνες, για να μου δείξουν τις δικές τους τέχνες, ζωγραφικές, φωτό και ό,τι βολεύει, αφού ο δήμος πάντα μας δουλεύει, ειειειει...”.

Και εφόσον η έκθεση αυτή αντιμετωπίστηκε εξ' αρχής από τους υπευθύνους ως σχέση της μιας βραδιάς, την ίδια στάση κράτησαν και τα μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, μετά την πρώτη επαφή τους (δημοσίευση του δελτίου τύπου), δεν ακολούθησε ούτε ένα τηλεφώνημα (κάλυψη των εκδηλώσεων). Και πώς να δει κανείς σοβαρά το κάλεσμα μίας αρχής, από τη στιγμή που η ίδια στερείται σοβαρότητας;

Διοργανώνεται άρπα κόλλα μία επετειακή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κινίου, στην οποία δεν έχουν προσκληθεί ούτε το σύνολο των μελών του, ούτε και οι πρωτεργάτες αυτής της αδελφοποίησης. Σημειώνεται μάλιστα ότι κάποιοι εξ' αυτών είναι “υιοθετημένα τέκνα” της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία από 1η Σεπτεμβρίου θα εκτελεί χρέη αντιπολίτευσης.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι στο τέλος κάθε παιχνιδιού, οι δυνάμεις, η όρεξη και ο ενθουσιασμός εξαντλούνται, όμως ο καλός παίκτης φαίνεται από την αφοσίωση στο σκοπό του μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Είναι κρίμα να εξωτερικεύει κανείς με τόσο προκλητικό τρόπο την κούραση και την αδιαφορία του, ακόμα και σε αυτούς οι οποίοι τον υποστήριξαν και πίστεψαν στις αρχικές προθέσεις του.

Αν θέλεις πραγματικά να πράξεις κάτι, κάνε το τουλάχιστον σωστά. Αν όχι, βοήθησέ με να μαζέψω τα χρήματα του εισιτηρίου για τη Grillon. Πάρε αυτά τα χαρτομάντιλα και όταν τα πουλήσεις, έλα πίσω να σου δώσω κι άλλα.

Διαβάστε ακόμα