Άλλος για Σύρο τράβηξε κι άλλος για Ημαθία

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Είσαι άνεργη και ενδιαφέρεσαι να απασχοληθείς ως καθαρίστρια σε κάποιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης; Υπέροχα. Ετοίμασε τα χαρτιά σου και πάρε το πρώτο λεωφορείο για Ημαθία. Μόλις περάσετε Καμποχώρι και Βρυσάκι, έχε στο νου σου να κατέβεις Αλεξάνδρεια, αλλιώς, θυμήσου στην επιστροφή να μου φέρεις ένα κιλό Τρίγωνα Πανοράματος.

Ανεξάρτητα από την ταλαιπωρία, θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις την Κεντρική Μακεδονία, τη μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Ελλάδας. Να ζήσεις το δικό σου road movie. Να διαπράξεις ληστεία, να απειλήσεις με όπλο αστυνομικό, να ανατινάξεις το πούλμαν.

Μην ακούω ότι αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Αν υποβάλλεις αίτηση στη Σύρο για να δουλέψεις στην Αλεξάνδρεια, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Εξάλλου, τόσοι δήμοι συφίγγουν τις σχέσεις τους. Ίσως και αυτή η “συνεργασία” να είναι ο καρπός κάποιας αδελφοποίησης, την οποία αγνοούμε. Διαφορετικά, τι δουλειά έχει ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσα σε προκήρυξη της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης; Εκτός, κι αν είδε φως και μπήκε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η προαναφερθείσα Επιτροπή, με την υπ' αριθμό 26/2014 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της προκήρυξε εννέα θέσεις καθαριστριών για το σχολικό έτος 2014-2015 σε επτά σχολικές μονάδες του νησιού.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων και στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, “οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ως απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής αίτηση, που θα αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος, υποβάλει (ΖΟΝΓΚ) μοναδική αίτηση στο (Χ σχολείο) και δεν υπέβαλλε αίτηση σε κάποιο άλλο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξάνδρειας”.

Δεν χρειάζεται να βάλεις ούτε κολλύριο στα μάτια, ούτε να καθαρίσεις τα τζάμια των γυαλιών σου. Δεν πνέει τα λοίσθια η όρασή σου. Αντιθέτως, αυτή που πάσχει είναι η παρατηρητικότητα εκείνων που συνέταξαν και έλεγξαν την προκήρυξη για την κάλυψη των εννέα θέσεων, “παντρεύοντας” στα καλά καθούμενα δύο δήμους, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι διαιρούνται σε τρεις και τέσσερις δημοτικές ενότητες ο καθένας, δεν έχουν κανένα άλλο κοινό.

Ως εκ τούτου, η σύγχυση εκείνων που τη διαβάζουν είναι αναπόφευκτη, διότι δεν ξέρουν αν θα πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους στο Δήμο Σύρο ή στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Πριν βέβαια οδηγηθούν ολοκληρωτικά στην παράνοια, διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο Δημαρχείο Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στο Γραφείο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το “κερασάκι” στην τούρτα; Η υπογραφή του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος ενημερώθηκε για το τυπογραφικό λάθος της προκήρυξης την ημέρα λήξης της υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή χθες.

Πριν αρχίσεις την αναζήτηση κατοικίας στην Αλεξάνδρεια και το σχεδιασμό μονοήμερων εκδρομών σε Βέροια και Θεσσαλονίκη, πρέπει να καταλάβεις ότι οι θέσεις προκηρύχθηκαν αποκλειστικά για τα δικά μας σχολεία. Άλλωστε, οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις αφορούν μόνο το εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι τις καθαρίστριες. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι κατώτερη από οποιοδήποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο μόνο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί.

Ο υπάλληλος, ο οποίος συνέταξε την προκήρυξη, χρησιμοποίησε ως πρότυπο το αντίστοιχο έγγραφο του Δήμου Αλεξάνδρειας, αφήνοντας “εκ παραδρομής” το όνομά του. Σημειώνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκούσε από την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 έως την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 12:00. Όταν το λάθος έγινε αντιληπτό, το αρμόδιο τμήμα δημοσίευσε διορθωμένη την επίμαχη προκήρυξη το πρωί της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να παρατείνει την προθεσμία. Επομένως με την αντικατάσταση του εγγράφου, το “τυπικό” αυτό λάθος πέρασε αυτομάτως στη λήθη. Ωραία; Όχι... γιατί ακόμα και την τελευταία στιγμή, επιδεικνύεται από την πλευρά του δήμου αδιαφορία και προχειρότητα σε σημαντικά θέματα.

Ως αυτόνομα όργανα οι Σχολικές Επιτροπές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις επικυρώνουν. Το ερώτημα είναι, εάν αυτές ελέγχονται από κάποιον. Δημοσιεύεται μία προκήρυξη με το λογότυπο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Την έχει δει ο δήμαρχος; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας; Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας; Σαφώς και ένας αρχισυντάκτης δεν έχει λόγο ύπαρξης σε δημοτικές υπηρεσίες. Όταν όμως γίνονται τέτοια λάθη που θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμα και στην ακύρωση του διαγωνισμού, επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή βάρεσε διάλυση και προτίμησε να κοιτάξει το μέλλον της, παρά την επαγγελματική αποκατάσταση εννιά άνεργων γυναικών του νησιού μας, καλό θα ήταν εκείνοι που παραμένουν στη θέση τους, να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή.

Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς “τι θα γίνει εάν το λάθος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φτάσει έως το Υπουργείο Παιδείας από κάποια δυσαρεστημένη κυρία, η οποία έμεινε εκτός διαγωνισμού”; Ποιος θα πάρει όλη την ευθύνη; Και εν πάση περιπτώσει, εάν τα λάθη συνεχιστούν, θα προτιμούσα στην επόμενη προκήρυξη να συμπεριληφθεί το όνομα του Δήμου Ιωαννίνων για να δηλώσω κι εγώ συμμετοχή. Χρόνια προγραμματίζω κάποιο ταξίδι στα Ζαγοροχώρια. Τώρα είναι η ευκαιρία. Αν πάλι δε γίνει ούτε αυτό, με βλέπω να μεταναστεύω στην Αλεξάνδρεια όχι της Ημαθίας, αλλά της Αιγύπτου, τραγουδώντας το “Salma ya salama Rohna we Geina bel-salama”...

Διαβάστε ακόμα