Το κίτρινο το ντεμοντέ...

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Δεν είναι λίγοι σε αριθμό εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται! Πως μπορεί οι άνθρωποι να έχουν σύντομη παρουσία επάνω στη γη και ακόμη πιο σύντομη – τόσο που θα εκπλαγείς(!) - σε διάφορες θέσεις, ωστόσο, οι συμπεριφορές τους, συχνά μοιάζουν με εκείνες προηγούμενων και θα έχουν κοινά στοιχεία με κάποιες που θα αναπτύξουν οι επόμενοι.

Επιπλέον αυτού, είναι γνωστή η λαϊκή ρήση πως, “με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις”. Και σαφώς το σώφρον σε τούτη τη ζωή είναι τα βιώματα, τα γεγονότα, αλλά πολύ περισσότερο τα συναισθήματα που γεννώνται από αυτά, να μην γίνονται αέρας, αλλά αντίθετα, να εντυπώνονται καλά στον κατάλογο της μνήμης μας... προς γνώση και συμμόρφωση!

Προς συμμόρφωση, ώστε να αποφεύγουμε να σχεδιάζουμε τη “νέα κι έμπειρη” ομάδα μας με όσα στοιχεία μπορούν σύντομα να προκαλέσουν τρικυμία στη συνοχή της και να ξινίσουν μία καλή – έστω φαινομενικά – μαγιά, συμπεριλαμβάνοντας πρόσωπα διαφορετικής νοοτροπίας, που ποτέ δεν είχαν χαλινάρι κι – επιβεβαιωμένα - δίδαξαν το ίδιο στους μαθητές τους.

Προς γνώση, ώστε να προασπίσουμε τη σοβαρότητα με την οποία υποστηρίξαμε πως κάναμε την εμφάνισή μας και να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια της θητείας να διολισθήσουμε σε βούρκο με μία ντεμοντέ απόχρωση του κίτρινου που σε τίποτα δε θα διαφέρει από ένα κακό παρελθόν.

Μία πρώτη αυτοδιοικητική ακτινογραφία λοιπόν, δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν το αξιοπρεπές προφίλ τους, το οποίο όμως, με ανεξάντλητο ταλέντο και αστείρευτη όρεξη ορισμένα πρόσωπα της ομάδας τους επιθυμούν να το γκρεμίσουν, χάνοντας την ψυχραιμία τους και σκεπτόμενα, προφανώς, πως σηκώνοντας δικό τους μπαϊράκι, “θα λύσουν και θα δέσουν” σε ένα περιβάλλον που απεδείχθη πως δεν είναι αρεστοί! Πλην αυτού, χωρίς να υπολογίζουν ότι είναι μέλη μίας ομάδας, με αποφάσεις της στιγμής, αποδεικνύουν πως δεν σέβονται πρόσωπα, που – αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους ακόμη κι από αντίπαλες παρατάξεις – επιβεβαιωμένα, “τάραξαν λίγο τα νερά” και άφησαν το δικό τους άξιο αναφοράς στίγμα, παρά τη σύντομη παρουσία τους.

Επιπλέον, νεοεισερχόμενοι μοιάζουν να μεταφέρουν τις γηπεδικές συνήθειές τους στην αυτοδιοικητική σκηνή, μιμούμενοι(;) πολιτικές συμπεριφορές λαϊκισμού συνοδεία κραυγών, οι οποίες ακόμη κι αν παρέσυραν κάποιους και απέσπασαν τη στήριξή τους, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η δική τους η θητεία, θα στεφθεί από ανάλογη... επιτυχία!

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που φαίνεται πως παραμένουν ίδια, αλλά και πρόσωπα που δείχνουν ότι θα τους μοιάσουν. Υποτονικά, που αδυνατούν να “χαλιναγωγήσουν” ακόμη και τους μορφασμούς έκπληξης, αμηχανίας, άγνοιας που γεννιούνται στο πρόσωπό τους από το άκουσμα τοποθετήσεων ή δηλώσεων, από λόγια που επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο... άσπρο!!!

Όμως, τέλος, ευτυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι, οι λίγοι, που αντιλαμβάνονται τους “κανόνες” μερικών και απέχουν συνειδητά – έτσι δείχνουν προς το παρόν - από οποιοδήποτε κακό αυτοδιοικητικό ματς, γεννώντας μας την αισιοδοξία, πως με τη δική τους παρουσία, η νέα δημοτική θητεία μπορεί να λάβει χρώμα διαφορετικό από εκείνο το αποκρουστικό, το κίτρινο το ντεμοντέ!

Αντί επιλόγου

ΥΓ1. Αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας εντός των συνεδριάσεων προσβάλλουν εξίσου τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ επιπλέον, καταχράζονται αγενώς και προκλητικά το χρόνο των αιρετών που ασκούν με ευπρέπεια τα καθήκοντά τους, αλλά και των δημοτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

ΥΓ2. Ό,τι δεν μας αρέσει, δε σημαίνει πως δεν θα το βλέπουμε μπροστά μας. Το ανάστημα που απαιτεί η εποχή είναι η τετ α τετ αναμέτρηση με τον “πολιτικό” αντίπαλο. Επάνω στη δημοτική αρένα με πρόγραμμα δουλειά και δράση. Και όποιος αξίζει, ας πορευθεί!

Διαβάστε ακόμα