Το έργο.. σώζει τον κόσμο

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Αν μη τι άλλο σε μία κρίσιμη από κάθε άποψη εποχή, σημασία έχει ό,τι λες, ό,τι υπόσχεσαι και ό,τι υποστηρίζεις να το κάνεις πράξη! Μόνον έτσι τα λόγια αποκτούν περιεχόμενο και μόνο με πράξεις, μπορεί κάποιος να προσδοκά ένα αποτέλεσμα.

Αν επιθυμεί ένας άνθρωπος λοιπόν, να αλλάξει μία κατάσταση, να αντιστρέψει ένα αρνητικό κλίμα και να χαράξει μία νέα πορεία, τότε δεν μπορεί παρά να κάνει βήματα μπροστά. Η κάθε αλλαγή είναι γνωστό πως απαιτεί κόπο, αλλά και αγώνα, θέληση και σχέδιο. Σοφά είχε υποστηρίξει ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης, πως “Η φυγή δεν είναι νίκη, τ΄ όνειρο είναι τεμπελιά και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο”.

Βλέποντας μπροστά του κάποιος έναν τοίχο, αυτό που έχει να κάνει είναι να περάσει από την αντίθετη πλευρά εάν επιθυμεί να δει τον ορίζοντα να ανοίγεται μπροστά του. Εάν όχι, τότε μόνον γυρίζει πίσω. Για να υπερπηδά κάποιος τα εμπόδια, απαιτεί πίστη πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα, χρειάζεται και προσήλωση στον στόχο.

Περισσότερη αξία όμως, αποκτά ο κοπιώδης αγώνας που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος προκειμένου να προκαλέσει σε όλους τους συμπολίτες του, την ανάγκη να υιοθετήσουν διαφορετική και σαφώς πιο εποικοδομητική νοοτροπία. Η εποχή “κάθομαι στ΄ αυγά μου” λοιπόν, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ξεπροβάλλει σταδιακά όμως μία δυσκολότερη, ωστόσο πολύ πιο παραγωγική. Η νοοτροπία που πρέπει να γίνει κτήμα στον κάθε πολίτη ή δημότη της χώρας και του νησιού είναι η εκείνη που θέτει και ζητά επιτακτικά την πράξη, ως βασική προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα.

Δεν γνωρίζω τί αντιλαμβάνεστε μέχρι στιγμής εσείς, πάντως διαισθάνομαι πως στη Σύρο τα πρώτα βήματα γίνονται. Θέτοντας στο περιθώριο κάθε λίγη, κακή ακόμη κι εμπαθή συμπεριφορά που μπορεί να ξεπηδά που και που από διάφορους κόκορες... και βλέποντας ξεκάθαρα την ουσία των πραγμάτων, τότε μόνο μπορούμε να δούμε πως τα θεμέλια χτίζονται πράγματι σταδιακά!

Στην εποχή της γκρίνιας και της μίζερης αντιμετώπισης των πραγμάτων, αξίζει να σημειώσουμε όμως και μερικά θετικά στοιχεία που αφορούν σε νοοτροπίες. Άλλωστε, αν δεν τα τονίζαμε, δικαίως θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε κοντόφθαλμοι!

Πρώτον, τα λόγια φαίνεται να γίνονται πράξη με την πρώτη παρουσία των δημοτικών συμβούλων στην Ποσειδωνία, εκτός δηλαδή, των συνηθισμένων εδώ και μία θητεία, συνόρων. Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο του τόπου και όχι για ένα μόνο τμήμα του, αρχίζει να γίνεται εμφανές και ξεκάθαρο με την έπαυλη Τσιροπινά να παίρνει ζωή ένα βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας και να αποκτά υπόσταση ως χώρος, αφού μετά τον πρώτο μήνα θητείας, οι αιρετοί έδωσαν το ραντεβού τους στην περιφέρεια του νησιού.

Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως σάρκα και οστά πήρε ο θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Σύρο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία θετική εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει, πως ο κάθε ένας από εμάς που συνυπάρχουμε στον τόπο, έχουμε ισότιμα τον λόγο για όλα όσα μας απασχολούν καθημερινά. Από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα! Ο λόγος στον κάθε δημότη, για τη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων που θα εκφράζουν την πλειοψηφία και θα απαντούν στις ανάγκες της, είναι όρος απαράβατος!

Εκτός όμως από τις πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας, με τον πιο περίτρανο τρόπο έρχεται να επιβεβαιώσει τα λόγια της περί εποικοδομητικής παρουσίας στη νέα θητεία και η πλευρά της μειοψηφίας με την ουσιαστική συμμετοχή της στο τραπέζι του διαλόγου με σκοπό τη συμβολή της στο στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών της Σύρου. Ακόμη κι αν υπάρχει πλουραλισμός απόψεων, γεγονός που προδίδει υγεία σε έναν θεσμό, η ουσιαστική συμμετοχή μελών της στη λαϊκή συνέλευση, επιβεβαιώνει τους προεκλογικούς ισχυρισμούς της, και δεν αφήνει περιθώριο κακεντρεχών σχολίων από καμία πλευρά.

Συμπερασματικά, κατά τη διάρκεια της νέας θητείας και με δεδομένο πως διαμορφώνεται ένα κράμα αξιόλογης συμμετοχής αιρετών σε κάθε βήμα της νέας Αρχής, - η οποία μέχρι στιγμής υπολογίζει τους πολίτες όχι ως απλούς ψηφοφόρους, αλλά ως ενεργούς πολίτες του τόπου -, εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα πως με καλή πίστη και θέληση, η πορεία για το νησί προδιαγράφεται τουλάχιστον... σημαντική!

ΥΓ. Το ευχαριστώ των κατοίκων είναι η αξιοσημείωτη συμμετοχή τους στην πρώτη λαϊκή συνέλευση!

Ετικέτες: