Ζαλίστηκες; Αιθεροβατούμε

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Την άκουσα μία, την άκουσα δύο, την άκουσα ξανά και ξανά!

Το enter του πληκτρολογίου μου εκτελώντας τις εντολές της επιθυμίας μου να κατανοήσω τί ακριβώς γίνεται και λέγεται, είχε απηυδήσει, δίνοντας με τη σειρά του εντολή στο συγκεκριμένο απόσπασμα του βίντεο να επαναλαμβάνεται! Κι έτσι τόσο εγώ, όσο και το πληκτρολόγιό μου, συνεχίσαμε να την ακούμε!

Ονειροβατώ, υπνοβατώ, ουρανοβατώ και αιθεροβατώ! Δεν ξέρω αν το γνώριζες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσεις αυτό που θέλεις να πεις. Ευτυχώς, η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πλουσιότερες και το οπλοστάσιο λέξεων που μπορείς να έχεις πρώτον, για να εκφράζεσαι, δεύτερον, για να επικοινωνείς και τρίτον, για να απαντάς ή να τοποθετείσαι μπορεί να είναι ανεξάντλητο.

Αρκεί στις προτάσεις που διατυπώνεις να υπάρχει μία ομαλή ροή, ένα ρήμα ένα υποκείμενο κι ένα κατηγορούμενο ή έστω ένα αντικείμενο. Προϋπόθεση γι αυτήν τη συνοχή βέβαια και τη διατύπωση σωστών προτάσεων που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα και όχι να προκαλέσουν πονοκέφαλο στους ακροατές, είναι να υπάρχει ένας λογικός συνειρμός, τον οποίον και θα θέλεις να μοιραστείς με τους συμπολίτες σου. Η επανεκλογή σου σε μία από τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι τουλάχιστον τιμητική κι εσύ οφείλεις με τη σειρά σου, να παρουσιάζεσαι τουλάχιστον κατανοητός!

Κι ενώ το απόσπασμα από την τοποθέτησή σου στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έπαιζε και ξανα-έπαιζε από το 18.14 έως και το 20.14 λεπτό, ουδείς μέσα σε αυτό το 2λεπτο μπόρεσε να αντιληφθεί – παρά τις επίμονες προσπάθειες - τί ακριβώς ήθελες να δηλώσεις για το σοβαρό θέμα της διεκδίκησης της υποψηφιότητας του τίτλου για το 2021.

- - - - - - - - - - - -

Το να είσαι σίγουρος για τη διεκδίκηση ή τελικά να μην ξέρεις τί είσαι και να είσαι εθελοντής σε μία ομάδα που όπως είπες έχει ή δεν έχει καταστατικό και δεν είναι γνωστή η διαδικασία της εκλογής των μελών της και να συμμετέχεις στις προσπάθειες τη στιγμή που διαφωνείς, αλλά μπορεί και να συμφωνείς, και φυσικά να έχεις κάνει μάλλον λάθος τότε που δεν ύψωσες ανάστημα να δεις ποιοι είναι σε αυτό το φόρουμ που εσύ συμμετέχεις και ήσουν ο πρώτος που έκανες αίτηση συμμετοχής μέσω site και το στηρίζεις, άρα, τί στηρίζεις;

Όπα! Θα ΤΡΕΛΑΘΩ!

- - - - - - - - - - -

Στο μόνο που συμφώνησα μαζί σου μετά από το παραλήρημα της τοποθέτησης σου και την ελαφρά ζάλη που αυτό μου προκάλεσε και που όπως φαίνεται σου προκάλεσε κι εσένα τέτοιος οργασμός σκέψης, είναι πως εν τέλει και το γιαλό στραβά πήραμε και αρμενίζουμε στραβά!

Συνήθως τα πράγματα στη ζωή μας είναι απλά και δύσκολα τα κάνει να φαίνονται μόνον η οπτική γωνία που εμείς επιλέγουμε και άρα, υιοθετούμε για να τα ερμηνεύσουμε!

Πράττοντας λοιπόν σύμφωνα με την προαναφερθείσα παρατήρηση, από την τοποθέτησή σου, με μία τεράστια δόση νηφαλιότητας και υπομονής, προκύπτουν συγκεκριμένες διαπιστώσεις.

Δεν θα σου καταλόγιζε ουδείς παρέκκλιση από την γραμμή της ομάδας σου αν εξέφραζες τον προβληματισμό σου αναφορικά με το θέμα, ο οποίος μπορεί να μη σου είχε γεννηθεί πριν γίνεις ακροατής των τοποθετήσεων άλλων συμβούλων από διαφορετικές παρατάξεις που πρόταξαν ως μείζον ζήτημα, τον κορυφαίο προβληματισμό αναφορικά με το ποια είναι τελικά η μεγαλύτερη προτεραιότητα για μία τοπική κοινωνία, εάν δεν είναι πρωτίστως η συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Επιπλέον, δε θα σε επέκρινε ουδείς αιρετός ή πολίτης αν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής σου, παραδεχόσουν πως στήριξες από τους πρώτους (όπως είπες) μία ομάδα ανθρώπων με ένα συγκεκριμένο όραμα γιατί από πίσω τους συστρατεύθηκαν πολίτες, μελλοντικοί – τότε – ψηφοφόροι, διατηρώντας ελπίδες να αποσπάσεις την εκλογική προτίμησή τους.

Ακόμη, θα ήταν πιο ειλικρινές να εκτόξευες τις βολές σου κατά αυτοδιοικητικών αντιπάλων σου, την κατάλληλη χρονική στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς να εμφανίζεσαι πνιγμένος σε μία κουταλιά νερό και να υπαινίσσεσαι πολλά – μόνον εσύ γνωρίζεις τί ακριβώς - για τον τρόπο που ανέδειξε τα μέλη της αυτή η ομάδα που πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση του τίτλου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δεν αρκεί να θέλεις να είσαι “καλό παιδί” που πράγματι είσαι! Στην αυτοδιοίκηση αυτό που επιβάλλεται για να αποσπάσεις με τον καιρό το ειλικρινές χειροκρότημα, είναι να είσαι αυθεντικός και με κατανοητή φωνή την ώρα που πρέπει... στο θέμα που πρέπει... με τον κατανοητό και εύγλωττο τρόπο που απαιτείται!

Σε διαφορετική περίπτωση, για την περίπτωσή μας, δεν βρίσκω κάτι πιο εύστοχο με το οποίο να συστρατευθώ, πέραν αυτού που είχε γράψει ο Αυστριακός συγγραφέας, Karl Kraus: “Όταν ο ήλιος του Πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές”.

Διαβάστε ακόμα