Η ευγένεια κάνει τη διαφορά

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Πάντοτε έκανε τη διαφορά! Μπορούσε να ξεχωρίσει από κάθε τί και χάριζε ουσία σε όποιον την είχε! Αναμφισβήτητα δε, καθιστούσε και θα εξακολουθήσει να καθιστά ιδιαίτερο πρόσωπο, εκείνον ή εκείνη που μπορεί και διατηρεί αυτό το “στοιχείο” αναλλοίωτο στον χρόνο, αλλά παράλληλα, το αυξάνει με διακριτικότητα, το πολλαπλασιάζει και τουλάχιστον, μπορεί και το μεταδίδει σε όσους γύρω του έχουν την καλή θέληση να το κατανοήσουν και να το εισπράξουν.

Αυτό δε, το συναντά κανείς σε ανθρώπους που μπορεί να περπατούν δίπλα του καθημερινά, σε πρόσωπα που απλώς μπορεί να βρίσκονται στον ίδιο χώρο όχι απαραίτητα για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά και σε προσωπικότητες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, λόγω αντίληψης και μπορεί να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εμάς ακόμη και σε μία δημόσια εκδήλωση!

Δεν έχει σημασία αν κάποιοι καθιστούν γνωστό ότι ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο χώρο ή αποφεύγουν να πορεύονται με τυμπανοκρουσίες και φανφαρονισμούς για μία χ, ψ πορεία ζωής. Η αξία όμως, εντοπίζεται και ως εκ τούτου, καταγράφεται, στον τρόπο με τον οποίο μία ιδιότητα που έχουν από επιλογή, μπορούν να τη διατηρούν, χωρίς να την κρατούν μόνο για τον εαυτό τους, χωρίς να την ευτελίζουν, παραδειγματίζοντας μάλιστα, με τη στάση τους, πολλούς από εμάς που βαδίζουμε με αρκετές δόσεις έπαρσης κι αλαζονείας ακόμη και στα πιο απλά καθημερινά...

Περί τίνος πρόκειται; Μα φυσικά για τη λεπτομέρεια! Εκείνη άλλωστε δεν κάνει τη διαφορά; Όποιος την “έχει” αυτομάτως συμπεριφέρεται διαφορετικά και οι κοινωνικές συναναστροφές του αποκτούν μία ποιότητα υψηλή που τον καθιστούν στα μάτια των υπολοίπων ένα πρόσωπο με περιεχόμενο, με γνώση και σεβασμό!

Τέτοια πρόσωπα θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ανάγκη να φωτίζουν το δρόμο στον οποίο όλοι, βαδίζουμε σε τούτο τον κόσμο. Κάποιοι εξ αυτών, προπορεύονται, άλλοι, ακολουθούν κι άλλοι προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Εκείνοι όμως που επιλέγουν να συμπεριφερθούν με σεβασμό στον συνάνθρωπό τους, δίνουν περιεχόμενο στην ίδια τη ζωή και στον ίδιο τον άνθρωπο. Σαφώς όλα τα προαναφερόμενα δεν αφορούν σε μία ακατάσχετη φιλολογία ή σε μαθήματα συμπεριφοράς. Αντιθέτως! Οι απλές παρατηρήσεις σχετικά με συμπεριφορές που αναπτύσσονται γύρω μας, έχουν σκοπό να μας κάνουν ίσως καλύτερους ανθρώπους και να στρέψουν το βλέμμα μας σε μία κατεύθυνση που θα υπολογίζει τον συμπολίτη μας, τον δημότη, τον ψηφοφόρο, τον απλό άνθρωπο, ως πολίτη με ευαισθησία, λογική αλλά και νοημοσύνη.

Τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας υπάρχουν, αρκεί να τους αντιληφθεί κάποιος. Σε περίοδο εκλογών, θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που μπορεί να μην ανήκουν κομματικά σε μία ομάδα, αλλά να την υποστηρίζουν και όντες υποχρεωμένοι να παραστούν σε μία δημόσια εκδήλωση, να επιλέξουν να μην περάσουν το κατώφλι της αίθουσας που πραγματοποιείται η γιορτή για την υποδοχή του νέου έτους, δείχνοντας στην πράξη το σεβασμό τους, προς τον οικοδεσπότη που ζητά να μη λάβει προεκλογικό χρώμα η γιορτή, αποδεικνύοντας πως υπολογίζουν τους παρευρισκομένους, απλούς εργαζομένους σε ένα Ίδρυμα, ως πρόσωπα κι όχι ως ψηφοφόρους κι επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, τη λαϊκή έκφραση – κατανοητή προς όλους – ότι, “η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά”.

Επιλέγουν διακριτικά, να διαφοροποιήσουν τη στάση τους, ακόμη κι από συνυποψηφίους τους, οι οποίοι ναι μεν παραβρέθηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου στην εκδήλωση και χαιρέτησαν ως εκπρόσωποι του κόμματός τους, παρά το γεγονός πως δεν απηύθυναν πολιτικό λόγο, ωστόσο τον στόχο τους φαίνεται να τον πέτυχαν. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός πως, έδειξαν την ποιότητα της προσωπικότητάς τους, ακόμη κι ως απλοί διακριτικοί παρατηρητές, σε αντίθεση με εκείνους, που ανήκουν στο κόμμα, δεν είναι υποψήφιοι, αγνόησαν την τοποθέτηση του οικοδεσπότη και μοίρασαν απλόχερα προεκλογικό υλικό στους συμμετέχοντες της γιορτής, μετά το πέρας αυτής.

Πολλές φορές σε μία ομάδα, θα συναντήσουμε πρόσωπα και συμπεριφορές πολλών ταχυτήτων. Σημασία έχει, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε εκείνον που με την ευγένειά του, πράγματι κάνει τη διαφορά! Εκείνον που με την υπόκλιση του προς τους συμπολίτες του, μας κάνει να ανταποδώσουμε με ανάλογο χαιρετισμό. Υποκλίνομαι στην ευγένειά σας.

ΥΓ. Οποιαδήποτε συμπεριφορά στηλιτεύεται στην παρούσα στήλη, δεν σχετίζεται με πρόσωπο που παρευρέθηκε σε εκδήλωση με την ιδιότητα του φίλου του Ιδρύματος.

Ετικέτες: