Σύρος... παράδειγμα προς μίμηση

Εικόνα Σταύρος Μαυράκης

Με αφορμή το παιχνίδι βόλεϊ που πραγματοποιήθηκε στη Β΄ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου-Εμούπολης, μεταξύ του Φοίνικα και του Παναθηναϊκού, θέλω να γράψω μία, δύο σκέψεις για όλα όσα βλέπουμε εμείς εδώ και τα θεωρούμε... φυσιολογικά.

Σε παιχνίδια με μεγάλες ομάδες, όπως για παράδειγμα με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ στη Β΄ κλειστή αίθουσα υπάρχουν φίλοι και των δύο ομάδων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Από τη μία φυσιολογικό γιατί αυτές οι ομάδες έχουν φιλάθλους παντού και ειδικά όταν επισκέπτομαι μία πόλη, ένα χωριό ή ένα νησί όπως για παράδειγμα η Σύρος, οι οπαδοί των σωματείων αυτών θέλουν να βρεθούν δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα.

Αυτό που εμείς εδώ δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι αυτό το πράγμα, δηλαδή η συνύπαρξη των φιλάθλων στην εξέδρα με την διακριτική επίβλεψη της αστυνομίας, γιατί 2-3 αστυνομικοί όταν θα γίνει κάτι δεν θα προλάβουν ούτε να δουν τι έγινε, δεν αφήνω αιχμή για κανέναν (μην παρεξηγηθώ), θα πρέπει να το διαφημίσουμε. Μπορεί κάποιοι να το γνωρίζουν όμως όλη η Ελλάδα θα πρέπει να δει – να το επιδιώξουμε – πως εδώ στη Σύρο, όχι μόνο ο κόσμος αγαπά το άθλημα του βόλεϊ, αλλά και δεν συμβαίνει το παραμικρό στις εξέδρες όταν υπάρχουν φίλαθλοι άλλων ομάδων. Τα παραδείγματα πολλά, μπορώ πω κι άλλα πάνω σ' αυτό, δεν συμβαίνει βέβαια μόνο με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά και του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ ακόμη κι άλλων ομάδων μικρότερου όγκου, παρακολουθούν όλοι αρμονικά κι ο καθένας προσπαθεί να ενισχύσει την ομάδα του. Αυτό θα ήταν και το ιδανικότερο, να συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ακόμη και στο κέντρο, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Οι φίλαθλοι να μπορούν να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα όπου κι αν παίζει, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος.

Επομένως, διαφήμιση ακόμη και σε αυτό, γιατί η Σύρος θα πρέπει να ακούγεται συνεχώς και για όλα όσα συμβαίνουν πάνω σ' αυτό το νησί. Να βρεθεί ο τρόπος να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την κεντρική Ελλάδα και να μην θυμούνται τη Σύρο στη χάση και στη φέξη.

Τέλος, η καλή φιλοξενία δεν υπάρχει μόνο στις ομάδες βόλεϊ, αλλά και σε όλα τα αθλήματα ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί οι Συριανοί να μην δέχονται και την καλύτερη φιλοξενία παντού γιατί ακούνε τα εξ αμάξης, όμως όταν έρχονται φίλαθλοι ομάδων από άλλα νησιά ή μέρη εδώ, οι κάτοικοι του νησιού της πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τους δείχνουν την καλή πλευρά του νομίσματος και το πως θα πρέπει να είναι η σωστή υποδοχή.