“Ευφυής” ελιγμός με οσμή παρελθόντος

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Μην το κρύβετε! Πείτε μας ότι έχετε κάποιο ραντεβού! Πείτε μας ότι υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις! Πείτε μας ότι η σταθερή ώρα συνάντησης άλλαξε εξαιτίας κάποιου προγραμματισμένου ταξιδιού! Ας πείτε κι ότι δεν υπήρχε άλλος χρόνος και δεν επιθυμούσατε μία σημαντική μερίδα πολιτών να την ξεπετάξετε...! Έστω... Πείτε μας ότι η αρμόδια Επιτροπή έπεσε θύμα της κακόγουστης γρίπης που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και δεν κάνει να βγαίνει “βόλτα” στη μεσημεριανή δροσούλα, αφού συνέστησε ο ιατρός να κυκλοφορεί μόνο τις πρωινές ώρες που δεσπόζει η ζεστασιά του ήλιου.

Πείτε μας ακόμη κι ότι δεν υπάρχει “αύριο” και όλα έπρεπε να στριμωχθούν την ίδια ημέρα ώστε να μη μείνει τίποτα άλυτο γι αυτόν τον τόπο. Πείτε τέλος πάντων ό,τι επιθυμείτε. Στηρίξτε την επιλογή σας για το νέο προγραμματισμένο ραντεβού με την πόλη και τους δημότες της, αλλά μην υποστηρίξετε ότι αυτός ο χειρισμός διαφέρει από τους “ευφυείς” ελιγμούς των προηγουμένων.

Θυμάστε; Παλαιότερα, ακόμη και συνεδρίαση με σημαντικά θέματα είχε προγραμματισθεί πρωινές ώρες, ώστε να μην υπάρξει η κατάλληλη συμμετοχή κι αυτό - τουλάχιστον - στηλιτευόταν από ένα άτομο που εξακολουθεί με τη δύναμη που του έδωσαν οι πολίτες να συμμετέχει ως αιρετό πρόσωπο και να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν το σύνολο των ανθρώπων στο νησί.

Θυμάστε; Παλαιότερα μέχρι και αποχωρήσεις είχαμε συναντήσει όταν επιθυμούσαν οι πρώτοι της πόλης να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Αλλά πριν έρθει το τέλος του κόσμου που σας ώθησε - μάλλον - να αλλάξετε την ώρα των προγραμματισμένων συναντήσεων, αποκαλύψτε μας παρακαλώ ποιος είναι ο ιθύνων νους αυτού του ελιγμού; Σε ποιόν κατοχυρώνεται η σύλληψη της κορυφαίας ιδέας;

Θα υπάρξει αντίλογος; Σαφώς! “Αν δεν επιθυμούσαμε τη συμμετοχή, θα υπήρχε σχετική ανακοίνωση σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ ώστε να γνωστοποιηθεί η κρίσιμη ημερομηνία και ώρα συνάντησης;” θα αντιτάξετε σαν ρητορικό ερώτημα στα επιχειρήματα εκείνων που άμα τη εμφανίσει της πρόσκλησης, έσπευσαν να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τον “ευφυή” ελιγμό σας ακόμη και στα social media.

Ωστόσο... Η ουσία μίας επιλογής έγκειται στον τρόπο με τον οποίο θα υποστηριχθεί και θα εφαρμοσθεί. Ο ανοικτός διάλογος και η κατάθεση απόψεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία τουλάχιστον ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας, για μία δημοκρατική τοπική κοινωνία. Να κλείνεις ένα ραντεβού όταν γνωρίζεις a priori ότι θα εμφανιστείς μόνον εσύ, καθίσταται εύλογα αντιληπτό, ότι πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο ραντεβού! Όταν υπάρχουν πολλά μέλη μίας τοπικής κοινωνίας που εργάζονται, που έχουν σοβαρές επαγγελματικές υποχρεώσεις κι εσύ ζητάς να τους συναντήσεις στα ωράρια, κατά τη διάρκεια των οποίων διεκπεραιώνουν το επαγγελματικό έργο που οφείλει ο κάθε ένας εξ αυτών, τότε είναι σα να τους προσκαλείς στον “οίκο” σου, κρατώντας τις πόρτες κλειστές!

Μετά από μία σειρά συναντήσεων, για τις οποίες ήδη έχουν εξαχθεί τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για την πόλη, οφείλεις στο τέλος της διαδρομής να προχωρήσεις ευθεία κι όχι να ακολουθήσεις παράκαμψη που δεν επιφυλάσσει τίποτα περισσότερο από ένα τεράστιο αδιέξοδο! Έχεις την υποχρέωση να προασπίσεις τον κόπο που έχει καταβάλλει κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα.

Έχεις χρέος απέναντι στην προσπάθεια που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, να υπερασπιστείς την αλλαγή νοοτροπίας την οποία ισχυρίζεσαι ότι πρεσβεύεις και να αποφύγεις ελιγμούς που θέτουν απέναντι από εσένα τους πολίτες! Έστω και την τελευταία στιγμή... με διάλογο και ειλικρίνεια.

ΥΓ. Αφού η πρόσκληση απευθύνεται και σε εμένα, αν και κατά το παρελθόν έχει υπάρξει σχετική στήλη, ως μόνιμη κάτοικος της Ερμούπολης – πιο down town πεθαίνεις – επιθυμία μου είναι να δω αναβαθμισμένο το ιστορικό κέντρο και ένα μεγάλο τμήμα του απαλλαγμένο από καυσαέρια, κάτι που σημαίνει άδειο από οχήματα και δίκυκλα. Με τα κατάλληλα μέτρα, είναι εφικτό! Με τήρηση κανόνων και μέριμνα για τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει, είναι επιθυμητό!

Διαβάστε ακόμα