Έλα ν’ αναπτυχθούμε darling

Εικόνα Ευαγγελία Κορωναίου

Εσείς τι κάνετε σήμερα; Αναπτυχθήκατε καθόλου από χτες ή μείνατε ακόμη υποανάπτυκτοι;

Η ανάπτυξη, αγαπημένοι μου αναγνώστες, είναι σαν την Λέιντι Πετούλα Ράφινγκστοουν, χαρακτήρα δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, που επί 15ετίας βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα μεσημέρια στην τηλεόραση.

Το όνομα της Λέιντι Πετούλα Ράφινγκστόουν, αν και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη, όσων έστω και δυο φορές πέτυχαν το συγκεκριμένο επεισόδιο στο χαζοκούτι, την ώρα του φαγητού, δεν εμφανίστηκε ποτέ ως πρόσωπο.

Όπως ακριβώς και η Νινέτα, η κολλητή φίλη της Ντένης Μαρκορά, σε άλλη τηλεοπτική σειρά, επίσης κατά συρροήν ανακυκλωμένη, χάριν της τηλεθέασης. Το όνομα «Νινέτα» έχει συνυφανθεί με τη συγκεκριμένη σειρά, παρά το γεγονός, πως δεν την είχε δει ποτέ κανείς.

Έτσι και η ανάπτυξη, σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο.

Τη Λέιντι Πετούλα της ανάπτυξης, πάντα την περιμένουμε, να φέρει δόξα και τιμή (έξελεντ, μάρβελους, άμπσελούτλι φάμπιουλους!) σε αυτούς που θέλουν να την επιβάλλουν, πάντα στο δρόμο είναι κι έρχεται, αλλά τελευταία στιγμή το ακυρώνει.

Στη θέση της, προκειμένου να μην γίνουν ρεζίλι, καθώς έχουν ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την έλευσή της, πλασάρουν κάποιο φθηνά σκηνοθετημένο κακέκτυπο, για να βουλώσουν στόματα, ή για να αποφύγουν τις σφοδρές αντιδράσεις, όσων τους πίστεψαν και τους έδωσαν δύναμη, για να τη φέρουν τη ρημάδα την ανάπτυξη.

Σκη – νο – θε – τη – μέ – νο. Κα – κέκ – τυ – πο.

Η ανάπτυξη είναι πια ένα φάντασμα, που κάνει «ΜΠΟΥ» και πριν προλάβουμε να το δούμε εξαφανίζεται.

Με «ΜΠΟΥ» την ξεπροβοδίζουμε και όταν τελικά συνειδητοποιούμε ότι δεν θα έρθει ποτέ. Άλλου είδους «ΜΠΟΥ». Το «ΜΠΟΥ» της κερκίδας.

Όλοι είναι σίγουροι ότι θα μας αναπτύξουν. Τι στο καλό; Τόσο υποανάπτυκτοι είμαστε; Ναι, ε; Ε, ναι.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλο ανάπτυξη ακούω και ανάπτυξη δε βλέπω.

Σε εθνικό επίπεδο, σε τοπικό επίπεδο, παντού εδώ και τριάντα χρόνια έρχεται η ανάπτυξη.

Την ανάπτυξη θέλαμε να φέρουμε και στη Σύρο και το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν μερικές σιδεριές στην αρχοντική, ιστορική και πανέμορφη Πλατεία Μιαούλη, με την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών και την αντ’ αυτών τσιμεντοποίηση, για το χατίρι κάποιας ομάδας επιχειρηματιών. Πού είναι τώρα αυτοί, που για να γίνει το χατίρι τους καταστράφηκε ένα στολίδι της Ιστορίας; Πουθενά. Στη θέση τους υπάρχουν πια άλλες επιχειρήσεις, ακόμη πιο βραχυπρόθεσμου βίου.

Τώρα, όμως, όπως με ειδοποιούν από το κοντρόλ, η ανάπτυξη ξανάρχεται.

Και όπως μου λένε οι καλά πληροφορημένες πηγές μου, έρχεται απ’ όλες τις μεριές. Σε όλους τους τομείς. Θα καρακατα-αναπτυχθούμε δηλαδή. Θα γίνει της ανάπτυξης το σιδηρούν κιγκλίδωμα. Της ανάπτυξης το πανηγύρι. Θα μας αναπτύξουν τα μάτια έξω. Θα έρθει η ανάπτυξη, θα κατσικωθεί πάνω μας και δεν θα ξεκουνάει. Μη σου λάχει.

Η ανάπτυξη θα έρθει με εκσκαφέα, με πλοίο, με κρουαζιερόπλοιο, με υδροπλάνο, με αεροπλάνο, θα έρθει και με ξαπλώστρες. Τι εννοείτε δεν είναι μεταφορικό μέσο η ξαπλώστρα; Ξέρεις τι ωραία που πηγαίνει, άμα τη δέσεις σε σκαφάκι; Ορίστε και μια πρωτοποριακή ιδέα για νέου τύπου watersports. Τα δικαιώματα, παρακαλώ, δικά μου, τα κατοχυρώνω, μη μου κλέψει κανείς την ιδέα και την πλασάρει για δική του. Συνηθίζονται, ξέρετε, αυτά. Να σας πω εγώ ιστορίες…

Θραύση θα κάνει στις παραλίες. Αυτές τις παραλίες που έρχονται κάθε high season και στουμπώνουν και τώρα ψάχνουμε άλλες, καινούριες, προς εκμετάλλευση για να μη συνωστίζεται σύσσωμο το πλήθος το τουριστικό, που έχουμε κάθε χρόνο, σαν κονσερβοποιημένη παστή τσιρο-γαυρο-σαρδέλα στους μέχρι τώρα προορισμούς. Γιατί ανάπτυξη σημαίνει να φέρνεις την καινοτομία!

Εν πάση περιπτώσει, εγώ σας προειδοποιώ, για να μη σας βρει η ανάπτυξη απροετοίμαστους και μου γκρινιάζετε μετά, ότι δεν σας είπε κανείς τίποτα και σας ανέπτυξαν χωρίς να το καταλάβετε.

Ήγγικεν η ώρα, ω συμπολίτες, να αναπτυχθούμε.

Άντε, σηκωθείτε από καναπέδες, πολυθρόνες, ντιβάνια, καρέκλες και κρεβάτια!

Έλα και δεν καθόμαστε! Αναπτυσσόμαστε!!!

Διαβάστε ακόμα