Φωτιά στους διαφωνούντες

Εικόνα Τέτα Βαρλάμη

Δεν είμαι όπως θα ήθελες. Δεν φέρομαι όπως θα ήθελες. Δεν λέω αυτά που θα ήθελες. Δεν σε αντιμετωπίζω όπως θα ήθελες.

Και ενώ διαπιστώνεις συνεχώς πως δεν παίρνεις από εμένα τίποτε από αυτά που θέλεις, είναι εντυπωσιακό να επιμένεις να τα ζητάς και να τα περιμένεις.

Μπορεί εσύ να απαιτείς αυτά που θέλεις, όμως είναι τουλάχιστον βλακώδες να φαντάζεσαι ότι η απαίτηση σου και μόνο αρκεί για να επιβάλλει τη θέληση σου. Τόση αλαζονεία!

Πότε επιτέλους θα δεχθείς πως δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζονται οι απόψεις και οι συμπεριφορές των άλλων σύμφωνα με τα δικά σου ζητούμενα;

Μάθε επιτέλους ότι η θέση σου επιβάλλει, μέσα πάντοτε από το δημοκρατικό πνεύμα που σε διακατέχει, όπως επιμένεις να διατυμπανίζεις, να διαμορφώνεις την τελική σου κρίση για τα πράγματα συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται γύρω σου.

Η επιμονή στην έκφραση μίας διαμορφωμένης γνώμης χωρίς να υπάρχει διάθεση παραδοχής των τρωτών σημείων της, δεν είναι και το καλύτερο δείγμα εξυπνάδας, αλλά δείγμα εμμονικής ηλιθιότητας.

Μην θεωρείς αποτυχία το να αλλάζεις τις απόψεις σου, βάσει της διαμόρφωσης των νέων δεδομένων, αρκεί να παραμένεις πιστός σε βασικές αξίες.

Μην ενοχλείσαι από την έκφραση διαφορετικής άποψης, από τη διαφωνία με τις πράξεις σου, από τον αντίλογο στις θέσεις σου.

Άλλωστε η άρνηση αποδοχής της διαφορετικότητας, σε όλα τα επίπεδα, παραπέμπει σε φασιστοειδείς λογικές, από τις οποίες, φαντάζομαι, ότι το κατά τα άλλα δημοκρατικό σου προφίλ θέλει να κρατήσει αποστάσεις.

Και όσο εσύ θα συνεχίζεις να πασχίζεις να αποδείξεις πως το πνεύμα της δημοκρατίας διαπνέει κάθε σου ενέργεια, οι πρόθυμοι παρατρεχάμενοι σου αναλαμβάνουν να κάνουν την βρώμικη δουλειά και να βγουν μπροστά ως κήρυκες μισαλλοδοξίας.

Τόση πολεμική σε όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη ή διατυπώνει γνώμη διαφορετική από το συμφέρον σου, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη!

Όποιος τολμά να αρθρώνει ενάντιο λόγο, θα πρέπει να καίγεται στο μέσον της κεντρικής πλατείας για παραδειγματισμό, είναι η λογική που διαπνέει την εκφραζόμενη διαφωνία των «θεματοφυλάκων» σου!

Όσο δε γίνεται προσπάθεια να διαφανεί μία αδιαφορία, μία υποτίμηση και μία απαξίωση των υποστηρικτών των αντίθετων απόψεων, τόσο προκαλούνται ερωτηματικά ως προς το πάθος με το οποίο αυτοί στοχοποιούνται.

Τόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της ματαιοδοξίας σου, ώστε να επιθυμείς την αποδοχή ακόμα και αυτών τους οποίους θέλεις να δείξεις ότι περιφρονείς;

Ή μήπως τελικά αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η βαρύτητα που αποκτούν τα λεγόμενα των διαφωνούντων λόγω της εγκυρότητας τους;

Όμως αυτό που πρέπει να υπολογίσεις περισσότερο και οφείλεις να λάβεις σοβαρότερα όλων υπόψη σου, είναι να κρίνεις το πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι άλλοι υπόψη τα δικά σου λεγόμενα και υπολογίζουν τη δική σου άποψη.

Όσο για μένα είμαι υπέρμαχος της άποψης, στο μέγεθος του εγωισμού και της έπαρσης που μου αποδίδεις, πως «Το σημαντικό δεν είναι τι γνώμη έχουν αυτοί για μένα, αλλά τι γνώμη έχω εγώ γι’ αυτούς».

Διαβάστε ακόμα