Σύρο, να ένα τόπι

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Ποιος είπε ότι οι τοπικοί άρχοντες σταματούν να εκπαιδεύονται, επειδή απέκτησαν εξουσία; Απεναντίας, όχι μόνο μελετούν, αλλά παίρνουν και δουλειά για το σπίτι. Όταν με το καλό τελειώσουν, παρουσιάζουν την εργασία τους ενώπιον του κοινού. Κάτι σαν διπλωματική. Το θέμα της έκθεσης καθορίζεται ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης, στην οποία καλούνται να παρευρεθούν. Δηλαδή, με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και την υποχρέωση βγάζουν και αυτοκόλλητο παίρνουν απ’ τη δασκάλα.

Για παράδειγμα, το θέμα σου είναι «20 χρόνια Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Σύρου». Ευκολάκι. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να σου ζητήσουν έναν χαιρετισμό. Μόλις κάνουν το λάθος, βγάζεις την Α4 και τους χτυπάς στο ψαχνό. Δεν δίνεις σημασία στα λεγόμενα των προηγούμενων ομιλητών. Ούτε του προέδρου, που επί δεκαπέντε λεπτά έκανε απολογισμό στη δράση του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ούτε των εκπροσώπων των λοιπών τοπικών φορέων. Δεν σε ενδιαφέρει αν κάποιος από τους κυρίους σε έχει καλύψει. Εσύ θα πεις αυτά που έχεις καταγράψει σαν να ανακάλυψες το μποζόνιο του Χιγκς.

Μια καλή εισαγωγή είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκινάς γενικά, αλλά δυναμικά, δίνοντας μια πλήρη περιγραφή του θέματος, έχοντας αντλήσει το υλικό σου τόσο από την «κοινωνιολογία της υγείας», όσο και από την «ακαδημαϊκή & επιστημονική αριστεία». Αρχίζεις να μορφώνεις τους ακροατές, σαν να βρίσκονταν τα τελευταία είκοσι χρόνια σε καταστολή, ή σαν να τους παρέλαβες μόλις από την Μπουρκίνα Φάσο.

«Η Κατ’ Οίκον νοσηλεία αποτελεί δικαίωμα όλων των ασθενών, είναι τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Περιλαμβάνει ιατρική φροντίδα σε ασθενείς που δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν ή να μπουν στην εντατική, όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ψυχοσωματικές παθήσεις, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται μετανοσοκομειακή αποκατάσταση».

Σε αυτό το σημείο, προσπαθείς να κάνεις την παρουσίαση διαδραστική και φαντάζεσαι πως το κοινό σου θέτει ερωτήματα, στα οποία πρέπει να απαντήσεις για να πάρεις και μεγαλύτερο βαθμό στον έλεγχο. «Σε τι διαφέρει η κατ’ οίκον νοσηλεία, από αυτήν του νοσοκομείου;».

«Τα πλεονεκτήματα του συστήματος νοσηλείας είναι πολύπλευρα τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, περιορίζονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αποσυμφορίζονται οι νοσοκομειακές κλίνες και παράλληλα μειώνεται και το οικονομικό κόστος».

Επειδή όμως έχουν αρχίσει τα πρώτα τσίνορα να παίρνουν την κατιούσα, περνάς γρήγορα-γρήγορα στο διά ταύτα, έχοντας συμβουλευτεί το ιστορικό του Συλλόγου. «Ο Σύλλογος Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου ιδρύθηκε το 1995 και έχοντας στη διάθεσή του τέσσερις νοσηλευτές προσφέρει δωρεάν νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον σε άτομα που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης». Για να κάνεις ακόμη πιο γλαφυρό το λόγο σου χρησιμοποιείς και στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσες να παρουσιάσεις και με πινακάκια στην οθόνη, αν ήξερες να χειρίζεσαι το excel. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται σε 1.100 από τις συνδρομές των οποίων σε συνδιασμό με τις διάφορες δωρεές καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα».

Εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, δίνεις και το προσωπικό σου στίγμα στην κατακλείδα της έκθεσης, ώστε να δείξεις ότι είσαι κοινωνός αυτής της προσπάθειας, την οποία στηρίζεις και ενισχύεις με κάθε τρόπο. «Δεδομένης της ανεκτίμητης αξίας της ανθρώπινης ζωής, οφείλω να τονίσω ότι το έργο του συλλόγου είναι πραγματικά αξιέπαινο. Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον πρόεδρο και στα μέλη του συλλόγου για την προσφορά τους και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας αρωγοί και συμπαραστάτες. Με αυτές τις λίγες σκέψεις και τις πολλές ευχαριστίες, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας».

Πώς δηλαδή ευχόμαστε στην Καλομοίρα «καλή επιτυχία που μας εκπροσωπεί στη Γιουροβίζιον»; Κάτι τέτοιο. Μπράβο, μπράβο. Και εις ανώτερα! Απλά την επόμενη φορά, φρόντισε να χρησιμοποιείς περισσότερα δικά σου λόγια ή τουλάχιστον να παραθέτεις τις πηγές σου από το διαδίκτυο. Θα ληφθεί υπόψιν στην τελική βαθμολογία.

Διαβάστε ακόμα