Welcome to Syros

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Πολλά φώτα έχουν ανάψει τελευταία στο νησί και θα μας έρθει ο κούκος αηδόνι. Έκανα ήδη διακανονισμό, δεν μπορώ άλλα φέσια. Για να ξεχρεώσω τα 7 χιλιάρικα, θα πληρώνω δόσεις μέχρι να θρέψει το πόδι του Φλεβάρη. Έχω στήσει κασελάκι στην πλατεία, μήπως και βγάλω κάνα φράγκο, αλλά νομίζουν πως γυρίζω το sequel του «Λουστράκου». Καλόμαθε η γριά στο shooting. Τι να κάνω για να με προσέξουν; Να χορέψω με brazilian μπροστά στην προτομή του Βαφειαδάκη ή να τραγουδήσω στα εγκαίνια του σκάμματος; Δεν εγκαινιάζουμε το σκάμμα, αλλά την παραλία; Μέγα λάθος.

Πότε θα μπεις στο πνεύμα της δημοτικής αρχής; Η τρύπα που βλέπεις στο λιμάνι δεν έτυχε, πέτυχε. Ήταν μελετημένη. Την είχαν μελετήσει πέντε καφετζούδες, τρεις χαρτούδες και δυο αριστούχες στο αυγό. Όλος ο επιστημονικός κόσμος απεφάνθη ότι η τουριστική ανάπτυξη της Σύρου εξαρτάται από μία τρύπα. Ειδικά αν στοχεύεις στον θεματικό τουρισμό. Αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο θα μαζευτούν γύρω από το σκάμμα και θα αρχίσουν τις ανασκαφές. Άλλοι θα ψάχνουν για κυκλαδικά ειδώλια, άλλοι για το εξοχικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλοι για τις στάχτες του τελευταίου Αυτοκράτορα. Άντε να τους πείσεις, ότι ο λόγος που δεν το μπαζώνουμε, είναι γιατί δεν έχουμε λεφτά να επαναφέρουμε το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης. Προς το παρόν, διαθέσαμε όλες μας τις οικονομίες για να επαναφέρουμε τη «βασιλεία». Δεν έχουμε άλλο γουρουνάκι να σπάσουμε. Αλλά σκούζουμε σαν γουρούνες, όταν αμφισβητούν την ποιότητα και τις προθέσεις μας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο δήμος στηρίζει τον αθλητισμό. Και εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση για το Γυμναστήριο στα Πευκάκια, δίνει την ευκαιρία στους Συριανούς να προπονηθούν με θέα το πέλαγο. Όσοι αγωνίζονται στο άλμα εις μήκος, μπορούν να κυλιστούν ελεύθερα στην άμμο. Κι αν τους καλέσει η φύση, δεν θα πάνε μακριά. Οι τουαλέτες της Οδού Ανάφης είναι ακόμα κλειστές. Συν ότι οι Κρηνίδες έχουν σηκώσει πολύ κεφάλι. Γιατί, δεν μπορούμε να ‘χουμε εμείς λασπόλουτρα; Θα μπει ο επισκέπτης στο σκάμμα και θα τον βρέχουμε με το λάστιχο. Λασποθεραπεία και αρωματοθεραπεία μαζί. Τόση ευωδία, ούτε ο Επιτάφιος μετά από τρία μπουκάλια Μυρτώ.

Η μύγα έχει περισσότερο ξίγκι από όσο νομίζεις, ξεζούμισέ την. Θέλεις να προβάλεις τον τόπο σου; Μάζεψε απ’ την παραλία τέσσερις-πέντε πρωτόπλαστες και βάλ’ τες να κάνουν ηλιοθεραπεία στα σκαλιά του Δημαρχείου. Μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς το αρχιτεκτόνημα του Τσίλλερ, θα θαυμάσει όμως το μαύρισμά τους. Κι επειδή το αντιηλιακό έχει φτάσει στα ύψη, δώσ’ τους εκεί ένα μικροποσό. Μη λαμπαδιάσουν και διακοπεί η συνάντηση της Μπίας Μπέκου με τον Υπουργό. Όχι υπερβολές. 7.000 φτάνουν.

Θα μου πεις τώρα, γιατί κάποιους τους πληρώνουμε εμείς, ενώ άλλοι τα βάζουν απ’ την τσέπη τους; Μα κυρία μου, η Αρβανιτάκη δεν ήρθε για δουλειά. Πρόσχημα ήταν το βιντεοκλίπ. Τα χαλιά της ήρθε να πλύνει και μας ρώτησε «μπορώ να τα πλύνω στα Αστέρια»; Της απαντάμε «ναι, αλλά τον φακό θα τον φέρεις απ’ το σπίτι σου». Μας εξήγησε ότι εννοεί την παραλία «Αστέρια» και της ζητήσαμε να καταγράψει τη διαδικασία με το κινητό της. Επειδή η συσκευή είναι καινούρια και δεν την έχει μάθει ακόμα, έφερε μαζί της τον Κωνσταντίνο Ρήγο που σε αυτά είναι μανούλα. Πήραν και μερικά παιδάκια να τους βοηθήσουν στο τρίψιμο κι αυτό ήταν όλο. Αμέσως, «γυρίσανε βιντεοκλίπ χωρίς να ζητήσουν φράγκο από το δήμο». Έτσι γυρίζονται τα βιντεοκλίπ; Με πέντε κουρελούδες και ένα κιλίμι μπορδοροδοκόκκινο; Εδώ κάνουμε τέχνη, όχι το «Ψίθυροι καρδιάς».

Αν ο καλλιτέχνης δεν κουνηθεί ανάμεσα σε κίονες, δεν τουρλωθεί μπροστά σε ευεργέτες, δεν ανέβει πάνω σε πηγάδια και δεν ξεφτιλίσει σημαντικά μνημεία μιας πόλης, πώς θα διαφημιστεί ο τόπος μας; Με ένα βιντεοκλίπ, που θα το δουν δυο – τρεις έντεχνοι και μερικές νοικοκυρές που συμπάσχουν; Άσε που η Αρβανιτάκη έχει βγει εκτός deadline. Κοπελιά, πέρασε του Αγίου Κωνσταντίνου. Πότε περιμένεις να βγάλεις τα χαλιά σου; Χαζοί είναι οι άλλοι που έβγαλαν από τώρα τα μπικίνια τους;

Αυτά βλέπουν τα κάδρα του δημοτικού συμβουλίου κι αυτοκτονούν.

Αλλά λες και το κάνουν επίτηδες, κάποιοι. Μα είναι δυνατόν να δίνουμε 7.000 ευρώ για βιντεοκλίπ και μετά από λίγες ημέρες άλλοι να έρχονται για τον ίδιο λόγο, τσάμπα; Μας βγάζουν κακό όνομα και δεν ξέρουμε πλέον πού να κρυφτούμε. Εδώ, για τα γυρίσματα, στήσαμε ολόκληρο σκηνικό προκειμένου να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη. Τους βάλαμε όλους να τρέχουν πίσω από τον Καμμένο, προκειμένου οι άλλοι να καούν με την ησυχία τους εντός και εκτός δημαρχιακού μεγάρου. Με τόσα που έχουμε ακούσει, τι άλλο να κάνουμε κι εμείς; Το ρίξαμε στον αντιπερισπασμό. Και να οι υποδοχές στο αεροδρόμιο και να οι υπογραφές και η μασαμπούκα στο Θέατρο και να οι τελευταίες δηλώσεις. Όσο μπορέσαμε το τραβήξαμε. Κλείσαμε και λίγο το Δημαρχείο, εξηγώντας στους δημότες ότι η τουριστική προβολή του νησιού είναι σημαντικότερη από τις δικές τους δουλειές, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Βασιλιάδες.

Γι’ αυτό σου λέω. Θέλεις να αθληθείς; Να πληρωθείς και να κουνηθείς; Να κάνεις φασίνα και ταυτόχρονα γύρισμα; Come to Syros και θα με θυμηθείς.

Διαβάστε ακόμα