Και η απώλεια εμπιστοσύνης... απολογισμός

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Μπορεί να έχει παρέλθει εδώ και δύο έτη η μακρά και πολυετής δημοτική περίοδος που δεν είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο στους δημότες του τόπου, ωστόσο, στο προσκήνιο της τρέχουσας θητείας, τόσο σύντομα και με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς έχει εγκατασταθεί μία προκλητικά απαθής και αδιάφορη στάση, που όμοιά της – όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι πολίτες – δεν έχει υπάρξει ξανά!

Είναι κοινή διαπίστωση πως, απαιτεί ΤΑΛΕΝΤΟ για ένα νέο αυτοδιοικητικό πρόσωπο, να χάσει την εμπιστοσύνη των δημοτών εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος και αυτήν την άκρως αρνητική εξέλιξη να δείχνει μάλιστα, πως δεν την αντιλαμβάνεται! Κι όμως, τέτοια “ταλέντα” στην εποχή μας και στον τόπο μας αποδεικνύεται πως υπάρχουν...

Μάταια – ως αποδείχθηκε – ανέμεναν αρκετοί δημότες να ακούσουν και να διαβάσουν έναν απολογισμό 17μηνου που να μην περιορίζεται σε μία στείρα απαρίθμηση μερικών ενεργειών του συνόλου των δημοτικών υπηρεσιών, με τους αρμοδίους, όχι μόνον να πράττουν ακριβώς αυτό, αλλά και να μην είναι σε θέση για όποιες ενέργειες, να παρουσιάσουν μετρήσιμα αποτελέσματα, κάνοντας έναν πολιτικό απολογισμό.

Θα πρέπει να τονισθεί, πως, αν ορισμένοι προτού εκλεγούν είχαν την πολυτέλεια να καταγγέλλουν τους πολιτικούς “αντιπάλους” τους για πλήρη κι απόλυτη απάθεια σε σχέση με τα αιτήματα και τις ανάγκες των κατοίκων του τόπου, αλλά και να τους χρεώνουν μυωπικές αντιλήψεις και δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ή αναζήτηση τρόπων προόδου - αφού όπως έλεγαν ΟΙ ΑΛΛΟΙ δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου τους στο Δημοτικό Μέγαρο -, έρχονται σήμερα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, να καταστήσουν σαφές, πως ΟΙ ΙΔΙΟΙ αρέσκονται στο να αυταρέσκονται μέσα στους ίδιους τοίχους!

Ο κοινός νους επισημαίνει πως ένα αιρετό πρόσωπο αν επιδιώκει τη δημιουργία, την επιτυχία και τη συμπάθεια, θα πρέπει να υπολογίζει και να μετρά αφενός τις ανάγκες των πολιτών κι αφετέρου τον αντίκτυπο των ενεργειών κι αποφάσεών του, όπως αυτός προκύπτει μέσα από τη φωνή του κόσμου που ζει, βιώνει, υπομένει ή και ανέχεται μία σειρά καταστάσεων.

Στην ουσία της παρούσας αναφοράς, αυτό που μετρά σε τοπικό επίπεδο και όμως δεν μετρήθηκε στον επίσημο απολογισμό είναι η ίδια η επικοινωνία, η επαφή με τους πολίτες και η ανάπτυξη ή μη της κατανόησης της δικής τους ατζέντας αιτημάτων, η οποία ακόμη κι αν καθίσταται σε κάποια σημεία της ανεφάρμοστη, ωστόσο, θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητηθεί με ειλικρίνεια.

Εκείνο που φαίνεται να μην υπολογίζεται σε αυτήν την θητεία λοιπόν, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με την ουσιαστική έννοια της ύπαρξης και της λειτουργίας του στο νησί.

Αν όσοι έπρεπε και ως όφειλαν, άκουγαν τις συζητήσεις που αναπτύσσονται στον μικρό μας τόπο, τότε βάσει της στοιχειώδους ευθιξίας, θα ένιωθαν τουλάχιστον την ανάγκη συστολής σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων για δημόσιες μάλιστα υποθέσεις! Περισσεύει όμως η περισσότερη θεωρία αναφορικά με όσα διαδραματίζονται στην πραγματικότητα, η οποία για όσους πράγματι έχουν ευήκοα ώτα, διαπιστώνεται απολογιστικά ως εξής:

Θέλει ταλέντο να “στριμώχνεις” τις ζωές των δημιουργικών ανθρώπων σε δωμάτια αποθήκες άνευ λόγου και στο πρόσωπό τους να καταδικάζεις τη διεθνή καταξίωση του τόπου! Απαιτεί μεγάλο ταλέντο να παρακάμπτεις συστηματικά μία ομάδα νέων ανθρώπων φοιτητών από τη δημιουργική διάθεση που διακατέχονται και την οποία θα μπορούσες να αξιοποιήσεις προς τοπικό κέρδος για την καλύτερη δυνατή προβολή του τόπου μέσα από άξια λόγου και όχι ανάξια λόγου τουριστικά λογότυπα. Προϋποθέτει μεγάλο... ταλέντο να στριμώχνεις τους κατοίκους του νησιού σε ένα ασφυκτικό κυκλοφοριακό πλαίσιο, κοστοβόρο, το οποίο κινείται μακριά από επιστημονικές μελέτες. Χρειάζεται να διαθέτεις μοναδικό... τάλαντο αφού συστήθηκες μάλιστα ως τεχνοκράτης, για να καταδικάζεις σε απραξία και πτώση τζίρου επιχειρήσεις που αναμένουν τη θερινή περίοδο να αυξήσουν το ταμείο τους μέσω και υπηρεσιών delivery, αλλά και να οδηγείς σε μία συνεχής άσκοπη διαδρομή επαγγελματίες οδηγούς, προκειμένου να μη διέλθουν από την κεντρική οδό της πόλης. Χρειάζεται πράγματι μαεστρία προκειμένου να μπερδεύεις και να ταλαιπωρείς τους επισκέπτες (για τους οποίους κόπτεσαι...) στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ξενοδοχειακά καταλύματα του κέντρου και κατά συνέπεια να φέρνεις σε αμήχανη θέση τους εν λόγω επιχειρηματίες, όταν μάλιστα ζητάς τουριστική ανάπτυξη.

Μην προτρέξεις... Δεν περιστρέφεται όλη η κριτική στο ζήτημα του κυκλοφοριακού, αλλά πραγματοποιείται με αφορμή αυτό, που συμπίπτει χρονικά με τον περιβόητο απολογισμό.

“Vox populi, vox dei” αποτελεί ένα λατινικό ρητό που σημαίνει “φωνή λαού, φωνή Θεού”.

Εν κατακλείδι λοιπόν, θέλει ταλέντο να καταγράφεται στον απολογισμό σου, ακόμη κι αν εσύ δεν το μετράς, ως μεγαλύτερη “επιτυχία” η απώλεια της εμπιστοσύνης εκ μέρους των δημοτών!

Ετικέτες: