Αλληλούια

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Όπα… Μπάστα, γιατί αρχίζει να ξυπνάει μέσα μου το Καμινιώτικο.

Δηλαδή, πώς την έχετε δει; Άλλη δουλειά δεν έχουμε, θα ασχολούμαστε όλο με την πάρτη σας;

Σόου δεν ήταν και σόου το κάναμε. Αλλά θα μου πείτε, μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πώς εξαφανίζονται διά μαγείας 20 χιλιάρικα, παρά το πώς φτιάχνουμε φρουτάλια στο κεφάλι κατάκοπων τηλεπερσόνων.

Και δε φτάνει που παραλίγο να βγάλετε τα λεφτά από την τσέπη μας, κοντέψατε να μας βγάλετε και την ψυχή μέχρι να απαλλαχτούμε οριστικά από σας. Προτείνω από σήμερα να κρεμάσουμε μεσίστια σημαία στην παραλία και το Δημαρχείο μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας, που θα 'χει παρέλθει η περίοδος πένθους.

Κουβάρι γίναμε στα κακά καθούμενα. Αλλά αυτά παθαίνουν όσοι αγοράζουν γουρούνι στο σακί. Διότι προειδοποιείς τον άλλο. Έλεγξε την ημερομηνία πριν φτάσεις στο ταμείο. Όοοχι… αυτός θα πάει να πάρει το σφαχτό με κλειστά μάτια και μετά εμάς, θα μας πάρει όλους η μπόχα, γιατί το σφαχτό είχε σφαγιαστεί απ’ το μιλένιουμ. Παραλίγο και θα βγάζαμε το σαββατοκύριακο με το αποσμητικό στο χέρι. Θα νοσταλγούσαμε εκείνο το απόγευμα που το κέντρο είχε πλημμυρίσει στο… βοθρόλυμα. Τουλάχιστον, αυτή η βρώμα ήταν πιο υποφερτή.

Τσάμπα το σάλιο που χάλασαν μερικοί ως ειδήμονες – ιμιτασιόν του τηλεοπτικού ρεπορτάζ και «Δον Κιχώτηδες» καναλιών, που έγλειφαν από την κορφή ως τα νύχια, προσδοκώντας μεγαλεία. Τσάμπα όλα τα γραμματόσημα σε μάνατζερ και λοιπούς παράγοντες για να αποδείξουν, να καταδείξουν και να πιστοποιήσουν την αφοσίωσή τους και κυρίως ότι δεν σχετίζονται οι ίδιοι με τα αρνητικά σχόλια που έβγαιναν στη δημοσιότητα - ξεχνώντας προφανώς «τι τέλος είχε ο Ιούδας».

Κι αφού το ταχυδρομικό περιστέρι τρελάθηκε στα πήγαινε-έλα εδώ και τρεις μήνες, η αλληλογραφία ολοκληρώθηκε προχθές με ένα απλό και λιτό τηλεγράφημα: «Το Τζέλα Δέλτα βυθίστηκε. Βολευτείτε τώρα με μία μαούνα».

Βόλτα με τον “Τιτανικό” μας έταξαν, κουλούρα θαλάσσης θα μας έφερναν, την οποία μάλιστα θα εξασφάλιζαν με τα ίδια ακριβώς χρήματα. Και ερωτώ: είμαστε σοβαροί ή μας χτύπησε ο καύσωνας κατακούτελα; Έγινε όλος αυτός ο ντόρος, χύθηκε τόσο μελάνι, διαπληκτίστηκαν οι φαν των τηλεδεινοσαύρων με τους πιο εναλλακτικούς, κινητοποιήθηκαν χορηγοί και όσοι ήθελαν να επενδύσουν στην αναβίωση της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, χαρήκαμε ότι θα ακούσουμε live το Νumber one - κάτι που δεν θα γίνουμε ποτέ τουριστικά- και ήμασταν στο τσακ να πληρώσουμε 20.000 ευρώ για μία κουλούρα;

Οι περισσότεροι αν όχι η πλειοψηφία, είχαν βάλει νερό στο d’ Asti τους για ένα πολύ συγκεκριμένο brand name, με το οποίο συνδέθηκε το νησί στο παρελθόν. Όχι για να βλέπει το ίδιο τσίρκο από το πρωί μέχρι το βράδυ, επειδή κάποιοι προσπάθησαν στις πλάτες μας να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Επιτέλους… και η «καραμέλα» της προβολής έχει τα όρια της. Δεν γίνεται να διακυβεύεται η υπόληψη και το κύρος ενός ολόκληρου νησιού εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών και εσωτερικών προβλημάτων ενός καναλιού ή να εξαρτάται η τύχη του από «σωτήρες» με «αμαρτωλό» παρελθόν, νωπό ακόμα στις μνήμες όλων.

Για να μη θίξουμε και το γεγονός ότι οι δικαιολογίες που προβλήθηκαν ήταν τουλάχιστον αστείες. Κάποιοι έκαναν σαν να ανακάλυψαν χθες την Αμερική. Το υψηλό κόστος των παραγωγών συγκριτικά με την ποιότητα και τις επιδόσεις των προγραμμάτων αυτών στους πίνακες τηλεθέασης είχε επισημανθεί από την πρώτη στιγμή. Δεν ξυπνήσαμε μια-δυο εβδομάδες πριν από τη λήξη της τηλεοπτικής σεζόν για να διαπιστώσουμε ότι «τσάμπα καίει η λάμπα».

Καλώς ή κακώς θα πρέπει να σταματήσουν οι προχειρότητες, οι επιπολαιότητες και οι απερίσκεπτες αποφάσεις σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του, που έχουν όλη την καλή διάθεση να υποστηρίξουν αξιόλογες πρωτοβουλίες αλλά συνεχώς εμπαίζονται και χωρίζονται σε «στρατόπεδα», εξαιτίας των πολιτικών «διχασμού» που ακόμα μεσουρανούν. Γιατί αν δε σταματήσουν, την επόμενη φορά δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί και δεν θα τα γλιτώσουμε τα κερατιάτικα.

Ελπίζω τουλάχιστον όλη αυτή η περιπέτεια να γίνει σε κάποιους μάθημα για να μην κολλάνε πια τα γραμματόσημά τους δεξιά και αριστερά.

Φτου ξελευτερία λοιπόν και μην το πείτε ούτε της Ρίτα Μπούμη Παπά. Αλληλούια!

Διαβάστε ακόμα