Επικοινωνούμε

  • Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 1 Ιουλ. 2016 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ποτέ η αποκοπή ενός ατόμου από τον υπόλοιπο κόσμο δεν αποτελούσε την ενδεδειγμένη πρακτική ανθρώπινης συμπεριφοράς, εκτός των περιπτώσεων αυτών που επιλέγουν να μονάσουν, ακόμα και να ασκητέψουν, οι οποίοι διαθέτουν τον εαυτό τους με τον συγκεκριμένο τρόπο ως πρακτική μίας ιδιότυπης φιλοσοφίας.

Πέραν των συνειδητών αυτών επιλογών απομόνωσης και φυσικά εκτός των νευροπαθολογικών περιπτώσεων ατόμων που ζουν απομονωμένα, στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι είναι όντα κοινωνικά.

Η επικοινωνία είναι στοιχείο της συνύπαρξης του ενός με τον άλλο, με όποιον τρόπο και αν αυτή εκφέρεται.

Χωρίς καμία διάθεση παράθεσης επιστημονικών αναλύσεων κοινωνιολογικής προσέγγισης του θέματος, αλλά με μία καταγραφή της απλής παρατήρησης της καθημερινότητας, οι μορφές επικοινωνίας ποικίλουν, αναλόγως των συνθηκών, του χαρακτήρα των ατόμων, του γνωστικού τους επιπέδου, της εσωτερικής τους καλλιέργειας, της επαγγελματικής τους ταυτότητας και της ηλικίας.

Σε κάποιες όμως ειδικές περιπτώσεις η επικοινωνία ξεφεύγει από τον ρόλο και τα όρια που η θέση των δύο πλευρών ορίζουν και εξελίσσεται σε σχέσεις εντολέα και εντολοδόχου.

Κι όταν ο εντολέας κατέχει την θέση του ισχυρότερου και ο εντολοδόχος την θέση του υποδεέστερου αξιολογικά, τότε ίσως και αυτή η μορφή επαφής και επικοινωνίας των δύο πλευρών να είναι η αναμενόμενη.

Όταν όμως πρόκειται για δύο Αρχές, με διακριτούς ρόλους και ούτε κατά προσέγγιση σχετικό αντικείμενο, τότε η όποια επικοινωνία οφείλει να τηρείται στα επίπεδα μίας αγαστής συνεργασίας, όπου αυτή απαιτείται.

Το φαινόμενο που παρατηρείται, της συνεχούς και πλήρους επικοινωνίας για θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ενός, για την διαχείριση των οποίων δίνονται εντολές από τον άλλο, τότε παύει αυτό να χαρακτηρίζεται αγαστή συνεργασία, καθώς μεταλλάσσει την μία Αρχή σε εξυπηρετητή της άλλης.

Οι άστοχες κινήσεις προσβολών και επιθετικότητας που παρατηρήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, με την αλλαγή προσώπων εκατέρωθεν, μεταστράφηκαν πλήρως.

Κάθε προσπάθεια βελτίωσης των διαρρηγμένων σχέσεων και προοδευτικότητα στην επικοινωνία των δύο πλευρών, επιβάλλεται και επικροτείται.

Όμως η όποια αποκατάσταση σχέσεων και ομαλοποίηση της επικοινωνίας έφτασε σε σημεία υπέρβασης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμωρητικές διαθέσεις που προκύπτουν να βρίσκουν πρόσφορο μέσο εκτόνωσης, χρησιμοποιώντας την θεσμική δυνατότητα αυτού που διαθέτει την ισχύ.

Οι ρόλοι εμπλεκόμενοι, χάνουν την σαφήνεια του προσδιορισμού τους, δημιουργώντας απορίες ως προς την θεσμοθετημένη τους δυναμική και λειτουργώντας προκλητικά ως προς το κοινό αίσθημα.

Εκδηλώσεις πράξεων που προδίδουν αυτή την βαθύτερη επικοινωνιακή σχέση των εμπλεκόμενων και μειώνουν τόσο τον εντολέα για την μικρότητα του όσο και τον εντολοδόχο για την υποταγή του.

Στην επόμενη κλήση επικοινωνήστε εντολείς και εντολοδόχοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα