Ησυχία παρακαλώ, θα ξυπνήσει ο τουρισμός!

Εικόνα Ευαγγελία Κορωναίου

Μην τραγουδάς! Θα σε καταγγείλω.

Μην παίζεις μουσική! Θα σε καταγγείλω.

Μη χορεύεις! Θα σε καταγγείλω.

Μη μιλάς… θα σε καταγγείλω.

Μην ανασαίνεις! Θα σε καταγγείλω.

Θα σας καταγγείλω όλους. Γιατί μου κάνετε φασαρία και δεν μπορώ να κοιμηθώ από τις 9, ο δόλιος φιλήσυχος πολίτης; Γιατί έρχεται κόσμος στο νησί και έχει την απαίτηση να περνάει καλά; Ήθελα να ‘ξερα… Εδώ είναι ανάγκη να έρθουν και να γλεντήσουν; Χάθηκε να υπήρχαν πάρτι με σκακιστικούς αγώνες, που δε μιλάει κανείς; Τι ωραία είναι αυτά, γιατί δε σας αρέσουν;

Πού είναι το κράτος; Πού είναι ο Δήμος; Πού είναι η Πολιτεία; Πού είναι οι ωτοασπίδες μου; Τώρα θυμήθηκα. Δεν βρήκα, γιατί δεν είχε το φαρμακείο. Θα του κάνω καταγγελία.

Για το θόρυβο που κάνει ο αέρας, που περνάει μέσα απ’ τα σύρματα της ΔΕΗ, πού να καταγγείλω; Στη ΔΕΗ; Στην αστυνομία; Στο Θεό; Και αν δεν πιστεύω στο Θεό, πού θα απευθυνθώ; Ας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνος, για όνομα του… Ωπς, ξεχάστηκα. Θα με καταγγείλω.

Στάσου… αυτός δεν είναι θόρυβος από τον αέρα. Νομίζω κάποιος μιλάει κάτω από το μπαλκόνι μου.

Ναι, γεια σας! Εκατό εκεί; Να έρθετε να συλλάβετε και να πετάξετε στα μπουντρούμια κάτι ταραξίες, που έπιασαν κουβέντα κάτω από το σπίτι μου και με ενοχλούν. Και μια που θα βγείτε, με ενοχλεί και ένα μπαράκι στην άλλη άκρη του νησιού. Τι σημαίνει πώς με ενοχλεί; Ακούω τον αντίλαλο. Με ενοχλεί και το καταγγέλλω. Θα καταγγείλω και σας αν συνεχίσετε να μου φέρνετε αντιρρήσεις.

Τι χαμός είναι αυτός, που ακούγεται από την πλατεία; Χριστέ μου τι να κάνω; Να πανικοβληθώ; Ποιος φωνάζει; Ποιος πληγώνει τη σιωπή; Τι να θέλει να μου πει; Μήπως ζητάει η περδικούλα του καταγγελία; Ανάθεμα… δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας. Πρέπει όμως κάπου να καταγγείλω… Θα το καταγγείλω στο Δήμο. Φυσικά κύριοι! Τι πράγματα είναι αυτά; Να διοργανώνετε αυτά τα χλαμπατσίμπαλα με φωνές και με πανηγύρια;! Τι με ενδιαφέρει που ήρθε εδώ όλο το ανφάν γκατέ του ελληνικού μπάσκετ; Να κάνει ησυχία! Που ήρθαν εδώ ντούκου-ντούκου με τις μπάλες τους και τους παρουσιαστές τους από την κρατική τηλεόραση και με τις μουσικές τους, να μας αναστατώσουν. Άσε που προσέλκυσαν και τουρισμό και έχω τώρα όχι δύο, αλλά χίλιους δύο ασυνείδητους να μιλάνε κάτω από το μπαλκόνι μου και να με ενοχλούν.

Εδώ κύριοι είναι το νησί της τάξεως και της ηθικής. Κυριότερα, όμως, είναι το νησί της ΗΣΥΧΙΑΣ. Κοιμόμαστε εδώ κύριοι. Κοιμόμαστε και μας ενοχλεί ο τουρισμός. Κοιμόμαστε και μας ενοχλούν οι μουσικές. Κοιμόμαστε και μας ενοχλούν οι ομιλίες. Κοιμόμαστε και δε θέλουμε τουρισμό. Κοιμόμαστε χρόνια. Λήθαργος διαρκείας. Και ό,τι μας τον διακόπτει μας ενοχλεί και το καταγγέλλουμε.

Εκατό! Εκατό! Τρέχτε να συλλάβετε! Τι ποιον; Όλους! Κλούβες δεν έχετε; Τι εκατό είστε εσείς; Σα να μου φαίνεται ότι θα σας καταγγείλω.

Εσύ ποιος είσαι; Επιχειρηματίας; Ααααα… πουλάκι μου… ποιο μαγαζί έχεις να σε καταγγείλω; Τι; Δε θες; Κανονίζεται. Αλλά κάποιος θα χρειαστεί να κάνει μερικές υποχωρήσεις… Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ξέρεις τι κάνω; Ωραία, πάρε μια κάρτα μου.

Θα σας καταγγείλω όλους. Δε θα μου ξεφύγει κανείς. Θα ακούω νότα από κιθάρα και θα καταγγέλλω. Θα ακούω «μπουμ» από ηχείο και θα ακούτε «ίου» από περιπολικό. Θα ακούω γέλιο και θα έχω ήδη κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της αστυνομίας. Θα ακούω σκύλο να γαυγίζει και θα τον τρέχω στο αυτόφωρο να του κρατήσουν πατουσικά αποτυπώματα του αλητήριου. Θα ακούω βήματα από χορό και θα σας μπουντρουμιάζω, με αλυσίδες και σιδερένιες μπάλες στα πόδια, να σας πω εγώ μετά, πώς τον χορεύουν το συρτό.

Θα σας καταγγείλω όλους. Δε θα σας αφήσω να μου χαλάσετε την ησυχία μου και την “επιχειρηματική” μου δραστηριότητα. Δε θα σας αφήσω να μου φέρνετε τουρίστες, που θα κάνουν φασαρία και κυρίως θα απαιτούν φασαρία για να διασκεδάζουν. Δε θα σας αφήσω να κάνετε κονέ με πλούσιους και σκαφάτους, για να έρχονται μετά αυτοί, να απαιτούν νυχτερινή ζωή. Δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή. Υπάρχει μόνο ύπνος.

Κοιμηθείτε κι εσείς κι αφήστε τους τουρίστες και τους πλούσιους και τις διασκεδάσεις και τις μουσικές και τα χλαμπατσίμπαλα. Κοιμηθείτε, που αρχίσατε και μου ξυπνάτε. Κοιμηθείτε, όπως κοιμάμαι εγώ. Σαν πουλάκι.

Κοράκι.

Διαβάστε ακόμα