Νούμερα... και νούμερα

Απουσιάζει το πλάνο και το σχέδιο για την περιβόητη ανάπτυξη ετούτου του τόπου κι αυτό προδίδεται από τις αποσπασματικές ενέργειες προώθησης του νησιού με ευθύνη των άμεσα αρμοδίων, η οποία και μεταφράζεται σε κάποια απλά νούμερα ακτοπλοϊκών κι αεροπορικών αφίξεων για τα οποία μέχρι προσφάτως, πανηγυρίζαμε..., μη λαμβάνοντας υπόψιν όμως τις ουσιαστικές συγκυρίες – πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές – που πέρυσι καθήλωσαν την επισκεψιμότητα.

“Στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος βασιλεύει” όπως είχε αναφέρει ο Έρασμος και συνηθίζει να λέει σήμερα ο λαός! Υπάρχουν νούμερα... και νούμερα, ας μου επιτραπεί από την πλευρά μου να πω κι εγώ! Νούμερα που μιλούν.... και νούμερα που απλώς φωτογραφίζουν μία τάση χωρίς να μπορούν να την επισφραγίσουν, αφού σκέτα, στεγνά από μόνα τους, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα!

Θλιβερή διαπίστωση είναι πως στη σημερινή εποχή και δη κατά την τρέχουσα θητεία, καθίσταται αντιληπτό πως, ο τόπος μας δεν έχει οργανώσει την ταυτότητά του! Και ταυτότητα σημαίνει να ξέρεις από πού κρατάς... ποιος είσαι... και που επιλέγεις να πας! Ο τόπος δεν έχει προσανατολισμό κι αυτή η άποψη έρχεται να επιβεβαιώσει πως, προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν νούμερα... τα οποία απολογιστικά θα λειτουργούν άκρως απογοητευτικά.

Ουδείς θα σε μαστίγωνε επειδή δεν έχεις ταυτότητα, ωστόσο, θα είχε κάθε δικαίωμα να σε σχολιάσει και μάλιστα καυστικά, αν δεν έκανες – όπως και δεν κάνεις - προσπάθεια να την οικοδομήσεις, στηρίζοντάς την επάνω στα ατού σου ή τα πλεονεκτήματά σου, δηλαδή στην πρώτη “ύλη” του τόπου.

Ας αφήσουμε πίσω την τουριστική σεζόν για το νησί, ούτως ή άλλως έχει συμπληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά ας κρατήσουμε μόνο σε πρώτο πλάνο, το γεγονός πως, η πλειοψηφία του κόσμου που μας επισκέφθηκε, ανήκει κατά κύριο λόγο σε μία ομάδα που η οικονομική δυνατότητά της, δεν είναι τεράστια! (Αν συζητήσετε με επιχειρηματίες θα το αντιληφθείτε καλύτερα).

Υποτίθεται πως με το πολιτιστικό απόθεμα όμως, την ιστορία και τις δυνατότητές μας, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στην προσέλκυση πολιτών που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου, που “ζητά” διατήρηση κι όχι αλλοίωση!

Πώς να στοχεύσεις όμως ευρύτερα στην προώθηση του πολιτισμού και των εκδηλώσεων που οργανώνεις, αποσπώντας κι επισκέψιμο κοινό που διαθέτει ευαίσθητα αντανακλαστικά τέχνης, μουσικού θεατρικού είδους κλπ, όταν, αδυνατείς να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που κλείνεις, ακόμη και στην ίδια σου τη “γειτονιά”;

Τα νούμερα εδώ, σε αντίθεση με τις αφίξεις, έρχονται πράγματι να μιλήσουν από μόνα τους. Επί της ουσία λοιπόν, κατέστη ξεκάθαρο σε πρόσφατη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πως, οι live μεταδόσεις και οι απευθείας προβολές παραστάσεων όπερας από τη σκηνή της Mertopolitan Opera της Νέας Υόρκης στο θέατρο “Απόλλων, δεν είχαν την απήχηση που θα ανέμενε κάποιος! Για την ακρίβεια, είχαν την ελάχιστη απήχηση που θα μπορούσαν να έχουν. Πιο συγκεκριμένα, στην μετάδοση του “Καρυοθραύστη” έσπευσαν 118 θεατές, ενώ στη μετάδοση του έργου “Τουραντότ” μόλις 45 θεατές και στις μεταδόσεις των έργων όπερας “Μανόν Λεσκώ” και “Μαντάμα Μπατερφλάι”, μόλις 30 και 36 θεατές αντίστοιχα.

Αν και το κοινό της όπερας είναι περιορισμένο και πρόκειται για μία υψηλή μορφή “τέχνης” που δεν την επιλέγει εύκολα ο κάθε άνθρωπος, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί προσωπικά να με πείσει πως από τις 20.000 συν... κόσμου που ζουν στο νησί, δεν μπορεί να προκύψει ένα κοινό, ικανό να ανταποκριθεί σε αυτά τα σπάνια κι αξιόλογα - για έναν μικρό τόπο -, ραντεβού πολιτισμού.

Δεν προωθείται η πολιτιστική δραστηριότητα κι αυτό είναι σαφές από τον αριθμό των θεατών!

Στο “και πέντε” όμως που έχουμε φθάσει, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης της ταυτότητας του τόπου και προώθησής της επαρκώς! Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νούμερα της τύχης, αλλά και Νούμερα.... της αυτοδιοικητικής “αρπαχτής”.

ΥΓ. Ας μην “περάσουν” απλά σαν αέρας από τον “Απόλλωνα” οι πέντε νέες live μεταδόσεις παραστάσεων της Metropolitan Opera που έχουν κλειστεί για τους επόμενους μήνες και στη Σύρο.

 

Ετικέτες: