Κοστούμι αξιοπρέπειας και πολιτισμού

Πολιτισμένη συμπεριφορά είναι λοιπόν και η στάση αξιοπρέπειας! Αναμφισβήτητα!

Στις ημέρες μας, το να παράξεις πολιτισμό δεν είναι μία υπόθεση εύκολη κι αναίμακτη, αντιθέτως μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μία πορεία ιδιαιτέρως επίπονη! Κυρίως δε, όταν τα εμπόδια είναι η σήψη και η παρακμή σε επίπεδο αξιών...! Εκτός από τους κάθε είδους δημιουργούς όμως, υπάρχει μία ακόμη πλευρά, που αφορά στους ανθρώπους που καλούνται να χαράξουν πορεία πολιτισμού και σχετικής ατζέντας σε έναν τόπο. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ήρθε η ώρα να αξιολογηθεί η πορεία προσώπων, που κατά την τρέχουσα θητεία, φόρεσαν τα αυτοδιοικητικά κοστούμια τους, πραγματοποίησαν τα βήματά τους, δυστυχώς όμως, αποδείχθηκε πως το μόνο που κατάφεραν είναι να τα σέρνουν, ξεφτίζοντάς τα πολλές φορές, κόντρα σε άλλους, που φαίνεται πως προσπαθούν να τα διατηρήσουν τουλάχιστον ατσαλάκωτα!

Όταν καλείσαι να σηκώσεις το “άρμα” του πολιτισμού κυριολεκτικά “από τη μία στιγμή στην άλλη” κι επιβάλλεται να φορέσεις το αντίστοιχο κοστούμι ενός τόπου με συγκεκριμένο παρελθόν, σαφές παρόν, που όμως πρέπει να έχει και μέλλον, οφείλεις – ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τη γνώση σου – να επιδείξεις μία στάση αξιοπρέπειας και προόδου!

Όταν αυτή η στάση αξιοπρέπειας διαπιστώνεται λοιπόν, τότε οι πολίτες οφείλουν αυτήν την προσπάθεια, δηλαδή να μην σέρνεις το κοστούμι σου, αλλά να το φοράς αξιοπρεπώς (!), να στην αναγνωρίσουν!

Βαδίζοντας ολοταχώς προς την πορεία συμπλήρωσης της πρώτης τριετίας της σημερινής θητείας, επιβάλλεται να σημειωθεί πως, το να αντεπεξέρχεται κάποιος στα αυξημένα καθήκοντα του με αξιοπρέπεια δεν είναι αμελητέα ποσότητα! Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές, εκτιμάται πως σήμερα, θα προχωρούσαν σε αυτήν την παραδοχή για μία τουλάχιστον περίπτωση, την σημαντικότερη περίπτωση αυτοδιοικητικού προσώπου στις μέρες μας, που εστιάζεται στο κοστούμι της αντιδημαρχίας πολιτισμού.

Ξεκινώντας την αναδρομή και τον απολογισμό, πρέπει να τονισθεί πως, με συγκεκριμένα εφόδια, ένα νέο πρόσωπο κατάφερε να διατηρήσει, να σχεδιάσει, ακόμη και να εμπλουτίσει για τα επόμενα έτη, ένα γεμάτο πολιτιστικό πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται σε υψηλά γούστα, αλλά και στις νεότερες γενιές, το οποίο περιλαμβάνει από σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, έως εικαστικές εκθέσεις, διοργανώσεις που αφιερώνονται στα παιδιά, αλλά και σοβαρές μουσικές εκδηλώσεις που μπορούν να προβάλουν τον τόπο!

Ένας νέος άνθρωπος, μέχρι χθες ασύνδετος με τα αυτοδιοικητικά, κατάφερε να βάλει και τις δικές του πολιτιστικές πινελιές, εμπλουτίζοντας την ήδη υπάρχουσα ατζέντα με διοργανώσεις που αναδεικνύουν πως, το νησί δεν διαθέτει μόνον το πρόσωπο της αρχόντισσας, αλλά και της ρεμπέτισσας.

Ένας νέος άνθρωπος, που σχεδόν από κάθε πλευρά αμφισβητήθηκε ή αντιμετωπίστηκε ακόμη και με καχυποψία, διαπιστώνεται σήμερα, πως, θέλησε και πέτυχε όχι μόνον να πληροφορηθεί για τον πολιτισμό του τόπου, αλλά να ενημερωθεί σε βάθος, καταφέρνοντας σήμερα να προωθεί με την επιβεβλημένη αξιοπρέπεια το πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού, τις ποικίλες εκδηλώσεις και διοργανώσεις με δημόσιες τοποθετήσεις που κάθε άλλο παρά εκθέτουν την πρωτεύουσα του νομού!

Αυτός ο νέος άνθρωπος, κόντρα στην τρικυμιώδη πορεία συναδέλφων του, που για αρκετά λάθη δεν δίστασαν ακόμη και να εκθέσουν δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και αναίσχυντα να τους ταλαιπωρήσουν σε δημόσιες συνεδριάσεις για να καλύψουν τη δική τους επιπολαιότητα, άγνοια και τεμπελιά, κατάφερε να πορευθεί με αξιοπρέπεια, σε βαθμό τέτοιο, που αναγνώρισε και αποτίναξε τις “νουθεσίες” καπελώματος, τις αγνές(;) “συμβουλές” ανάπτυξης έπαρσης και ειρωνικών στάσεων προς τους δημότες και τους άλλους αιρετούς!

Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος στον σκληρό χώρο της αυτοδιοίκησης, κατάφερε να βρει τον δρόμο του, να μην πρωταγωνιστεί για θεατρινισμούς, αλλά για την ουσία και να τοποθετείται με την απαραίτητη γνώση για την ατζέντα του πολιτισμού, δείχνοντας εν τέλει, πως, η μόνη σοφή οδός, είναι η γνωστή πλέον πορεία της αξιοπρέπειας, που τιμά σε σημαντικό βαθμό το κοστούμι του πολιτισμού!

Ετικέτες: